Un stil de viață sănătos este foarte important pentru mine ca femeie, dar mai ales ca mamă. Îmi doresc ca Vlad să învețe să facă alegeri sănătoase pentru el și să crească frumos. Pentru mine, acesta înseamnă mai mult decât o dietă și un plan de antrenament la sala. O viață sănătoasă implică o alegere a stilului de viață pe care toată lumea ar trebui să o includă în prioritățile sale, deoarece îngrijirea interiorului și conștientizarea sunt cele mai bune modalități de a te simți și de a arată fabulos, dar sunt și cea mai bună asigurare de sănătate.
Este destul de dificil să te axezi pe un stil de viață sănătos, când ești înconjurat de mâncare din toate părțile: pe social media, la birou, la plimbare, la film. Dar dacă ești hotarât(ă) să faci o schimbare spre binele tău, îți recomand să începi cu următorii 5 pași.
Alege alimente variate
Dacă vrei să fii sănătos, ai nevoie de minim 40 de nutrient diferiți, iar aportul lor se face printr-o diversitate a alimentelor pe care le alegi la fiecare masă. Așadar, include în alimentația ta cât mai multe fructe și legume, de culori diverse și asigura-te că îți hrănești corpul, oferindu-i toți nutrienții de care are nevoie.
Stabilește un program regulat de masă
Este foarte important ca, pe lângă alimentele variate, să ai grijă și cum îți planifici mesele, astfel încât să nu îți privezi corpul de nutrienți pe parcursul zilei. Atunci când sari peste o masă, de exemplu peste micul dejun, vei constata că, pe parcursul zilei, te vei confrunta cu o stare constantă de foame, iar asta te va determina să mănânci mult mai mult la cină. Așadar, dacă vrei să ai o alimentație echilibrată, îți recomand să ai 3 mese principale și 2 gustări, în cantități moderate, astfel încât să te hrăneșți pe tot parcursul zilei.
Înlocuiește grăsimile săturate cu grăsimi nesaturate
Grăsimile joacă un rol foarte important în bună funcționare a organismului tău și este foarte important să le alegi cu grijă. Dacă vrei să ai o stare bună de sănătate, îți recomand să reduci aportul de grăsimi săturate care, cel mai adesea, provin din grăsimi animale și să eviți pe cât posibil grăsimile trans/hidrogenate. Una dintre modalități este să consumi pește de 2-3 ori pe săptămână, deoarece îți vei crește aportul de grăsimi nesaturate de care corpul tău are nevoie. De asemenea, când gătești, îți recomand să reduci pe cât posibil alimentele prăjite și să prepari carnea sau peștele la grătar sau la cuptor, folosind o cantitate foarte mică de ulei vegetal.
Redu cantitatea de sare și zahăr
Un aport mare de sare poate duce la o tensiune arterială crescută și crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Pentru a reduce cantitatea de sare, îți recomand să citeșți cu atenție etichetele alimentelor atunci când mergi la cumpărături și să urmărești cantitatea de sodiu. În plus, atunci când gătești, poți să reduci cantitatea de sare prin diverse condimente, care vor da o aromă meselor tale.
Zahărul este, probabil, alimentul care se regăsește cel mai des în mesele oamenilor, deoarece are un gust foarte plăcut și dă energie. Pentru a reduce aportul de zahăr, îți recomand să îl înlocuiești cu fructe în culori variate, care îți vor satisface pofta de dulce și îți vor hrăni corpul, în același timp.
Hidratează-te corespunzător
Aportul zilnic de apă, atât cantitativ cât și calitativ, este unul dintre factorii care pot influență direct sănătatea ta. Așadar, în momentul în care te trezești dimineața, bea un pahar de 250 ml de apă și ai grijă ca, până la finalul zilei, să ajungi la un aport total de 2-2,5 litri de apă.
Fă mișcare zilnic
Activitatea fizică este foarte importantă pentru sănătatea ta. Ea te ajută să arzi calorii, să scapi de kilogramele în plus, îți menține masăa musculară, te ajută să ai o stare generală mult mai bună și, în plus, are și nenumărate beneficii pentru inimă și sistemul cardiovascular. Pentru a include mișcarea în viața ta, este nevoie doar să începi să te miști minim 20 de minute pe zi, folosind chiar și metode simple precum: să urci scările în loc să optezi pentru lift, poți să mergi la o scurtă plimbare în pauza de prânz, ai putea parca mai departe mașina, astfel încât să mai mergi și pe jos până la destinație etc.
Este important să înțelegi că nu există soluții rapide atunci când vine vorba de sănătate. Cel mai bun mod de a-ți schimba stilul de viață este să incluzi schimbări pe care să le păstrezi pe termen lung. Eu am început acum cam o lună un stil de viață mai sănătos, mai echilibrat, în care țin cont de recomandările nutriționiștilor și rezultatele se văd deja. Nu doar că am început să scap de kilogramele în plus, dar mă simt mai bine în general, am un tonus mai bun, sunt mai odihnită și am făcut și o bucurie portofelului meu, pentru că nu trebuie să cumpăr haine mărime mai mare. 😉
0 Comentarii