Mamă fiind, știu cât de multe provocări pot apărea de când se trezește copilul și până adoarme. Știu o mare parte dintre spaimele prin care trece un părinte cât timp copilul aleargă, se cațără, se târăște, se prostește. Dar articolul ăsta nu este despre ce se întâmplă cât timp copilul este treaz, ci despre perioada fericită (pentru părinți) cât doarme și despre tulburări de somn.
De ce e important somnul?
Nu cred că e nevoie să mai menționez toate acele plusuri legate de motivele fizice pentru care somnul este extrem de important. Dar, pe lângă faptul că îl ajută să crească, să își întărească sistemul imunitar și altele, somnul îl ajută să își îmbunătățească creativitatea. Mai mult, copilul va fi mai bine dispus – sună bine un copil care nu e morocănos, nu?
În plus, somnul favorizează dezvoltarea cognitivă, îi sporește atenția, îi îmbunătățește comportamentul și ajută copilul să facă mai ușor față emoțiilor. În lipsa somnului sau a unui număr de ore corespunzător, la copil apar probleme comportamentale, emoționale, dificultăți de învățare și, uneori, chiar și obezitate. Nu-i așa că îți vine să îl bagi chiar acum la somn dacă nu doarme deja? 🙂
Cât a fost mic, Vlad dormea suficient – zic eu – pentru că atunci când era treaz, era atât de plin de energie că ar fi putut schimba sensul de rotație al Pământului. Prietenii știu că nu exagerez. 😛 Dar și când adormea, puteai să faci ce voiai cu el. Dormea oriunde, oricum și nu se trezea decât când era el pregătit să se trezească.
Tulburări de somn
Din păcate, chiar dacă punem copilul devreme să doarmă și, teoretic își face toate orele de somn de care are nevoie, totuși, apar anumite tulburări de somn. Acestea îl împiedică să se odihnească așa cum ar trebui. Și atunci, apar toate problemele enumerate mai sus. De multe ori, nu ne putem explica de ce apar aceste tulburări și doar așteptăm sau sperăm să treacă de la sine.
Din păcate, aceste tulburări de somn nu apar doar la copii și la adolescenți. Ele pot apărea chiar și la sugari. Iar ei au nevoie de până la 18 ore de somn pentru a se putea dezvolta ca la carte. Iar un copil care nu a dormit suficient de mult înseamnă un părinte agitat și stresat, poate chiar deprimat. Din păcate, va exista mai multă critică decât laudă adusă copilului din cauza comportamentului modificat de lipsa de somn și scăderea timpului de calitate petrecut cu copilul. Și toate astea din cauza unor tulburări de somn!
Ce putem face?
În primul rând, trebuie să discuți cu pediatrul, doctorul copilului despre aceste tulburări de somn. Dar, în plus, poți să discuți cu specialiștii în somn, adică somnologii. Ei au studiat acest aspect mai mult decât oricare alt doctor și îți pot oferi mult mai multe informații și soluții.
În curând va avea loc o conferință care va aborda chiar această temă a somnului agitat al copiilor. Unul dintre puținii specialiști în somnologie din România, doamna doctor Mihaela Oros, va susține conferința „Ai grijă de somnul copilului tău!- a IV a ediție”. Doamna doctor este doctor în științe medicale, medic primar pediatru și specialist pneumolog, cu supraspecializare în somnologia pediatrică.
Doamna doctor Mihaela Oros va atinge mai multe aspecte legate de somnul copiilor, iar părinții participanți la conferință vor învăța următoarele:
- Să urmărească somnul copilului lor și să identifice semnele eventualelor tulburări;
- Riscurile unui somn neodihnitor: de la oboseală până la complicații respiratorii, obezitate și diabet;
- Să își explice anumite comportamente aparent neobișnuite din timpul somnului său;
- Să înțeleagă ciclurile de somn;
- Să elimine din viața copilului lor „hoții de somn”;
- Să contribuie la un stil de viață care îl va ajuta să devină un adult echilibrat și fericit.
Ce o recomandă pe doamna doctor Mihaela Oros?
- Este doctor în științe medicale,
- Este medic primar pediatru,
- Este specialist pneumolog,
- Este supraspecializată în somnologia pediatrică și polisomnografie la Cincinnati Children’s Hospital Medical Center din SUA,
- Este coordonatorul Centrului de Somnologie Pediatrică Regina Maria, conducând o echipă multidisciplinara de medici pediatri, pneumologi, ORL-iști, neurologi și psihologi cu experiență în somnologia la copii,
- Este membră activă în Societatea Română de Pediatrie, Societatea Română de Pneumologie și Societatea Europeană de Pneumologie,
- Este membră în Comitetul Director al Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie,
- Din anul 2010 este delegat național al GINA (Global Inițiative for Asthma) – forumul la nivel mondial implicat în îmbunătățirea îngrijirii pacienților cu astm,
- A fondat Asociația pentru Tulburările de Somn la Copii și Adolescenți a cărei misiune este educația și accesul medicilor la informații valide și de ultima oră,
- A dezvoltat laboratoare de studiu al somnului la copii.
- A inițiat prima cercetare în România privind prevalența problemelor respiratorii în timpul somnului la copii și adolescenți. S-a dovedit că 1 din 10 copii sunt la risc de a dezvoltă o tulburare de respirație în timpul somnului, dintre care forma cea mai severă este apneea obstructivă în somn.
Mi se pare că doamna doctor chiar știe ce vorbește și merită o șansă să te ajute să îi asiguri copilului tău un somn de calitate, îmbunătățindu-ți în felul acesta și calitatea vieții tale și a copilul tău. Găsești mai jos mai multe informații despre eveniment și despre cum poți participa la conferință.
Detalii legate de eveniment
Conferința ”Ai grijă de somnul copilului tău” va avea loc pe 15 noiembrie, ora 18.30 la Elite Art Gallery, Piața Națiunile Unite 3-5, bloc B2, parter,București. Participarea la eveniment este gratuită, iar înscrierile se fac aici: https://med-experts.ro/tulburarile-de-somn-la-copii-editia-4/ Conferința este organizată de Asociația MedExperts și Ella Congress&Events și este un eveniment susținut de Aquatique.
0 Comentarii