web analytics

Cea mai mare campanie de promovare?

marketing

Lucrez în segmentul numit marketing. Sunt interesată de campanii de promovare. Le urmăresc. Fac notiţe. Îmi vin idei despre asta. Zilele trecute mă întrebam care o fi cea mai longevivă campanie de promovare facută vreodată. Am căutat şi am descoperit că cea mai lungă campanie ar putea fi una indiana care este activă de mai mult de 50 de ani! Dar apoi mi-a venit în minte o altă campanie care are la activ câteva mii de ani.

Mă gândesc la dragoste. Dacă nici aceasta nu beneficiază de cea mai lungă campanie de promovare şi dacă nu acesta este produsul promovat pe cele mai multe canale…  Nu aş putea să spun când a fost prima dată folosit cuvântul dragoste şi în ce limbă a fost folosit, dar ştiu că acest cuvânt are valenţe diverse, în funcţie de perspectivă şi mai ştiu că a ajuns într-o formă sau alta la urechile oricărei fiinţe de pe acest pământ, indiferent de rasă, vârstă sau perspectivă religioasă.

campanie de promovare

Dacă vorbim din perspectiva creştină dragostea în forma ei pură este din totdeauna şi va fi întotdeauna prezentă. Adică, înainte să existăm noi, exista dragostea, pentru că Dumnezeu este dragoste, iar Dumnezeu este dintotdeauna. Nu uit nici de celelalte 2 forme de dragoste: filio şi eros. Din perspectiva islamică, dragostea este fraţia universală care se aplică tuturor celor care au credinţă. Mai există şi un alt fel de dragoste, care reduce suferinţa altora. În budism şi hinduism, dragostea este de natură senzuală, sexuală, în budism aceasta fiind un impediment pe calea către „trezire” (awakening). Şi aici există mai multe feluri de dragoste. Dar mă voi opri aici.

De-a lungul timpului, prin mijloacele primitive ale începuturilor omenirii şi până la ultimele apariţii tehnologice, oamenii au încercat să scoată iîn evidenţă importanţa acestui sentiment. Oamenii de ştiinţă au încercat să îl explice şi au găsit un fel de explicaţie, dar până la urmă cine ar putea explica un aşa sentiment cuprinzător? În afară de cărţile tehnice, oare mai există alte cărţi care nu conţin măcar o idee legată de dragoste? Filmele sunt bazate pe ideea de dragoste; că este dragoste de lucruri, de natură, de oameni sau de Dumnezeu, cam toate au la bază acest sentiment. Unele dintre cele mai îngrozitoare crime se făptuiesc în numele dragostei şi unele dintre cele mai minunate gesturi sunt făcute în numele dragostei.

Ni se spune că dragostea nu este completă dacă nu este împlinită de dragoste fizică. Ni se spune că nu suntem normali dacă nu ne urmăm insinctele de orice fel oricând, oriunde, oricum, cu oricine. Ni se spune că fiecare dintre noi suntem mai importanţi decât oricine din jurul nostru, că trebuie să ne iubim şi că ceea ce vrem noi este cel mai important. Nu mai contează celălalt. Nu trebuie să ne mai iubim aproapele.

Dar ce este până la urmă dragostea? Am ajuns să spunem că dragostea este complicată, că este neclar pentru noi ce înseamnă acest sentiment. Dar cred că, de fapt, este sentimentul cel mai uşor de explicat şi de arătat! Dragostea este atunci când fericirea celuilalt este esenţială pentru noi. Prin asta îl facem foarte important pe cel de lângă noi (fie iubit, fie membru al familie, fie necunoscut, fie ideea fiecăruia de Dumnezeu), atât de important încât nu putem fi fericiţi dacă el/ea nu este.

Într-un trib din Africa, această idee de a fi interesat de binele celui de lângă tine este foarte bine exemplificată. Copiii tribului au fost provocaţi la o întrecere. Cine ajungea primul la finish primea ca premiu un coş cu fructe. Spre surprinderea organizatorului concursului, toţi copiii s-au luat de mână şi au alergat împreună şi au ajuns odată la finish line. Explicaţia pe care a oferit-o unul dintre copii legată de comportamentul lor reprezintă esenţa dragostei: Cum poate oricare dintre noi să fie fericit dacă ceilalţi sunt trişti?

Până la urmă, cred că a nu urma trendul este, de cele mai multe ori, cea mai bună idee! marketing iesi in evidenta

Photos credits:

http://www.maverickmarketingco.com/

http://thebrightbluedoor.org/wp-content/uploads/2015/01/marketing.jpg

http://taberstruths.com/wp-content/uploads/god-is-love1.jpg

 

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu