web analytics

Ai fost la Sveștari, la mormântul lui Dromihete?

mormântul lui dromihete

Aș prefera să nu fie cazul să mă fac de râs și să declar că nu știam de mormântul lui Dromihete, un mormânt important din istoria comună a românilor și bulgarilor, dar nu am încotro, trebuie să recunosc că habar nu aveam de el.

Mai mult, le sunt recunoscătoare Atașatului Economic și Comercial al Ambasadei Bulgariei la București, Ambasadei Bulgare la București, prefectului regional Deyan Dimitrov și domnului Lydmil Hristov, fostul  vice-prefect de Ruse pentru invitația acestora de a vizita câteva locuri importante aproape de granița cu România.

Am fost în grup cu minunata Iulia Bahovski, câţiva membri ai Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România și ataşaţii comerciali ai unor state membre UE – Spania și Ungaria – acreditaţi la București.

Sborianovo – adăpostește capitala regelui Dromihete

Necropola Sveshtari, acest loc plin de istorie, se află în Rezervația istorică și arheologică Sborianovo, la 42 km de Razgrad.

Oamenii de știință cred că orașul trac Helis a fost chiar pe teritoriul acestei rezervații. Acest oraș datează încă din sec. 4 î. Hr. și a fost capitala regelui Dromihet – regele triburilor getice. Iar aici este legătura strânsă dintre români și bulgari.

În rezervație se găsește cel mai vechi sanctuar trac din rezervație, adică de prin sec. 1 î. Hr., pe nume Kamen Rid.

Tot în această rezervație a fost descoperită o comoară de aur a tracilor ce include o tiară de aur, 4 brățări spiralate, un inel și bijuterii din aur, dar și o jumătate de frâu din fier. Deși nu ai spune, această comoară făeca parte din ritualul de înmormântare al acetei necropole regale getice.

Mai trebuie să menționez și faptul că, în 2015, într-o movilă de la Sborianovo, s-a descoperit un car tracic vechi de 25 de secole, alături de 2 cai înhămați, tosate făcând parte dintr-o înmormântare ritualică. Iar acest car cu 2 roți este singurul găsit în Bulgaria.

Sveștari – la mormântul lui Dromihete

Aici este un pământ sacru al tracilor. Acest monument unic al culturii tracice datează de la sfârșitul sec. 4 și începutul secolului 3 î. Hr. Mormântul regal este decorat cu cariatide (statuete de femei ce susțin un acoperiș, o intrare etc.)

Acest monument face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și pe bună dreptate. Cariatidele înfățișează diverse stări prin care trec oamenii – entuziasm, tristețe etc., dar și câteva zeități ale antichității: Afrodita, Demetra, Athena etc. Tot printre aceste statuete găsim și măști ce amintesc de cultura elină.

Mormântul lui Dromihete a trecut prin lucrări de reabilitare și a fost redeschis circuitului turistic cu puține zile înainte de vizita noastră. În zona expozițională ce a fost renovată, se pot afla diverse informații despre triburile getice din zonă, despre cât de puternic era regatul get atunci, învingându-l la nord de Dunăre, în Câmpia munteană, pe Lisimah, unul dintre generalii importanți ai lui Alexandru Macedon.

Nu mă pot abține să nu menționez cât de frumos amenajată este zona de acees spre mormântul lui Dromihete, unde fluturi și mii de gâze stau de veghe în lanul de…lavandă! 🙂

Găsești AICI un video despre acest loc semnificativ pentru bulgari, dar și pentru noi, românii.

Moscheea Demir Baba Teke – Sanctuarul Părintelui de Fier

Tot în Sboryanovo se mai află un mormânt din sec. 6, de data aceasta unul de tip mausoleu. Este mai jos de mormântul lui Dromihete și  îi aparține sfântului aleviților, pe nume Demir Baba. Locul era considerat de traci sacru, iar acum poartă numele de Demir Baba Teke, adică Sanctuarul Părintelui de Fier.

Legenda spune că sfântul a salvat populația locală de la o secetă cumplită. Este obiectul de cult al grupului etno-religios „alevii“ (cunoscut și ca „aliații”) specific zonei „Ludogorie“. Locul este venerat atât de musulmani, cât și de creștini.

Am descoperit diverse decorațiuni în piatră care mi-au stârnit interesul, iar la intrarea în curtea mormântului-mausoleu se află un izvor de apă vie – numit “Besh Parmak” (Cele 5 degete), care zice-se are puteri vindecătoare.

Drumul până la moschee este superb, cu scări care par că nu se mai termină ce își găsesc drumul prin pădure, făcându-mă să uit cât de obosite îmi erau picioarele. Ce mi s-a părut interesant și parcă mi-a adus aminte de vremuri îndepărtate, când oamenii încă mai aveau credință, a fost faptul că tot drumul până la moschee era străjuit de copaci, arbuști și tufe pline de bucăți de textile. Sunt bucăți de haine ce acopereau părți de corp cu diverse afecțiuni ale unor vizitatori ce și-au pus speranța că acest loc sacru de vindecare al geților le va aduce și lor vindecarea cu ajutorul izvorului cu puteri miraculoase.

Vezi la MNIR Tezarului de la Sveștari

Nu aș vrea să uit să menționez faptul că, începând de ieri și până pe 25 iunie 2025, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) are loc o expoziție temporară ce are tematica ”Tezaurul de la Sveștari. Din aurul tracilor sud-dunăreni.” Tot aici mai puteți vizita și expozițiile ”Tezaurul istoric” și ”Dacia. Ultima frontieră a romanități.”

***

Mai jos am făcut o listă cu locuri ce le mai poți vizita în Bulgaria, niște locuri pe care eu deja le-am vizitat:

  1. Veliko Târnovo
  2. Mănăstirea de piatră Basarbovo
  3. Mănăstirea de piatră Ivanovo
  4. Mormântul lui Dromihete de la Sveștari
  5. Cetatea Cherven
  6. Orașul roman Abritus
  7. Sofia- Serdica romană
  8. Biserica Boyana lângă Sofia
  9. Orașul Sofia dezvăluit
  10. Râul de piatră de pe muntele Vitosha
  11. Muzeul Umorului și Satirei Gabrovo
  12. Satul Bozhentsi
  13. Un weekend în Gabrovo
  14. Muzeul etnografic Etar
Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu