web analytics

Unde am mâncat în Budapesta

Cine mă cunoaște, știe că mâncarea e foarte importantă pentru mine. Nu accept orice fel de mâncare. Trebuie să fie frumoasă, cu puține ingrediente și arome, mâncare surprinzătoare, simplă, cu ingrediente care au gustul cât mai aproape de cel de grădină. Așa că, o mâncare poate fi cât de frumoasă este ea, dacă nu miroase bine și nu îmi crează o anumită stare care să se transforme în amintiri sau nu îmi declanșează anumite amintiri, nu mă impresionează.

De multe ori, dacă nu văd ceva care să îmi placă, prefer să mănânc doar fructe sau street food. În Budapesta le-am încercat pe toate. De la street food, la mâncare cumpărată din supermarket, la mâncare din restaurante fițoase și scumpe. Unele mi-au plăcut, altele nu atât de mult. Dar pot spune că am încercat o gamă variată de mâncăruri în această excursie și, în afară de una, care a fost mult prea piperată (ca gust) pentru mine, restul au fost de la bune în sus.

Langoși făcuți cu fierul de călcat

În prima seară nu am vrut decât să ne bucurăm de Târgul de Crăciun și să mâncăm ceva de acolo. Altfel experiența nu ar fi fost completă. Nu am dorit să căutăm restaurante sau să mâncăm în restaurantul din mijlocul târgului, la masă. Nu așa se experimentează un târg de Crăciun, nu? Ne-am învârtit de 2 ori în jurul târgului și, nu ne-a făcut cu ochiul decât o tarabă unde făceau langoși. Dar nu orice fel de langoși, ci langoși presați cu fierul de călcat. Și nu orice fier de călcat, ci fierul de călcat al bunicii.

Mama știu că a fost foarte încântată de stilul acesta de cină. Nu iese atât de des la restaurant cum mi-aș dori eu să iasă. Mănâncă mai mult acasă, la masă, mâncare gătită în casă, vegetariană, cu ingrediente mai mult din grădina ei. Din când în când, face bine să ieși din cadrul familiar și obișnuit. Simți că ești într-o aventură. Chiar dacă doar mănânci langoși în picioare. :))

Cât ne-au costat? Langoșii cu pui sunt 2.000 forinți și langoșii cu brânză sunt 1500 forinți. Deci 3.500 forinți în total. Destul de bine, nu?

PRIMA Supermarket

Pentru că nu ne doream să pierdem timpul cu micul dejun, am preferat să cumpărăm fructe și să le mâncăm rapid, pentru a avea energie pe durata zilei și pentru a le putea lua cu noi, ca să câștigăm timp, să putem vizita cât mai mult. Așa că am dat iama în cel mai apropiat supermarket. Am plecat de acolo cu 5.090 forinți  mai puțini, adică am cheltuit aproximativ 80 de lei pe lista de mai jos:

1 kg. de banane – în jur de 470 forinți

2 avocado – 1.298 forinți

1 kg. de prune  –  în jur de 969 forinți

2 salate de fructe la pahar – 538 forinți

4 pâinici mici – 540 forinți

aproape 1 kg. de struguri – 1.155 forinți

o pungă – 119 forinți

Mi se pare chiar bine, având în vedere că a însemnat micul dejun pentru 3 zile, pentru 2 persoane. iar fructele chiar au fost bune.

Arany Hordo Restaurant

Eram hămesite după o zi întreagă de alergat prin oraș, când în sus, când în jos, așa că primul restaurant întâlnit în cale după ce ne-am terminat lista de vizitat, al nostru a fost. Se pare că este un restaurant excelent unguresc. Eu și mâncarea ungurească nu sunt foarte bună prietenă. La fel și mama. Mult prea piperat pentru papilele noastre. Dar am zis să încercăm ceva ce cunoaștem și nu are ce să ni se întâmple. Așa că am comandat amândouă, pentru început, supă de ciuperci. Mai mâncasem și era o alegere SAFE. sau așa ar fi trebuit să fie. În schimb, ni s-a adus o supă aâtt de iute, încât eu, care de obicei mănânc piperat, am cerut niște apă fierbinte să o lungesc. Îmi era prea foame și nu doream să renunț la mâncare atât de ușor. În ciuda faptului că nu arăta foarte atrăgător. Am luat cu grijă supa de la suprafață, lăsând, cu grijă, piperul pe fundul castronului. :))

Mama a rămas cam cu buza umflată, pentru că eram cumva și contra timp, trebuind să ajungem și la croaziera de seară și nu mai aveam timp sa comandăm altceva. A mâncat cât a putut, a luat mai mult pâine decât supă. Eu apucasem să îmi comand și o porție de spaghetti cu sos de roșii și mozzarella. Eu sunt puțin mai prevăzătoare când vine vorba de mâncare. Încălătorii, aproape mereu îmi mai comand încă ceva, în caz că nu îmi place. :)) Așa că am împărțit porția mea cu mama și apoi ne-am liniștit limbile umflate de atâta piper cu puțin ceai de fructe.

Per total, mâncarea a fost bună, ospătarul glumeț, simpatic, dornic să ne ajute. S-a amuzat de noi și de fețele pe care le făceam cu supa. Dar problema era la noi, care nu știu ce așteptam, știind că mâncarea ungurească este piperată. Dar nah, omul cât trăiește învață că mâncarea italiană este alegerea cea mai bună în orice situație. :))

Întreaga distracție ne-a costat 6.180 forinți, adică aproximativ 90 de lei. Detaliat înseamnă: Supa de ciuperci – 890 forinți una, Spaghetti – 2490 forinți și Ceaiul de fructe – 500 forinți unul.

Pizza King Premium

Înainte de a merge la localul unde doream să ajung și pentru care am făcut excursia în Budapesta, am zis să luăm ceva mâncare. La 2 străzi distanță de localul ales pentru desert și decor este Pizza King Premium (adresă: Budapest, a 1072, Akácfa u. 9; telefon: +36 20 296 0799), un restaurant italienesc care nu promitea foarte multe, dar ne era foame și, până la ora rezervării mai era destul. Așa că am zis să nu riscăm să leșinăm pe străzi de foame și să riscăm. Nu am regretat deloc alegerea făcută. Locul era curat, plăcut, liniștit, chelnerul foarte drăguț, deși nu știa engleză. Am avut noroc cu un posibil client (părea a fi manager acolo), care i-a tradus chelnerului întrebările noastre.

Am sfârșit prin a alege o Minestrone de Verdure All Italiana (adică Supă de legume italiană) pentru mama, Bruscetta Toscana (adică Bruschetti pe pat de rucolla) pentru amândouă și Saccottini Di Gorgonzola E Noci Con Rucola E Pomodori (adică Saccottini cu gorgonzola, nuci, roșii uscate și rucolla) pentru mine. Am gustat și supa mamei; mi-a plăcut. Bruschetele au fost delicioase – unele dintre cele mai bune pe care le-am mâncat vreodată. Cât despre porția mea de Saccottini, cele mai bune paste mâncate vreodată. Și am mâncat câteva tipuri și în câteva locuri. Nu știu dacă a fost foamea sau dacă mâncarea chiar era atât de bună, dar știu că îmi venea să ling farfuria. M-am abținut, desigur. Nu de alta, dar eram cu mama. :))

Tot ce am mâncat ne-a costat chiar puțin! Adică 3.270 forinți, ceea ce înseamnă mai puțin de 60 de lei. Amândouă! Ca să detaliez, bruschetele au costat 890 forinți (lei), supa Minestrone – 790 forinți (lei), Saccottini – 1590 forinți (lei). Chiar recomand acest restaurant bazându-mă pe experiența aceasta. Sunt curioasă dacă au mai fost și alții acolo și dacă au avut aceeași experiență plăcută ca și noi.

New York Café

Am lăsat pentru la final motivul vizitei în Budapesta: cea mai frumoasă cafenea din lume, New York Café. Citisem despre ea cât de minunată este, văzusem fotografii, recenzii etc. și m-am hotărât că trebuie să ajung acolo. Locul nu m-a dezamăgit. Hotelul Boscolo este absolut minunat. Cafeneaua la fel. Prăjiturile fine, limonada foarte bună, dar cam dulce. Să nu uit, limonada se pare că este bazată pe o rețetă din secolul XIX. Latte-ul a fost exact cum îmi place mie (desigur, am dat indicații în acest sens, indicații ce, se pare, au fost urmate îndeaproape), adică și cu biscuiți incluși.

La cafenea se stătea la coadă. Nu știu dacă era vorba de rezervări sau unii doar așteptau să prindă un loc, pentru că nu își făcuseră rezervare cu 2-3 luni înainte, ca mine. Întreaga încăpere era un zumzet mare, toți erau relaxați, chelnerii erau toți foarte aranjați și zâmbitori, amabili peste poate, iar atmosfera destul de relaxată pentru cât de aglomerat era. Nici toaleta nu a dezamagit. Era foarte elegantă, dacă pot să fac o astfel de afirmație despre o toaletă. 😉

Iată ce am comandat eu și mama pentru a complimenta felurile delicioase de mâncare de care ne bucurasem cu puțină vreme înainte:

2 Limonade New York – 4.800 forinți

1 Latte Macchiato – 1.800 forinți

Cheesecake Rákóczi– 2.400 forinți

Prăjtură Doboș – 2.400 forinți

Service – 1.710 forinți, care a fost inclus în nota de plată și a însemnat aproximativ 13% din suma totală aceea ce am consumat, după calculele mele.

Desigur, prețurile sunt cam mari. În mod normal nu aș da atâta pentru o prăjitură sau o limonadă. Dar venisem aici pentru a mă bucura de atmosferă, de prăjituri și de istorie. Așa că nici nu am vrut să fac calculul, ci am comandat ce am dorit, fără să stau pe gânduri. În final, nota de plată a fost de 13.110 forinți, adică 200 lei. Un pic cam mult decât m-aș fi așteptat, dar a meritat. Nici mama, care de obicei îmi recomandă să nu arunc atâția bani pe mâncare, nu a comentat în privința costului. S-a bucurat de experiență și s-a relaxat, uitându-se în jur la picturile și stucaturile de pe tavan și pereți.

______

Cam acestea sunt locurile unde am mâncat noi cât am stat în Budapesta. Cum spuneam aici, aș fi vrut să încerc și gogoșile celor de la Mr. Funk, dar nu am mai apucat. Next time! 😉 Dacă vrei să vezi cât ne-a costat întreaga excursie la Budapesta, urmează un articol pe această temă.

 

Photo credits: arhiva personală

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu