web analytics

Sănătatea la superlativ!

sănătatea

Dacă pe vremuri oamenii mâncau mult mai simplu și sănătos, pe măsură ce ne apropiem de zilele noastre, trebuie să depunem adevărate eforturi pentru a găsi alimente cu adevărat sănătoase.

Din păcate, civilizația nu a însemnat doar ușurarea vieții oamenilor, dar și un regres al calității alimentelor. Acum, acestea sunt pline de aditivi, de zahăr, de grăsimi, iar toate acestea înseamnă multe consecințe negative pentru sănătatea organismului.

În plus, am uitat cum este să mâncăm în tihnă, alături de toată familia, cu glume și povești care să transforme ora mesei într-unul dintre cele mai plăcute momente ale zilei. Acum totul este în grabă, pe fugă, nesănătos și are gust de plastic.

Ce înseamnă alimentație sănătoasă și nesănătoasă?

Ca să putem vorbi despre alimentație sănătoasă și nesănătoasă, hai să clarificăm mai întâi ce înseamnă acestea. Știm cu toții asta că să mănânci sănătos înseamnă alimente variate din cele 4 grupe de mâncare (cereale, fructe și legume, lactate și carne), să bei cel puțin 2 litri de apă, să dormi suficient de mult, să nu mănânci prea târziu seara, să faci mișcare în mod regulat și să ai 3 mese regulate.
Dacă este să vorbim despre alimentația nesănătoasă, atunci aceasta înseamnă să nu faci nici măcar 2 pași prin parc, să bei apă o dată pe zi, să dormi când apuci, să ronțăi încontinuu ceva, să ai mereu ceva dulce în poșetă, să mănânci numai junk food șamd.

Eu prefer să fiu echilibrată

Există mii de articole online și sute de cărți printate care dezvoltă această temă și pe față și pe dos, astfel încât acest articol ar fi doar o palidă umbră a celor scrise de nutriționiști renumiți. Ce voi face eu va fi să vorbesc despre experiența mea cu mâncarea.
Am trecut prin diverse etape alimentare în viața mea. Pentru moment, oscilez între mâncarea bună și cea nesănătoasă.
S-a descoperit că speranța de viață în cazul vegetarienilor este mai crescută decât în cazul celor care consumă și lactate și carne (chiar dacă aceștia au o dietă moderată, echilibrată).  Eu nu sunt vegetariană convinsă; dacă este carne la masă, voi mânca ceva, însă întotdeauna voi prefera legumele și fructele.

sanovita

Eu prefer o dietă variată, echilibrată. De-a lungul timpului greutatea mea a oscilat, în funcție de alimentația pe care am adoptat-o. Când am mâncat strict vegetarian, greutatea mea a fost exact unde trebuia, iar fizic mă simțeam perfect.
Când am adăugat și carne în alimentație, dar am păstrat un echilibru, greutatea mea a mai crescut în anumite limite. Au apărut totuși, disconforturi fizice diverse.
În momentul în care am început să mănânc nesănătos, prăjit, multe dulciuri, chipsuri, sucuri, greutatea mea a crescut nepermis de mult, iar fizic…probleme cu duiumul.

Prin urmare, în urma experimentelor de tot felul pe care le-am făcut cu organismul meu, am ajuns la concluzia că este nevoie să fiu mai atentă cu stilul de viață pe care îl adopt, cu sănătatea mea.

Sănătatea mea și a lui Vlad sunt foarte importante

alimentație sănătoasăEu și Vlad suntem adepții unei alimentații sănătoase (cât de cât). Am reușit să îi transmit copilului dorința de a face alegeri bune pentru organismul lui, chiar dacă, uneori, mai călcăm strâmb. Vlad este încântat să pregătească micul dejun. Da, am copilul perfect. Vlad îmi servește uneori micul dejun și în pat.

Favoritul lui este platoul cu diverse fructe tăiate frumos și aranjate într-o ordine coloristică variată, peste care presară câteva semințe de in, semințe de susan, caise deshidratate și alune de pădure prăjite, iar deasupra câte un firicel de miere. Alteori, își dorește cereale cu lapte de soia făcut în casă și semințe, fructe, nuci și puțină miere. În alte dimineți, alege să pregătească pastă de avocado pe pâine prăjită și un platou mic de fructe  la urmă.

Mai mult de atât, eu și Vlad ne creștem propriile condimente și preferăm să consumăm legume de la părinții mei, legume BIO, crescute cu îngrășământ natural și fără a fi stropite cu substanțe chimice.

Pentru că teorie știe toată lumea, dar practic nu știm toți ce ar trebui să îmbunătățim, am făcut o listă cu ceea ce a funcționat perfect pentru sănătatea organismului meu și al lui Vlad de-a lungul timpului:

– nu consumăm prăjeli

– nu consumăm băuturi carbogazoase

– nu amestecăm greșit tipurile de alimente (de exemplu proteinele între ele, sau amidon și carbohidrați sau proteină cu amidon etc.)

– alegem garnituri din legume în loc de cartofi

– consumăm legume crude multe – în special cele care au culoare verde închis sau portocaliu

– încercăm să înlocuim carnea cu tofu, linte sau fasole (e mai greu aici pentru Vlad)

-scădem consumul de lactate și încercăm și alt tip de lapte, cum este Băutura instant din soia

– alegem cereale fără zahăr (cum sunt cele de la Sano Vita)

– consumăm multă apă (nu rece)

– dimineața, pe stomacul gol, bem un pahar mare de apă călduță cu lămâie

– consumăm fructele crude în timpul dimineții

– porțiile noastre nu sunt foarte mari

– lăsăm să treacă 4-5 ore între masa de prânz și cină

– nu mai consumăm nimic între mese (întâmpin rezistență din partea lui Vlad)

– după ora 7 seara nu mai mâncăm nimic

– pâine consumăm doar câte o felie-două/zi

– consumăm Mix 4 semințe dimineața

– mâncăm dulciuri doar ocazional și atunci prefer ciocolata neagră

Mișcarea fizică este extrem de importantă

Toate cele de mai sus trebuie neapărat completate de mișcare fizică multă. Pentru că mi-e teamă să alerg aici unde stau din cauza câinilor, atunci am luat decizia să renunțăm la lift și să urcăm și să coborâm scările la pas. În plus, de câte ori trebuie să mergem o distanță rezonabilă, alegem să mergem pe jos, cu sau fără bicicletă, trotinetă sau role, cu ocazia asta reușind să ne aerisim și plămânii. Sănătatea va fi la cote maxime! 🙂

Ca să concluzionez, eu consider că un stil de viață conține toate obiceiurile bune legate de alimentație, combinate cu mișcare, cu o gândire pozitivă și cu o deschiderea de a afla ce este sănătos.

Sunt curioasă ce obiceiuri alimentare sănătoase voi descoperi  la ceilalți înscriși în Superblog!

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

2 Comentarii

  • Reply Adn de Femeie 12 noiembrie 2016 at 7:10 pm

    Fructe și legume în fiecare zi. Plus mișcare generată de fuga după cei mici, și consider ca am pompat destula energie cât sa mă târăsc pana la pat seara 😛

    • Reply Rahela 14 noiembrie 2016 at 10:55 am

      Știu exact ce zici! Cum a crescut fi-meu, cum sănătatea me s-a degradat. Nu a mai fost nevoie să alerg atâta după el. 😀
      Profită acum, cât mai poți! :)))

    Scrie un comentariu