După ce, cu o seară înainte, am fost la un concert al lui Mache și am vizitat cafeneaua Jos Pălăria, iar gazdele noastre în incursiunea #prinHD ne-au așteptat la Vila Flamingo de lângă Lacul Cinciș – unde am fost cazați – cu platouri pline de bunătățuri de la Avis 3000, a doua zi am fost în vizită la complexul avicol integrat Avis 3000, să vedem cum stau lucrurile la fața locului și dacă putem avea încredere în carnea pe care o comercializează cei de la Avis 3000.
Mai întâi micul dejun, apoi restul
Daniel Botea, colegul blogger care a adus vinurile de la Sâmburești, potrivite pentru cina pregătită de chéf Alexandru Hora, s-a trezit dis-de-dimineață pentru a ne pregăti micul dejun. Eu aș fi spus că ne-a pregătit omletă, dar el susține că a pregătit CLOMPI. Adică o omletă pe care o întorci ca pe o clătită. Îi zice Clompi, dar arată aproape ca o pizza. Aveți aici și rețeta lui Daniel.
După ce s-a plictisit de făcut omlete de astea speciale de-ale lui, Daniel a lăsat ouăle să se încaiere în tigaie și, uite așa, au ieșit ouă papară, cu ceapă și cașcaval. Masa a mai fost completată de salată, mezeluri, șuncă și cremvurști, iar după aceea, am fost gata de plecare spre Avis3000.
Complexul Avicol Integrat Avis 3000. Prima impresie.
Recunosc, inițial nu mi s-a părut că va fi o vizită interesantă. Ce putea fi atât de captivant la niște găini? Au și ai mei găini acasă. În concediu chiar îi ajut cu ele. Dar apoi am conștientizat cât de important este să știi cum cresc păsările pe care le cumperi din comerț. Așa că am fost foarte atentă la ce se întâmpla acolo și ce ni se povestea.
Traseul nostru de vizitare a fost special gândit, în așa fel încât să se elimine riscul de introducere de microbi de la o secție la alta. Desigur, pe parcursul traseului am schimbat de mai multe ori echipamentele de unică folosință, până și încălțările noastre fiind dezinfectate cu substanțe îmbibate în covorașe de la intrarea în secție. Chiar mi s-a părut că cei de la Avis 3000 sunt foarte atenți cu prevenția și curățenia.
Prima vizită a fost la incubatorul de ouă. Am aflat că, într-un singur incubator încap 76.800 de ouă, iar ei aveau 7 incubatoare. Un calcul simplu arată că au o capacitate de 537.600 de ouă. Temperatura optimă la clocit estre de 37,64 grade, iar când ecluzionează scade ușor, la 37,22 grade. Ouăle ecluzionează după 21 zile și 6 ore. Au un program foarte strict ouăle astea! 🙂
Am fost în vizită la puicuțe și cocoșei la Avis 3000
Următorul pas al vizitei noastre a însemnat o vizită la puicuțe și cocoșei. 🙂 Ni s-a explicat că există o diferențiere între cocoșeii care sunt crescuți strict pentru reproducere și cei crescuți pentru carne. Primii sunt hrăniți mai rar și au spațiu mai mare de desfășurare, iarcei din urmă sunt hrăniți mai des, ca să ajungă la o greutate mai mare, într-un timp mai scurt.
După aceea, am ajuns la fabrica de nutrețuri combinate, unde se pregătește mâncărica pentru toate fermele. Fabrica de furaje din Mintia produce nutrețurile pentru toate fermele firmei. Și se și vede acest lucru, având în vedere capacitatea.
Nu am avut noroc la incubator să prindem ecloziunea puilor, dar la următoarea fermă vizitată am găsit puiuți de 2-3 zile, niște pufoșenii de mai mare ți-era dragul. Eu, una, mi-am amintit cu cel mai mare drag de copilărie, când bunica aducea într-o cutie după sobă puiuții proaspăt ieșiți din ou. Îmi mai amintesc și că mereu mă certa bunica, pentru că, de fiecare dată, voiam să îi iau imediat în brațe, să îi drăgălesc, să mă joc cu ei și ea nu mă lăsa.
Dar la Avis 3000 am ascultat tot ce mi-a șoptit un puiuț galben pufos la ureche despre câte i s-au întâmplat în puținele zile de când a văzut lumina zilei. 😛
Am avut curaj să intru și în abatorul Avis 3000
După ce te joci cu un puiuț și îți pică drag, cu greu te lași convins să intri într-un abator de păsări. Din fericire, nu se lucra, programul fiind doar de luni până joi. Acum totul era gol, spălat, curat, dezinfectat, pregătit de o nouă zi de lucru, când 3600 de capete se sacrifică pe oră, aproximativ 30.000 pe zi, capacitatea fiind de 30-35 tone de carne pe zi.
De aici, se asigură desfacerea cărnii neinjectate, proaspătă, refrigerată și congelată. Cu alte cuvinte, carnea pleacă spre magazinele de unde le cumpărăm noi.
Ultimul popas a fost la o altă locație, unde se sortau ouăle înainte de a fi ambalate. Mărimile în care se face împărțirea este în funcție de greutate: S, M, L sau XL. După ce sunt sortate și ambalate, ouăle sunt depozitate într-o cameră cu temperatura controlată. Ouăle Avis 3000 pot fi găsite în Lidl și vă garantez că sunt tare bune. 😉
Pe durata întregii vizite am fost îndrumați și informați de către doamna Corina Oprișoiu, directorul Complexului Avicol Integrat Avis 3000.
Nu pot să nu îl menționez și pe Cosmin Bachnev, care ne-a purtat cu atâta grijă prin curbele Lacului Cinciș și, în plus, a mai avut grijă și de nevoile noastre muzicale. 🙂
Magazinele PRO AB & HD
După ce am plecat, am vizitat și unul dintre magazinele PRO AB & HD, un magazin cu produse alimentare doar din Alba și Hunedoara, cum îi este și numele. Dacă sunteți interesați, sunt 8 magazine Avis, 18 magazine PRO AB & HD în Județul Hunedoara, dar și 4 magazine PRO AB & HD în Alba Iulia.
Partea cea mai bună este că, seara, am mâncat cu toții bucate alese cu ouă și carne Avis 3000, toate preparate cu grijă și suflet de către chéf Alexandru Hora. Dar voi reveni cu un alt articol pe această temă. 😉
Credite foto și video: arhiva personală, Marius Mandache, Cosmin Bachnev, Daniel Botea, Marian Buzărnescu
–
#PrinHD este un eveniment organizat de Călin Bobora și Cosmin Bachnev. Evenimentul fiind sponsorizat de AVIS3000. Ne-au fost alături magazinele PRO HD & AB, Cafeneaua Jos Pălăria, Restaurantul Bistro ”Hai la Tinu”, cotidianul Glasul Hunedoarei.
0 Comentarii