web analytics

Orașe albe din Spania – 2. Frigiliana

orașe albe din Spania Frigiliana

Trebuie să vă spun. Nu mai pot ține secret. Una dintre coastele mele preferate este Costa del Sol. 😊 Este superbă! Iar dintre toate orașele vizitate până acum, cel  mai frumos este, cu siguranță, Frigiliana – un complex istoric-artistic și unul dintre frumoasele orașe albe din Spania. Să nu uităm că a primit un premiu național de înfrumusețare!

O pată albă pe munte

Nu glumesc, chiar așa se vede. E un oraș alb, cât de poate de alb, cu uși albastre și multe flori și plante. Cu străzi înguste, cu scări de piatră și fără acces al mașinilor în zonă. Vorbesc, desigur, de cartierul maur, zona veche.

Mi-a plăcut că era atât de alb, cu stegulețe albe pe deasupra străzilor, să te apere de soarele fierbinte, cu magazinele mici, cu ateliere de arta ascunse prin colțuri strânse de stradă.

Soarele e tare îndrăgostit de orășelul ăsta, nu doar eu, altfel nu i-ar sta deasupra cât e ziua de lungă, florile roz de Bougainvillea fiind cele mai fericite de așa bogăție de lumină și căldură. Nu doar că poți să te plimbi zile întregi și tot vei descoperi ceva interesant, dar farmecul nu îi va scădea pentru că are o identitate culturală deosebită.

Ce poți face în Frigiliana

Cum adică ce poți face? Întreaga parte veche a orașului este un adevărat muzeu arhitectural pe care trebuie să îl vizitezi! La pas, că altfel nu ai cum. Poate doar vreun măgăruș să se cațăre spre stânci pe scările din piatră.

Te va izbi, cu siguranță stilul urban andaluz, cu o multitudine de ghivece cu flori, ușile albastre ce contrastează minunat cu albul clădirilor maure și multele ateliere artizanale de piele, lemn, metal, lut.

Nu ai cum să treci nepăsător pe lângă coridoarele pline de plante și flori care dau acces la case, coridoare înguste și scunde, parcă făcute pentru liliputani. Iar la tot pasul dai de cafenele și mici restaurante cu sau fără vedere la Mediterană.

Ce clădiri importante sunt în oraș

Eu am avut la dispoziție o singură zi să văd totul. De fapt, jumătate de zi. Așa că am zburat peste tot, practic. După ce am făcut un tur rapid prin orășel, admirând multitudinea de ateliere am vrut să văd care îi e istoria, așa că am vizitat Casa del Apero, care găzduiește astăzi Muzeul de Istorie local.

Am descoperit pe străduțe Fuente Vieja – o fântână veche și șarmantă, dar și biserica San Antonio de Padua, o clădire simplă și elegantă, integrându-se perfect în ansamblul arhitectural înconjurător. Am făcut doar câteva poze din afară și câteva înăuntru, pentru că, ala cum vă ziceam, eram în mare grabă.

Ar mai fi fost de vizitat Grădina Botanică și El Ingenio – vechiul Palat al Contilor Frigiliana – care astăzi este sediul unei fabricii de miere de trestie, singura fabrică din Europa care face acest produs în mod artizanal și tradițional.

Cum să vă conving de frumusețea și șarmul locului, în afară de pozele pe care le vedeți? Aș putea să vă spun că o lună de zile chiar am cochetat cu ideea de a mă muta acolo, pentru a scrie. Tare mi-ar plăcea să aflu, după ce veți vizita și voi minunea de oraș, cum vi s-a părut. 😊

 

 

 

 

 

 

 

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu