web analytics

O zi în Veliko Târnovo – ce poți face

Am scris articolul ăsta chiar în seara când m-am întors din Veliko Târnovo. Dar nu am apucat să editez fotografiile și să le urc, din cauză de job și oboseală. Am reușit, în sfârșit, zilele trecute să mă ocup de ele și iată că a venit și ziua articolului.

Tocmai ce m-am întors din excursia de o zi în Veliko Târnovo și m-am grăbit să scriu articolul acesta ca să nu pierd din senzația de frumos pe care am simțit-o astăzi. Doar sunt mare fan al vechiului. Iar Veliko Târnovo este unul dintre cele mia vechi orașe ale Bulgariei.  🙂

Nu doar că este vechi, dar este plin de magazinele cu produse locale – creme și săpunuri din trandafiri, obiecte handmade – jucării sculptate în lemn, cești și ceainice și altele. Desigur că le-am luat la rând, am și cumpărat câte ceva, ne-am bucurat  ochii și am întristat portofelele.

Din păcate, nu am avut mai mult timp la dispoziție pentru a colinda toate străduțele mici și să cobor toate scările care mă îmbiau să le cunosc. Chiar și așa, picioarele mele spun multe povești de la câți kilometri am făcut în scurtul timp petrecul acolo. În ciuda vremii urâte, farmecul orașului nu a pierdut teren.

În cazul în care nu ai ajuns încă în acest romantic oraș, am făcut mai jos o listă cu ce am reușit să văd astăzi, poate te ajută. 🙂

Cetatea Tsarevets – reședința medievală a statului Asăneștilor

Cetatea de pe dealul Tsarevets a fost reședința suveranilor Țaratului Vlaho-Bulgar și are aproximativ 12 ha. A fost pentru vreo 200 de ani palatul țarilor și biserica Patriarhiei. În 1393, după 3 luni de asediu, Târnovo a fost cucerit de otomani, iar palatele și Biserica Patriarhală au fost distruse. În 1981 biserica a fost reconstruită, iar pereții interiori au fost decorați cu picturi moderne ale unor momente importante din istoria bulgară. Conform spuselor ghidului audio de acolo, pe respectivul deal, au fost descoperite mai mult de 400 de clădiri rezidențiale, un palat regal, în jur de 20 de biserici și 4 mânăstiri.

Apele Yantrei ocolesc obstacole știute doar de ele, creând unduiri line ce îmbrățișează cetatea, dându-i și mai multă frumusețe. Podul mobil face trecerea într-o lume de mult apusă, a crenelurilor, a execuțiilor prin aruncare de pe stâncă și a vieții simple. Găsești mai jos mai multe fotografii făcute de mine în cele 2 ore petrecute în cetate. Intrarea costă 6 leva.

Mini Bulgaria din Veliko Târnovo

De sus, din Cetatea Tsarevets, am remarcat un parc verde, cu multe alei. Glumeam cu colega de călătorie că acelea sunt Grădinile Versailles. După ce am plecat din cetate și ne plimbam prin oraș deja, ne-am amintit că noi căutasem ce se poate vizita în Târnovo și descoperisem acel părculeț. Se numește Mini Bulgaria și chiar ne doream să îl vizităm. Am râs de noi că ne-am gândit mai degrabă la Paris la vederea parcului, decât la ce căutasem cu câteva zile înainte. 😛

Am făcut cale întoarsă și, după mai multe încercări nereușite, după o discuție în spaniolă cu 2 turiști, am descoperit drumul corect spre parc. Costă 10 leva intrarea și descoperi acolo cele mai improtante atracții turistice ale Bulgariei în miniatură. Dacă nu reușești să ajungi să faci un tur al Bulgariei cu mașina, nu e bai, găsești aici tot ce ar trebui să știi pe partea asta.

Așa că poți vizita toate fostele palate regale ale țarilor bulgari într-o simplă plimbare de câteva minute. Am văzut chiar și un Ferrari roz! Ca să nu mai zic de niște mini-terase cu turiști la un suc sau de trenuri în gară sau stații de autobuz . Am făcut câte poze am dorit și ne-am fățâit pe acolo cât am considerat necesar ca să fac toate pozele astea pentru blog. Așa că iată-le. Proaspete din cuptor. Adică din telefon. 😉

La pas prin Veliko Târnovo

Dacă privești cu ochi critic, orașul este cam în ruină. Dar dacă privești cu ochi romantici, care iubesc arhitectura veche de orice origine, care văd frumusețea unui copac desfrunzit pe jumătate peste acoperișul unei case și care nu se împiedică de urât nici dacă îl privește în ochi, orașul este, de fapt, foarte frumos. Străzi pietruite, scări care coboară pe coasta dealului, iederă cu frunza îngălbenită, priveliști minunate când te uiți înspre Yantra și spre dealurile din jur.

Am mai descoperit și nenumărate magazinele locale cu creme din trandafiri – vedeta locală, săpunuri – tot din trandafiri, deh, jucării sculptate în lemn, galerii de artă, ateliere de pictură și multe altele, care au rămas nedescoperite încă de mine, din cauza lipsei timpului. Desigur că am cumpărat câteva creme, o jucărie din lemn, niște magneți haioși, am admirat lucrările expuse în vitrinele galeriilor și am făcut poze nenumărate clădirilor și peisajelor de pe traseu. Le poți vedea mai jos. 🙂

Prânz la Restaurantul Shtastliveca

Maratonul meu de o zi prin Veliko Târnovo a fost întrerupt doar pentru o oră, o oră și jumătate, cât să mâncăm. Am ales un restaurant recomandat de mai multe persoane și nu am greșit mergând acolo. Cred că este unul dintre extrem de puținele restaurante unde am fost și despre care pot să spun că era frumos amenajat. În plus, chelnerii erau simpatici și foarte prezenți, porțiile mari și mâncarea delicioasă. Iar când spun delicioasă, spun că ți se topea mielul în gură, adana kebap avea condimentele care trebuie, puiul cu brânză franțuzească era perfect gătit și așa ma departe. Am mâncat până nu am mai putut. Apoi am fugit – vorba vine fugit, că abia mă puteam mișca – am fugit să mai vizitez orașul, să mai trag cadre pentru articolul ăsta și să mă bucur de aerul romantic al orașului.

Ca o concluzie a vizitei în Veliko Târnovo, trebuie să recunosc că încă nu sunt mulțumită de cât am reușit să descopăr. Vreau să mai merg o dată, să analizez orașul în amănunțime. Sigur mai sunt multe lucruri de descoperit. Până atunci, mă bucur că am reușit să ajung și eu în acest orășel unde îmi doream de ceva vreme să ajung.

Photo credits: arhiva personală

***

Mai jos am făcut o listă cu locuri ce le mai poți vizita în Bulgaria, pe drumul spre Sofia:

  1. Mănăstirea de piatră Ivanovo
  2. Mănăstirea de piatră Basarbovo
  3. Mormântul lui Dromihete la Sveștari
  4. Orașul roman Abritus
  5. Cetatea Cherven
Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

8 Comentarii

  • Reply Petko 9 ianuarie 2022 at 4:39 pm

    Hello my friend, Rahela! I can see that you did not catch the best weather to visit Veliko Tarnovo, but the incredible article and feelings you had from this town really warmed my heart! I am happy you enjoyed the trip there and that you wrote so much about it, I am happy you you shared piece of our history. I really recommend you to visit the town in the summer period, some more sunny and light day, why not even to meet each other! 🙂
    Have a great and healthy 2022 year!

    • Reply Rahela 28 ianuarie 2022 at 11:29 am

      Hey, Petko!
      Glad to see you read my article and that you liked it. I really loved my time in Veliko Tarnovo. Of course I wanna visit it again, in the summer, as you recommend. I know the city looks at its best under the warm light of the sun. And of course it would be better to visit it with the help of a connoisseur (wink wink 🙂 ).
      I am surely gonna let you know when I plan to go again, maybe you are home and you can join the trip! Or just drink a lemonade together at that restaurant you sent me to. 🙂
      Have a new year filled with beauty and love! See you! 🙂

  • Reply Razvan 22 martie 2020 at 2:38 am

    Veliko Tarnovo este absolut genial 🙂

    • Reply Rahela 22 martie 2020 at 6:52 pm

      Este foarte frumos pentru cine are ochi să vadă.

  • Reply Marius 2 decembrie 2019 at 11:57 am

    Am fost si eu la Veliko in primavara. Tin minte ca am vizitat si cascada de langa Veliko, a 2 a zi. Daca te intorci la anul sa vizitezi si Kaya Bunar(sau ceva de genul) Uite aici cateva chestii.

    • Reply Rahela 4 decembrie 2019 at 11:53 pm

      Mersi frumos de recomandare, Marius! Voi citi articolul tău să văd pe unde ai mai ajuns tu.
      Cu siguranță mă voi întoarce și într-o perioadă mai favorabilă meteorologic. :))

  • Reply Barbosul 28 noiembrie 2019 at 1:01 pm

    Vai cat de misto pare! Sper sa ajung si eu pe acolo, la vara. De ce nu ai pus poza si cu ce ai mancat? :))

    • Reply Rahela 29 noiembrie 2019 at 9:37 pm

      Chiar este fain,să știi! Poate facem gașcă la anul și mergem să vizităm. 😉
      Cât despre mâncare…ce mâncare? Nu am mâncat nimic. Eu sunt la dietă, ai uitat? :))

    Scrie un comentariu