web analytics

Simplitatea în design este frumusețe

Am spus că locuința visurilor mele este o casă și că ar trebui să fie la munte. Ei bine, poate să fie și într-o zonă de deal, dar să aibă muuuultă verdeață și neapărat un lac în apropiere. Casa ar putea fi doar cu un nivel și obligatoriu trebuie să fie integrată în mediul înconjurător. Iar acest proiect de casă necesită multă muncă.

Eh, poate nu chiar atât de bine integrată în natură, dar oricum, ideea e bună. Per total, casa mea ar trebui să fie simplă. Simplitatea este frumusețe. Și nu mă refer doar la spații largi, fără aglomerări de mobilă sau decorațiuni.

Întoarcerea la lucruri primare

Pentru mine, simplitatea în construirea casei înseamnă lemn, bambus, fibre naturale și altele. Am menționat lacul din apropierea casei. Ei bine, din lac ar porni un pârâiaș peste care aș construi casa, pe bârne groase de lemn, care să nu atingă apa, pentru a nu se deteriora în timp. Iar de dedesubtul casei pârâiașul ar fi vizibil ca un fir pe sub holul casei, care ar fi făcut dintr-o sticlă groasă, securizată.

După ce ar trece de terasa mare a casei, pârâul s-ar opri într-o piscină naturală unde mă pot răcori în zilele călduroase de vară. Din piscină, pârâul și-ar continua drumul și ar cădea într-o cascadă mică, ce ar face să se audă în casă un murmur liniștitor. Desigur, aș profita de căderea de apă și aș capta energia pentru a o folosi în casă.

Dar să nu uităm de tehnologie

De asemenea, acoperișul ar fi plin de conuri rotitoare care pot produce de 20 de ori mai multă energie decât panourile plate, asamblate din aceleași celule fotovoltaice. În plus, s-ar scădea costurile și ar scădea numărul defecțiunilor tehnice datorate de prezența părților mobile și de supraîncălzirea componentelor.

Apoi aș face proiectul pentru sistemul BMS – un sistem de automatizare care ajută la menținerea unor condiții optime în interior, fără intervenția mea continuă. Am putea spune că BMS este ”creierul” locuinței. Se ocupă de controlul ventilației, climatizare, de iluminat și electrocasnice, sanitare și de irigarea plantelor din sera casei. Prin această automatizare se scade considerabil consumul energetic.

Alte detalii importante

Casa ar fi din lemn și aș opta pentru 50 cm de izolare termică, pentru conservarea căldurii. Ferestrele ar fi, desigur, din lemn stratificat, iar podelele ar fi din agregate de baritină, care absorb căldură ziua și o eliberează noaptea. Cu alte cuvinte, încă o modalitate de a scădea consumul energetic.  Apa caldă pentru uzul menajer s-ar obține de la panourile solare de pe acoperiș, dar și cu ajutorul instalației de încălzire.

Cum am mai spus și în alt articol, pe peretele sudic vreau o seră cu plante aeriene (necesită o îngrijire minimă), care ar funcționa ca un buffer termic în toate anotimpurile.

Camerele nu ar fi foarte înalte și nici foarte mari, pentru a nu necesita o cantitate mare de căldură. Excepție face livingul, unde aș folosi doar mobilă modulară, pentru a putea regândi designul interior al încăperii de câte ori doresc. Bucătăria ar fi și ea mai mare și ar avea vedere spre piscina naturală. Aceeași priveliște ar avea-o și biroul meu. Ador să am o priveliște minunată atunci când muncesc. Altfel, nu aș avea spor. 🙂

Aș face totul cu ajutorul specialiștilor

Tot ce am povestit aici este un vis minunat, dar nimic nu aș face fără ajutorul unei echipe specializate în proiecte case. De fapt, acesta este primul pas atunci când te hotărăști să îți faci o casă. Această echipă va prelua toate informațiile, dorințele și visurile tale și le va trece prin filtrul tehnic legal pentru ca respectiva locuință să nu fie doar frumoasă, dar și sigură și adaptată locului în care o plasezi.

Constantin Brâncuși spunea că

Arhitectura este sculptură locuită.

Prin urmare, trebuie să depunem toate eforturile ca locuința noastră să nu fie doar plăcut de locuit în ea, ci și plăcută ochiului, să fie o încântare și un deliciu să te întorci acasă la ea.

Surse media: aia-proiect.ro / pixabay.com

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu