web analytics

Top 5 cele mai frumoase biblioteci

Mi-am propus acum mai mulți ani să fac un top 10 al celor mai frumoase biblioteci pe care le vizitez. Până acum  nu am reușit să ajung în prea multe biblioteci frumoase, dar măcar am ajuns la unele din top 3. 🙂

Hai să vă povestesc despre aceste frumuseți arhitecturale și literare.

5. Biblioteca Chateau de Chantilly

În inima regiunii franceze Picardia, ascunsă în splendoarea domeniului Chateau de Chantilly, se află un loc magistral ce încântă iubitorii de cultură și frumos. Biblioteca Chateau de Chantilly este o comoară ascunsă care te transportă într-o călătorie fascinantă prin timp și literatură. Această bibliotecă este, mai degrabă o Cameră pentru citit, dar este tare frumoasă!

Intrarea în Biblioteca Chateau de Chantilly este ca deschiderea unei cărți antice, cu o fațadă elegantă și coloane care te introduc într-un univers de cunoaștere. Construită în secolul al XIX-lea în stilul Renașterii, această bibliotecă impresionează nu doar prin conținutul său, ci și prin arhitectura sa elegantă.

Biblioteca acestui castel conține colecții rare de manuscrise, cărți vechi și documente istorice ce oferă o privire în universuri diverse, de la filosofie și artă până la istorie și știință. Fiecare pagină păstrează nu doar informație, ci și esența epocilor trecute.

Très riches heures du duc de Berry reprezintă una dintre bijuteriile cele mai prețioase din colecție, fiind recunoscut drept cel mai frumos manuscris din lume, cunoscut și sub numele de „Regele Manuscriselor„, conform Ducele de Aumale. Indiferent de perspectivă, este cu siguranță capodopera cea mai faimoasă și admirată din colecțiile Château de Chantilly.

Această carte de rugăciuni, comandată de Ducele John I de Berry de la frații Limburg în secolul al XV-lea, a fost achiziționat de Ducele de Aumale în Genova în 1856. Din cauza fragilității sale extreme, manuscrisul original nu poate fi expus în mod permanent, invitând vizitatorii să îl exploreze într-o versiune digitală.

Cu fiecare pas, te vei simți ca și cum călătorești în timp. Mobilierul rafinat, lumina călduroasă și liniștea solemnă creează o atmosferă intimă, în care cuvintele prind viață în paginile vechi. Este o oază de liniște și reflecție, perfectă pentru cei dornici să evadeze în tărâmul poveștilor și cunoașterii.

4. Biblioteca Admont

Încep cu o confesiune. Aici nu am fost eu, a fost o prietenă, iar ea mi-a făcut pozele pe care le vedeți mai jos. Dar atât de frumoasă este biblioteca asta, că am zis că ar fi păcat să nu vă spun de ea. 🙂

În centrul idilic al regiunii Styria din Austria, Biblioteca Admont se înalță ca un adevărat templu al cunoașterii, cucerindu-și locul printre cele mai frumoase biblioteci din lume. Cunoscută pentru eleganța sa arhitecturală și bogăția colecțiilor sale, această bijuterie culturală atrage priviri admirative din toate colțurile lumii.

A fost construită în secolul al XVIII-lea și este un exemplar superb al stilului baroc. Cu elemente arhitecturale rafinate, fresce impresionante și o atmosferă regală, biblioteca emană o eleganță care îți taie respirația. Încă de la intrare, vizitatorii sunt întâmpinați de o scenă desprinsă dintr-un vis literar.

Cele șapte săli ale bibliotecii impresionează prin grandoarea lor. Sala mare de lectură te întâmpină cu o combinație sublimă de culori, statui și detalii arhitecturale intricate. Imensul tavan în cupolă și rafturile înalte de cărți creează o atmosferă solemnă și liniștitoare, perfectă pentru explorarea lumii literare.

Biblioteca Admont adăpostește o colecție de peste 200.000 de volume, inclusiv manuscrise rare, cărți vechi și ediții antice. Fiecare volum este îngrijit cu grijă și respect, făcând biblioteca un loc sacru pentru iubitorii de cărți și pentru cei pasionați de istorie literară. Abatia deține peste 1.400 de manuscrise, cele mai vechi dintre acestea, provenind de la Abația Sfântul Petru din Salzburg și au fost darul fondatorului, Arhiepiscopul Gebhard.

Frescele care decorează pereții și tavanul bibliotecii nu sunt doar opere de artă, ci și mijloace de a transmite mesaje subtile. Imagini alegorice ale cunoașterii, filozofiei și științei completează atmosfera solemnă, transformând fiecare vizită într-o experiență culturală inegalabilă.

Un plus cu adevărat valoros este faptul că Biblioteca Admont este înconjurată de peisaje montane spectaculoase și grădini pline de culoare. După explorarea minunilor literare, te poți retrage în natură pentru a completa călătoria  culturală cu o doză de liniște și frumusețe naturală.

Biblioteca Admont este mai mult decât un loc pentru cărți; este o o incursiune în frumusețea literară și arhitecturală. Pentru orice iubitor de cărți sau călător în căutare de locuri inedite, Biblioteca Admont din Austria este o destinație ce nu trebuie ratată, un loc în care cuvintele și arta se împletesc într-un echilibru minunat cultural.

3. Biblioteca din Vienna

Viena, capitala strălucitoare a Austriei, ascunde între zidurile sale istorice o comoară literară excepțională: Biblioteca Națională din Viena. Într-o țară îmbibată de artă, muzică și istorie, această bibliotecă impresionantă reprezintă un sanctuar pentru iubitorii de cărți și călători în căutarea cunoașterii.

Intrarea în Biblioteca Națională te poartă printr-o călătorie în timp, într-o lume unde arhitectura clasică întâlnește eleganța. Zidurile înalte, decorațiunile bogate și domurile grandioase te fac să te simți ca într-un palat al cunoașterii. Această bijuterie arhitecturală, construită în stil baroc, este o operă de artă în sine.

Biblioteca Națională găzduiește peste 12 milioane de cărți și documente, inclusiv manuscrise rare, hărți vechi și cărți rare. Colecțiile sale extinse te poartă într-o călătorie prin timp și cultură, de la primele cărți tipărite până la operele contemporane. Fiecare raft ascunde o poveste, iar fiecare carte este o fereastră către lumea ideilor. Manuscrisul cel mai vechi din colecția bibliotecii este o Scriptură clericală medievală, cu caractere scrise cu litere de aur de către Johannes de Truppaudates, datând din anul 1368. Această Biblie Sfântă de Johannes von Troppaudates, realizată în 1368, reprezintă prima achiziție a împăratului Friedrich III.

În inima bibliotecii se află Sala Prunksaal, o capodoperă a arhitecturii și designului interior. Într-un decor plin de marmură, aur și fresce impresionante, vizitatorii pot petrece ore întregi într-o ambianță de studiu inspiratoare. Atmosfera plină de reverie face ca fiecare pagină citită să fie o experiență de neuitat.

În concluzie, Biblioteca Națională din Viena nu este doar o destinație pentru iubitorii de cărți, ci este un loc în care frumusețea arhitecturală se întâlnește cu cunoașterea literară, creând astfel o experiență de călătorie culturală care rămâne imprimată în inima fiecărui vizitator.

2. Klementinum din Praga

Cum de eu am pus biblioteca aceasta pe locul 2, când toate articolele o plasează pe primul loc? Păi cred că din cauză că am avut parte de aventuri ca să ajung în biblioteca de pe locul 1.

Praga, orașul cu străduțe pietruite și farmecul său istoric, găzduiește o comoară literară ascunsă în inima Klementinum: Biblioteca Klementinum. Acest sanctuar cultural, care datează din secolul al XVII-lea, reprezintă o destinație imperativă pentru cei pasionați de călătorii intelectuale și căutători de frumos.

Klementinum, o bijuterie arhitecturală barocă, este o mărturie a bogăției culturale și istorice a Pragăi. Intrarea în bibliotecă te poartă printr-un coridor de cărți vechi și într-o lume în care arhitectura detaliată întâlnește atmosfera de bibliotecă clasică. Construită inițial pentru a găzdui Universitatea Carolină, Klementinum a devenit ulterior un centru important de învățământ și cunoaștere.

Centrul de atenție al bibliotecii este Sala Baroca de Lectură, un spațiu impresionant unde cărțile vechi sunt îngrijite ca niște comori prețioase. Stalactitele ornamentale, frescele de pe tavan și lemnăria fină crează o atmosferă de eleganță și solemnitate, transformând lectura într-o experiență de neuitat.

Biblioteca Klementinum adăpostește o colecție remarcabilă de manuscrise medievale, hărți rare și cărți vechi, făcând-o un loc fascinant pentru orice iubitor de istorie și cultură. Fiecare pagină respiră viață în povestea bogată a Europei Centrale, aducând în prim-plan trecutul captivant al regiunii. Cele mai vechi documente din bibliotecă sunt papirusuri grecești din secolul I d.Hr. Cea mai grea carte din colecția Clementină este Gradualul Lobkovický, care cântărește mai mult de șaptezeci de kilograme, iar cea mai valoroasă este Codexul Vyšehrad.

Odată ce părăsești sălile de lectură, aventura continuă cu o vizită la Turnul Astronomic. Priveliștea panoramică asupra Pragăi îți dezvăluie orașul într-un cadru cu adevărat spectaculos, combinând cultură și panoramă urbană.

Dacă explorezi Biblioteca Klementinum, asigură-te că îți rezervi suficient timp pentru a te pierde în colecțiile sale fascinante. Participă la un tur ghidat pentru a descoperi poveștile nevăzute ale acestui loc istoric și nu uita să privești Praga de la înălțimea Turnului Astronomic.

Biblioteca Klementinum din Praga este o călătorie în timp și cultură, o oportunitate de a te conecta cu trecutul în mijlocul unei arhitecturi baroce remarcabil. Este un loc în care cărțile vechi prind viață și istoria se desfășoară sub privirile admirative ale vizitatorilor.

1. Mănăstirea Strahov

Praga, orașul cu străduțe pavate și povești istorice, ascunde un loc fascinant pentru iubitorii de cultură și spiritualitate: Biblioteca și Biserica Mănăstirii Strahov. Acest cuplu arhitectural impresionant oferă o călătorie în timp, într-un tărâm în care literatura și spiritualitatea se întâlnesc într-un mod excepțional.

Am spus mai sus că am avut parte de aventuri până am intrat aici. Am lăsat această bilbiotecă pentru ultima zi în Praga. Am vizitat ce mai era de vizitat și apoi am mers în viteză spre mănăsitre, să ajungem în programul pe care l-am găsit pe net. Numai că, surpriză! Pe net nu scria – sau nu am văzut noi – că dacă ajungi la 4.30, nu mai poți cumpăra bilete, pentru că la 4.30 este ultima intrare. Noi am ajuns fix la 4.30, iar doamnele de acolo pur și simplu nu s-au lăsat emoționate de rugămințile noastre.

Așa supărată (a se citi nervoasă) eram, că nu îmi venea să cred că sunt lângă biblioteca asta frumoasă și nu pot intra.
Din fericire, paznicul avea inimă caldă și ne-a lăsat să intrăm. La fel și doamnele din interior, ne-au spus să ne ducem să ne uităm la toate, numai să ne grăbim, că la 5 fix trebuie să fim deja afară. Așa că toate pozele și toată vizita a fost pe o mare grabă. Dar, chiar și așa, tot fericită am fost și sunt că am reușit să o văd cu ochii mei.

Intrând în Biblioteca Strahov, ești întâmpinat de un decor impresionant și o atmosferă care te poartă înapoi în timp. Cele două săli ale bibliotecii, Sala Theologică și Sala Filozofică, sunt adevărate opere de artă. Stalactitele sculptate și rafturile încărcate de cărți vechi emană o atmosferă de venerare pentru cunoaștere.

Sala Theologică adăpostește colecții de manuscrise medievale, cărți rare și documente religioase. Fiecare pagină este o fereastră către înțelepciunea secolelor trecute, iar frescele de pe tavan adaugă un element sacru încăperii.

Sala Filozofică te îmbie cu o colecție bogată de cărți filozofice și științifice. Rafturile înalte și designul detaliat fac ca explorarea acestei săli să fie o experiență deosebită.

Alături de bibliotecă se înalță Biserica Strahov, un edificiu sacru impunător care completează perfect atmosfera spirituală a locului. Zidurile sale încărcate de istorie și arhitectura gotică te invită să pășești într-un sanctuar de liniște. Biserica Strahov este decorată cu fresce impresionante și vitralii care luminează încăperea cu nuanțe calde, ce amintesc de Sala Theologică a Bilbiotecii Strahov. Fiecare detaliu arhitectural păstrează un sentiment de solemnitate și reverie.

Cel mai faimos și cel mai vechi manuscris din bibliotecă este Evangheliarul Strahov, împodobit cu pietre prețioase. Copia expusă în hol este la fel de impresionantă precum originalul. Poți vedea poza mai jos.

Biblioteca și Biserica Strahov nu sunt doar locuri istorice, ci sunt ca niște portaluri către trecutul cultural și spiritual al Pragăi. Fiecare privire asupra acestor săli aduce în prim-plan nu doar cunoaștere, ci și o conștientizare a conexiunii profunde dintre cultură și spiritualitate, creând astfel o experiență memorabilă pentru orice om însetat de descoperiri inedite.

Tot acolo este și un restaurant cu mâncare tare bună. Am pus câteva poze cu mâncarea ce am încercat-o. De fapt, mănăstirea este cunoscută pentru berea pe care o face. Călugării de la Strahov se pare că păstrează rețeta fabricării celei mai bune beri din Praga. Iar bere se face acolo încă de prin 1142.

Dacă tot ajungi la Strahov, ia în considerație că în curtea mănăstirii este și un Muzeu al miniaturilor. Nu am mai putut face pași pe jos și nu am intrat, dar dacă ați fost, spuneți-mi în comentarii dacă merită efortul unei vizite. 🙂

 

 

 

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu