Deși sunt freelancer și nu antreprenor, iar experiențele de business sunt destul de diferite, am găsit un aspect în care se suprapun: nevoia de un trib.
De-a lungul activității mele de freelancer digital am descoperit un lucru foarte important, care se aplică de minune și în cazul antreprenoriatului: ambele sunt călătorii provocatoare și pline de oportunități, iar succesul nu vine doar din efortul individual, ci și din sprijinul unei comunități active, implicate, solide. Se zice că este nevoie de un întreg sat să crești un copil. Și ce altceva este un business decât un copil pe care vrei să îl crești mare într-un mod frumos. Și aici intervine ”satul”, comunitatea de sprijin sau tribul. Acesta joacă un rol tare important în dezvoltarea la nivel profesional, dar și personal.
Aș putea spune chiar că aceste comunități se comportă ca niște busole, ca niște repere care te ajută să te orientezi și să înaintezi pe drumul antreprenoriatului. Mai mult de atât, îți oferă un sentiment de apartenență.
Esența comunităților antreprenoriale: sprijin și colaborare
De multe ori, ca antreprenoriat ești ca un lup singuratic, implicat în toate. Lucrezi mult singur, planifici fiecare pas, încerci să îți menții motivarea și obiectivele în vizor, chiar dacă totul pare că nu funcționează. Dar atunci când aparții unei comunități antreprenoriale precum Tribul Antreprenorilor, lucrurile sunt cu totul altfel.
Aici găsești oameni care trec prin aceleași lupte și situații ca și tine și care îți pot împărtăși soluțiile care au funcționat în cazul business-ului lor. De exemplu, această comunitate oferă acces la mentori cu experiență din diverse domenii de business, iar aceștia te pot ajuta să îți dezvolți business-ul pe o fundație solidă. Să construiești afacerea corect, pentru a maximiza dezvoltarea ulterioară. Pe lâng acești mentori, mai găsești și webinarii, workshop-uri și resurse educaționale care sunt create special să răspundă nevoilor antreprenorilor, indiferent de stadiul în care se află business-ul lor.
Importanța networking-ului: afli povești de succes din comunitate
După cum bine știm, o componentă foarte importantă a lumii business-ului este networking-ul. Și în cadrul Tribului Antreprenorilor, fiecare interacțiune devine o oportunitate de creștere. Și eu, ca freelancer, am experimentat beneficiile acestui tip de conexiuni, în cadrul unor comunități de sprijin pentru freelanceri.
De exemplu, participând la evenimente de networking digital cum ar fi fostele Digital Parents Talks, am cunoscut alți freelanceri care mi-au oferit perspective noi asupra activității mele, asupra direcției pe care aș putea să o am pentru viitor. O simplă conversație lejeră, neîncărcată de chestiuni business, îți poate deschide uși către colaborări neașteptate. Iar comunitatea Tribul Antreprenorilor mai are un avantaj: aici nu trebuie să te îngrijorezi de algoritmii din social media, iar asta înseamnă că ai ocazia să stabilești conexiuni autentice, nu forțate.
Un principiu fundamental al Tribului Antreprenorilor este acela de a dărui înainte de a cere. Acest aspect este foarte important și țin să îl precizez, pentru că în acest fel se creează o cultură a sprijinului reciproc. În acest fel, fiecare fiecare membru al comunității contribuie activ la dezvoltarea celorlalți.
Tribul Antreprenorilor: un spațiu chiar și pentru adolescenți
Ce face ca Tribul Antreprenorilor să fie unic? Nu doar sprijinul oferit antreprenorilor, ci și inițiativele lor atipice, vizionare. Fiind mamă de adolescent, aspectul pe care urmează să îl menționez este important pentru mine. Comunitatea aceasta este deschisă în mod GRATUIT adolescenților (14-20 ani) pasionați de antreprenoriat ai căror părinți sunt parte din TRIB. Ce poate fi mai important pentru viitorul economic al țării decât să aibă o grămadă de antreprenori tineri care au învățat atât de devreme cum să dezvolte un business și cum să ofere sprijin altor business-uri, pentru a crește împreună. Nu este aceasta o dovadă a angajamentului Tribului Antreprenorilor de a construi o generație antreprenorială puternică?
Mai mult, prin Tribul Diaspora, această comunitate creează punți între antreprenorii români din țară cu cei din diaspora, astfel creându-se noi și noi oportunități de colaborare internațională. Deci nu uităm de antreprenorii noștri de peste graniță, ci îi ținem aproape prin aceste oportunități.
Prin urmare, dacă ești antreprenor sau îți dorești să devii unul, te invit să explorezi Tribul Antreprenorilor și să te înscrii pe platformă pentru networking trib. Aici ideile prind viață, sprijinul este autentic, iar colaborarea și creșterea împreună este un stil de viață.
Ca freelancer digital, pot spune cu încredere că succesul meu la nivelul la care sunt acum nu ar fi fost posibil fără sprijinul comunităților de freelanceri care mi-au oferit idei, soluții și idei la care să rumeg. Și, chiar dacă drumurile noastre business sunt diferite, un lucru este cert: împreună, suntem mai puternici.
Tu când te alături Tribului?
**
Acest articol este înscris în competiția de blogging creativ Superblog 2024.
0 Comentarii