web analytics

#prinNeamț continui să mă laud că #SuntRătutită

piatra neamț dealul cozla

Am început în 2020 o serie de articole despre locuri atât de frumoase (#LocDeSufletRomânesc), încât nu poți trece pe lângă ele fără să te bucuri de un răgaz măcar un moment. Timp în care să încerci să absorbi cu nesaț toată frumusețea acelui loc. Iar când te simți obosit de aglomerație, stres și urât, să scoți la iveală amintirile despre acel loc de poveste și să simți că parcă nimic urât nu te mai atinge. Ești în lumea ta, a frumosului și a binelui.

M-am luat cu gândul la locurile astea și am uitat să vă mai zic despre ce articole vorbesc: despre Cavnic, despre Dobrogea și despre Constanța. Acum, a venit rândul și orașului meu de suflet, Piatra Neamț și a județului a cărui reședință este, Neamț. Sunteți curioși cui îi voi adresa întrebările mele ? Ei bine, acest interviu va fi cu propria-mi persoană, pentru că nu aș putea să las imaginea lui pe mâinile altor persoane. Să purcedem, zic! 🙂

Cine ești și de ce vrei să vorbești despre județul Neamț?

piatra neamț dealul cozla

În primul rând, sunt mamă. Apoi sunt călător și apoi creator de conținut. În ordinea asta. Am mai fost și în alte ipostaze (soție, profesor, traducător etc.), sunt chiar și acum mult mai mult de atât (traducător, om de marketing, proofreader, social media manager etc.)  și, cu siguranță, voi mai fi și altceva decât atât (sper nomad digital, sper țărancă, sper liniștită). Nu aș vrea să ratez să menționez hashtagul propriu, care cred că mă descrie foarte bine: #SuntRătutită, iar apropiații pot confirma acest lucru.

De ce despre Neamț? Păi sunt din Piatra Neamț și mereu spun că sunt pietreancă, deși am locuit departe de oraș mai mulți ani decât am trăit în el. Dar tot nu mă pot identifica prin a fi bucureșteancă, pentru că nu sunt. Sunt moldoveancă din Piatra Neamț. Și întotdeauna am iubit orașul acela ca o găleată, pe fundul căreia locuiam eu. Găleată, da. Pereții găleții sunt dealurile și capetele de munți, iar fundul găleții e depresiunea Bistrița-Cracău. Am călătorit și am descoperit cât am putut de mult județul meu Neamț. Anul acesta mai în profunzime decât în alți ani.

În orice anotimp mi-a plăcut acolo. Primăvara înverzeau toți pomii din oraș și din jurul lui, iar eu priveam zâmbind florile și frunzele proaspete. Vara era cald, dar nu prea cald, după-amiaza ploua și se mai răcorea și apoi ieșea iar soarele. Toamna, explodau toate împrejurimile orașului de zeci și sute de nuanțe și culori, iar eu priveam fascinată de pe geam minunăția. Iar iarna, îmi amintesc cum treceam prin Parcul Tineretului spre liceu pe sub pomi încărcați de zăpadă și îmi părea a fi un fel de Narnia (dar eu nu știam pe atunci de tărâmul ăsta).

Este Neamțul cu adevărat o zonă turistică?

Nu știu cât de turistică se poate considera zona. Dar, față de când eram eu adolescentă, județul ăsta s-a transformat și are acum ai multe atracții interesante. Așa că, aș putea spune că timpul a trecut cu folos pentru noi. 🙂

Spune-mi o legendă locală care îți place.

Sursă: primariatarguneamt.ro

Mulți dintre voi au auzit de povestea Sobieski și românii (septembrie, 1686) scrisă de Negruzzi. Cel puțin generațiile mai vechi sigur au auzit de ea. Am și studiat-o. Cu mândrie. Că doar despre nemțeni era vorba! Pentru că cetatea din poveste nu este alta decât Cetatea Neamțului, atât de  frumos restaurată astăzi.
Ce îmi place este faptul că, la începutul poveștii, Sobieski habar nu are care este cetatea spre care se îndreaptă, iar la sfârșit știe nu doar numele, dar și ce fel de oameni locuiesc în zonă. – multă mândrie de nemțeancă, desigur. Oameni curajoși, mândri că sunt români, supraviețuitori. Nu s-au uitat la puterea și faima celui care îi ataca. Ei știau că au de apărat cetatea și asta au făcut. Chiar dacă însemna să moară pentru asta. Așa îi descrie povestea pe moldovenii mei. 🙂

5 locuri pe care e musai să vizitezi în județul Neamț.

Credeți că mă pot limita la doar 5 locuri? Nici gând! Nu o să fac o listă luuuuuungă, dar nici nu o să fiu zgârcită. 😛

  • Lacurile din zonă: Bâtca-Doamnei, Pângărăcior, Izvorul Muntelui, Lacu Roșu, Cuejdel (inclusiv ștrandul vara – e curat)
  • Ceahlău
  • Palatul Cnejilor

 

  • Zona Pintic – Borsec (m-am îndrăgostit de peisaje, de aer prea curat, apă minerală naturală direct din pământ și liniște)
  • Valea celor 12 de la Dobreni și Activ Park (pentru cei mai mici)
  • Dealul Cozla din Piatra Neamț – platoul unde a fost filmat videoclipul ăsta, al celor de la Golan. (loooove)

 

Care e locul tău preferat din Neamț?

Locul meu preferat din Neamț este lângă sobă, în bucătărioara din spatele grădinii părinților mei. Dar dacă este să aleg un loc din oraș….atunci aș alege platoul din lemn de pe Dealul Cozla, unde urcă telegondola. Priveliștea este atât de liniștitoare, iar dacă ai noroc să nu fie foarte multe persoane în zonă…poți să uiți puțin de tine. Dacă prinzi și un apus acolo…crezi că ai ajuns într-un paradis al stărilor de bine.

Un hamac, o carte, muzică chill în surdină, o limonadă sau un ceai fierbinte (dacă e iarnă) și cam atât. Recomand. Dar nu foarte multor persoane. Doar aș vrea să rămână liniștită zona, nu? 🙂

***

Și ca termin articolul frumos frumos, vă las aici mai multe poze din județul Neamț, ca să vedeți de ce iubesc eu atât de mult să vin acasă. Și de ce m-am mutat înapoi aici acum un an deja. Enjoy it! 🙂

 

 

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu