web analytics

Ce altceva mai poți vizita într-o vacanță la Roma?

vacanță la Roma

Anul ăsta am mers cu Vlad și o prietenă într-o mică vacanță la Roma. Mereu mi-am dorit să merg cu fi-meu în vacanță în străinătate. Să îl învăț cum se călătorește și cum se vizitează un oraș, o țară. Pentru mine să vizitezi un oraș nu înseamnă să te sui în autobuzul hop on – hop off și să urmezi lista stabilită de cine știe ce ghid. Fie el cel mai faimos și mai bine documentat.

Nu am fost niciodată cu un hop on-hop off și nici nu cred că voi merge curând cu unul. Din autobuz nu poți surprinde starea, nu poți asculta zgomotul orașului, nu poți tresări la sunetul unui clopot dintr-o biserică pe care nu o remarcasei încă; la doi pași de tine, să descoperi o cafenea veche, unde nai nas în nas cu potențiali nobili contemporani și surprizele nu se opresc aici.

Nu îmi place și nu mi-a plăcut niciodată să fac ceea ce face toată lumea, să merg unde merg toți, doar pentru că e la modă, să mă îmbrac cum se îmbracă toți pentru că așa spun câteva minți care vor să dicteze în ce direcție se învârte soarele. Ei bine, nu. Eu vreau să îmi forțez mintea să gândească altfel, să caute altceva și să vadă lucruri pe care ochiul obișnuit nu le vede. Și aplic asta și în călătoriile pe care le fac, puține cât sunt ele.

Cumpără un troller pentru vacanța ta în Roma

Roma – o urăști sau o iubești

Roma este un oraș pe care fie îl iubești, fie îl urăști. Eu am ales să îl iubesc. Am fost de mai multe ori acolo, dar în fiecare vacanță la Roma am descoperit locuri și perspective noi, care m-au făcut să văd orașul, de fiecare dată, cu alți ochi. Am ales să nu văd că este un oraș murdar, că are și el problemele lui. Atâta vreme cât eu sunt interesată de arhitectură și de peisaje, puțin îmi pasă că și ei aruncă hârtii pe jos sau că la metrou nu este curat. Când fac fotografii, ridic obiectivul aparatului puțin mai sus, să nu intre mizeria în cadru. Problemă rezolvată. 🙂

Dacă ești interesat de localuri recomandate în Roma, am un articol dedicat pe această temă.

Vacanță la Roma – varianta contemporană

Desigur, am bifat ce era de văzut, dar numai ce a prezentat interes pentru mine. De exemplu, mereu mi-a plăcut filmul Vacanță la roma cu Audrey Hepburn și Gregory Peck. Așa că de ce să nu recreez vizita prințesei în Roma?

Piazza di Spagna cu scările spaniole pe care tare aș vrea să le vizitez noaptea, când aș putea chiar să am pe unde să pășesc. 

Fontana di Trevi – deh, nu strică niciodată să încerci să aduni puțin noroc în colțul tău.  

Panteon – acum 2 ani am dus-o și pe mama ca să vadă cum arăta un templu roman, dar și acesta a fost plină de turiști și nu am stat mult. Nici anul acesta nu s-a dezmințit: plin de vizitatori.

Piazza Venezia cu Monumentul Vittorio Emanuele – este impresionantă, dar cel mai mult mi-au plăcut scările de lângă, unde am admirat cât se vedea din clădirile extraordinare ce se ridicau în fața mea.

Coloseumul – desigur… cum aș putea să ratez unul dintre cele mai importante locuri unde s-a dovedit că unii oameni sunt mai buni decât alții și doar pentru acest motiv, merită să fie sfâșiați de animale?

Forumul Roman – ador ruinele și poveștile pe care le spun ele, iar fotografiile făcute acolo sunt printre preferatele mele.

Gura Adevărului – am fost doar în speranța că îl voi speria pe Vlad când va băga mâna în gura discului de marmură. Nu am reușit.

Castelul Sant’ Angelo – te răpește parcă din prezent și te trimite sute de ani în urmă, iar priveliștea în timp ce urci este din ce în ce mai fascinantă. Odată ajuns sus, nu mai vrei să pleci, mai ales dacă prinzi un apus.

 

Am profitat de fiecare vacanță la Roma

Așa că nu m-am oprit la locurile vizitate de Audrey în film, ci am continuat cu restul orașului pentru că unele lucruri nu trebuie ratate. Cine știe cât timp vor mai fi prezente?

Vatican – nu am văzut încă grădinile pentru că niciodată nu am avut destul de mult timp încât să pierd o zi stând la coadă. Dar voi mai merge o dată la Roma, doar pentru acele grădini, Capela Sixtină și pentru încă un loc pe care nu vi-l pot dezvălui acum.

Basilica San Pietro – cum aș putea să ratez o astfel de priveliște? Plus că urcatul scărilor întărește mușchii fesieri. Câștiguri pe toate părțile! Aceasta este o oprire obligatorie de câte ori ajung îm Roma. 🙂

 

PiazzaNavona, Campo dei Fiori, Piazza del Popolo – mi-ar plăcea să merg acolo noaptea, nu ziua, când nu ai loc nici să pășești, darămite să te bucuri de zgomotul apei din arteziene sau de ruinele atât de bine păstrate de-a lungul timpului.

 

Ce mai e de văzut dintr-un oraș vizitat de mai multe ori?

Cred că am reușit să exprim destul de clar ideea că nu îmi plac locurile turistice, pline de vânzători ambulanți și de turiști care vor doar să își facă un selfie, să bifeze o liniuță de pe lista lor. De aceea mi-ar plăcea să fac tururi nocturne ale obiectivelor, pentru a mă putea bucura din plin de liniște, să le las să mă impresioneze, să îmi vorbească.

Prin urmare, la fiecare vizită am făcut rapid turul clădirilor turistice pe care mi-am dorit să le văd și mi-am rezervat destul timp pentru a descoperi locuri noi, departe de aglomerație. Și așa am descoperit alături de prieteni sau familie locuri care merită măcar o vizită scurtă. Și partea cea mai faină este că sunt gratis sau costă foarte puțin, iar investiția de efort sau bani chiar merită.

Palatul pisicilor

Vlad are alergie la pisici, dar asta nu ne-a împiedicat să aruncăm un ochi la el, chiar dacă doar de sus. Ne-am odihnit și picioarele, dar și ochii pe pietrele din zonă. Adăpostul pisicilor este organizat în locul ruinelor Teatrului lui Pompeius localizat în piața Largo di Torre Argentina. Nu erau foarte multe pisici când am trecut noi, așa că ne-am ocupat timpul mai degrabă studiind harta Romei, decât numărând pisici.

vacanță la Roma

Cumpără un troller pentru vacanța ta în Roma

Grădinile Villa Borghese

Nu se poate să ajungi într-o vacanță la Roma și să nu ajungi și la Grădinile Villa Borghese. Aici m-am bucurat de una dintre cele mai relaxante plimbări, în ciuda oboselii tălpilor mele. A meritat tot efortul.

Am urcat spre Grădini dintre Piazza del Popolo, ceea ce mi-a permis să surprind câteva imagini de ansamblu ale pieței.

Este ceva de urcat, dar dacă o iei pe scurtături, printre copaci, ajungi mult mai rapid.  Plus că, pe măsură ce înaintezi prin grădini, întâlnești oameni minunați, cu povești minunate.

Nu am ratat nici Templul lui Aesculapius care a fost construit prin sec. 18 din motive de landscaping, pur și simplu. Tot acolo o italiancă plătise un ghid să le povestească celor 2 copii ai săi legende legate de locul respectiv, repere temporale importante din istoria Romei și ghidul ajunsese să menționeze chiar și din Biblie anumite fragmente.

Abia ăsta este parenting de calitate. De luat aminte.

 

Grădina cu trandafiri

Se poate ajunge foarte ușor dinspre Circo Massimo. Mai întâi traversezi, urci pe strada sinuoasă din dreapta vreo 10 minute și apoi dai de o grădină plină de trandafiri înfloriți, de toate tipurile, printre care se învârt câțiva turiști ce încearcă, parcă, să surprindă în fotografie nu doar imaginea, ci și mirosul amețitor.

Miroase extraordinar de bine, sunt bănci și poți să te relaxezi puțin de frumos și de arome, să te bucuri de orașul acesta atât de plin de surprize. Și încă nu ai văzut tot ce puteai vedea în partea asta de Roma! 

Grădina cu portocali

Numele ei este de fapt Parcul Savello și este locul perfect pentru îndrăgostiți, dar și pentru cei care iubesc arta, pentru că aici seara au loc spectacole în aer liber. Se află pe colina Aventine și desfășoară în fața ochilor o priveliște pe care nu o vei uita ușor.

 

Cum ajungi? De la Grădina cu trandafiri de mai sus mai urci încă vreo 5-10 minute (depinde cât de obosit ești) și ajungi. Este pe dreapta.

În vacanța ta la Roma nu trebuie să ratezi Piața Cavalerilor de Malta care se află la vreo 50 metri de ieșirea din grădină. De ce nu trebuie să ratezi? Pentru că acolo ai voie să te uiți prin gaura cheii porții de la nr. 3. Ușa adăpostește un labirint, care este teritoriu independent al ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta (am fost uimită când am auzit asta, pentru că nu știam).

Nu doar că ai voie, dar chiar insist să te uiți prin gaura cheii, pentru că ceea ce vei vedea este absolut surprinzător. Ca să înțelegeți de ce mi se pare atât de faină chestia asta: Ușa și ce e dincolo de ea aparține Maltei, apoi dincolo de grădinile respective este teritoriu italian, iar în depărtare se va zări Basilica San Pietro, care este pe teritoriul Vaticanului. Adică 3 țări, într-o singură ocheadă. 🙂

 

Ostia Antica

Am ajuns la partea mea preferată din Roma: fostul port al Romei Ostia Antica. Este un sit arheologic de vis. Am fost de 2 ori acolo și niciodată nu am reușit să îl parcurg pe tot pentru că se închidea. Dacă ești pasionat de ruine, de fotografii frumoase și de liniște, acolo este de tine. Fiecare colțișor este ocupat de cine știe ce statuie sau clădire frumoasă. Vei descoperi chiar și un bar străvechi, piațete, un amfiteatru, temple etc.

 

Vei avea ocazia să vizitezi și castelul din partea veche a orașului – Castello di Giulio II. A fost redeschis pentru vizite de curând și ultima dată când am vizitat Roma nu am putut să nu îl duc pe Vlad acolo. Am avut și un ghid voluntar foarte pasionat de istoria orașului și a castelului, care nu era cine știe ce, dar entuziasmul lui l-a făcut mult mai interesant. Vizitele se fac sâmbăta și duminica, din oră în oră. Prețul unui bilet este de 3 euro pentru adulți, preț redus 1,5 euro și se plătește doar cash. Vizitele sunt gratis în prima duminică a lunii.

O baie în mare

Roma nu este doar ruine, clădiri istorie și înghețată. Roma este un oraș cu ieșire la mare! Așa că nu te poți duce într-o vacanță la Roma și să nu ajungi la mare. Nu uita să îți iei și costumul de baie cu tine! Mergi cu metroul pe linia B până la stația de metrou Piramide, iar de acolo iei trenul care merge direct către Ostia Antica de care v-am zis mai sus și către Lido Centro, care este prima stație de metrou aproape de mare.

De la metrou se poate lua autobuzul 07 sau 070 până la Poarta 6 (unde e o plajă faină ce poate fi accesată pe baza unei taxe), dar eu am preferat să merg pe jos și am ajuns la concluzia că a fost cea mai bună idee. Vara plaja este foarte aglomerată, mai ales în weekend, dar dacă ajungi în martie, cum am ajuns eu o dată, este chiar plăcut. Plajă nu prea vei putea face în martie, dar vei putea să îți înmoi picioarele în Marea Tireniană fără probleme. Vei fi tu și pescarii locali. 😉

 

Cumpără-ți cel mai frumos costum de baie!

Nu mi-am propus să mai ajung curând în vreo vacanță la Roma, dar deja am o listă cu câteva locuri pe care le-am ratat în celelalte city-break-uri și pe care vreau să le bifez. Nu mă pot plictisi de Roma.

Vacanță la Roma în imagini

Vila Borghese – frumosul relaxează

 

Ostia Antica – locul meu preferat din Roma

 

Sursă fotografii: colecția mea personală, a lui Vlăduț și a prietenei mele Tabi

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

10 Comentarii

  • Reply Prima zi în Chișinău - cum să te îndrăgostești de un oraș - Rahela Petrescu 6 noiembrie 2017 at 9:57 am

    […] pentru mine. Mă refer aglomerat în excursii în alte țări. După Bruxelles/Brugges și Roma, a venit rândul unui citybreak în Chișinău, capitala Moldovei. Am plecat din Piatra Neamț și […]

  • Reply Miruna 3 august 2017 at 12:12 am

    Vreau in gradina cu portocali!

    • Reply Rahela 3 august 2017 at 9:52 am

      Dacă te duci în perioada de înflorire a portocalilor, cum am fost eu la sfârșitul lunii aprilie, este absolut minunat. Ce aromă este în zonă, nu ai mai pleca de acolo. 🙂

  • Reply Diana 2 august 2017 at 8:26 pm

    Frumos! Mândra mea nu ar mai pleca din Palatul pisicilor:). La anul ne-am propus prima vacanță afară, va fi deja mai mare (7 ani) si se va bucura mai mult.

    • Reply Rahela 2 august 2017 at 9:02 pm

      Mie mi-a fost putin teama de o excursie cu fi-meu in afara tarii. Este un copil caruia ii place mult sa exploreze pe cont propriu si sa imi umple timpul total. Nu am crezut ca pot sa ma distrez atat de bine cu el intr-o vacanta. Sa imi povestesti la anul cum va fi fost excursia cu pitica si daca i-a placut. 🙂

  • Reply Adn de Femeie 2 august 2017 at 5:51 pm

    Am fost cu gândul acolo. Pozele și descrierea ta frumoasă mi-au ținut companie.
    Poate, intr-un viitor prosper, voi ajunge și eu acolo.

    • Reply Rahela 2 august 2017 at 5:59 pm

      Dacă ai nevoie de recomandări, scrie-mi. După 5 vizite la Roma, deja parcă sunt localnică! 😀

  • Reply Unde mănânci în Roma - Rahela Petrescu 2 august 2017 at 12:24 pm

    […] Daaaaar, desigur, aceste reguli există ca să fie călcate, nu? Am mâncat în în zone turistice și a fost foarte bună mâncarea. Totul este să alegi cu atenție localul. Mai jos ai câteva propuneri pentru micul dejun, prânz, cină și desert atunci când ești în Roma. Dacă vrei să vezi care sunt locurile mele preferate să le vizitez în Roma, intră AICI. […]

  • Reply Tabi 1 august 2017 at 11:00 pm

    Ohhh! Cat de frumos a fost! Draga mea prietena mai vreau cu tine in vacanta!

    • Reply Rahela 2 august 2017 at 10:12 am

      Draga mea, știi că sunt prima când e vorba de călătorii. Bani să fie, că de restul mă ocup eu. :))

    Scrie un comentariu