web analytics

Vreau un an sabatic să călătoresc

destinații de vacanță

Oare cum ar fi să îmi permit să îmi iau un an sabatic și să călătoresc unde văd cu ochii? Să îmi satisfac cele mai ascunse plăceri călătoare, fie că sunt luxoase, rustice, în țară sau în străinătate, aproape sau departe. Cred că nu ar exista cadou mai mare pe care mi l-aș putea face. Cum ar arăta un astfel de an sabatic? Să vedem…

Mai întâi dorințele arzătoare

japonia

Evident, mai întâi cred că aș zbura direct în țările aflate în topul preferințelor. Aș ajunge, mai întâi, în Japonia. Dar nu, nu în marile orașe. Acolo aș sta maxim o zi-două, să mă minunez de tehnologia avansată, de cultura urbană necunoscută mie și de festivitățile de Sakura – pentru că da, fix în perioada asta aș alege să vizitez Japonia. După ce aș vedea toate astea, aș pleca prin țară, să cunosc oamenii reali, autentici. Aș pleca în căutarea culturii satului tradițional japonez, a pădurilor de bambus, pe urmele samurailor și a școlilor de gândire și comportament.

Apoi m-aș duce în Peru și Guatemala, clar! Nu am citit degeaba când eram copil toate cărțile acelea scrise de Karl May despre incași și mayași. Fascinația pe care o aveam atunci pentru civilizațiile acestea nu s-a stins. Da, îmi doresc să ajung la Machu Picchu pentru fotografii cu detalii și cadre largi. Dar îmi doresc să ajung în America de Sud pentru a-mi aduce aminte de cum descriau cărțile civilizația și a-mi închipui cum se desfășura viața incașilor și mayașilor chiar de la fața locului. Plus că aș avea șansa de a-mi îmbogăți imaginile cu altele, adunate chiar de mine.

Evident pentru unii, – puțini la număr -, ar urma India. De ce tocmai India? Nu e murdară, plină ochi cu de toate, de la oameni până la mașini și gălăgie? O fi. Nu zic nu. Dar nu pot să cred că există oameni care nu ar fi curioși să meargă măcar o dată până acolo, ca să vadă culorile, sari-urile tradiționale, să simtă zecile de condimente, să guste mâncarea indiană la mama ei acasă și să nu vadă Taj Mahal. Apoi să nu uităm bazarele antice din vechiul Delhi, Vechiul Oraș al Hyderabadului, adică esența vechii Indii sau Kerala, locația romanului “Dumnezeul lucrurilor mărunte”, care a câștigat premiul Booker și multe, multe altele.

india

Bonus: Tot pe locul 3 ar fi Noua Zeelandă. Mă duc dintr-o parte într-alta a lumii nu-i așa? Da…așa îmi doresc să călătoresc mereu. De ce vreau chiar acolo, unde poate fi atât de periculos pentru mine? Ei bine, tocmai diversitatea și culorile și fotografiile pe care le-aș putea face acolo mă atrag. M-aș duce să vizitez Waitomo Glowworm Cave (căutați să vedeți de ce) și da, m-aș duce să văd Hobbiton din Matamata, adică sătucul hobbiților. Parcă este mai atrăgătoare destinația, nu?

Toate vacanțele sunt  speciale când ești pe drum

Acum că am spus top 3 destinații de vacanță, hai să trec și la alte Vacanțe Speciale pe care le-aș face. Din perspectiva mea, Europa este mama călătoriilor. Este un continent vechi, cu clădiri absolut minunate din punct de vedere arhitectural, dar și vizual, cu cafenele unde te duci să aștepți să mori sau te duci să îți cunoști iubirea, cu sate cățărate pe vârf de munte, printre măslini, sub soarele cald al sudului, cu vinuri de excepție, cu brânzeturi asortate nemaipomenit vinurilor. Ce ai putea să îți dorești mai mult?

Poate doar să ajungi în Saint-Paul de Vence, unde să uiți că mai ai și o altă viață care te așteaptă, să te lași pătrunsă de farmecul unui sat de artiști de tot felul și să începi să descoperi că ești chiar tu artist. Nu mai vorbesc de Italia, cu clădirile ei antice din Roma, Florența, Sienna, San Gimignano, Cinque Terre și multe altele. Ce poți să mai zici de Grecia, cu mâncarea ei savuroasă, cu apa în culori fantasmagorice și de muzica lor pe versuri drăgăstoase?

europa

N-aș vrea să uit de răcoroasele țări nordice, care te încălzesc cu farmecul peisajelor sau clădirilor cu ferestre mari, ca să adune cât mai mult soare. Țări care au grijă de natura din jurul lor, care susțin orice idee valoroasă și care promovează calitatea. Nu pot uita de Londra, unde chiar îmi doresc să ajung, mai ales pentru că lucrarea mea de licență a fost fix pe identitate englezească și teatru englezesc.

Vrei să mă vezi fericită?

Spune-mi că voi călători toată viața. Că în fiecare an voi pleca cel puțin într-o călătorie aventuroasă într-un loc unde nu am mai fost înainte. Spune-mi că nu voi merge singură și că cine va fi lângă mine va adora călătoriile la fel de mult ca și mine.

Am menționat mai sus doar câteva dintre locurile pe care doresc să le bifez în viața asta. Dacă nu, trec la hinduism și mă bazez pe celelalte 8 vieți ca să apuc să văd tot ce mi-am propus. :))

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu