web analytics

Nudul Renașterii din Biserica Boyana de lângă Sofia, Bulgaria

Biserica Boyana Sofia Bulgaria

Dacă iubești călătoriile, dar și istoria și arta, nu trebuie să călătorești prea departe. Am descoperit o bijuterie ascunsă, ce este plină de istorie și arhitectură fascinantă – biserica Boyana.

Așa că fă-ți bagajele și, cât arunci haine într-un rucsac, hai să îți spun 5 chestii interesante despre Biserica Boyana, numită și Sf. Nicolae sau Sf. Panteleimon. Ascunsă la poalele Muntelui Vitosha, această biserică pitorească este adesea trecută cu vederea de turiști. Dar crede-mă, nu vrei să ratezi această bucățică unică de istorie. De ce?

Este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO

Biserica Boyana a fost declarată Patrimoniu Mondial UNESCO în 1979. Dacă asta nu te atrage, atunci nu știu dacă ești pe blogul potrivit. Nu în fiecare zi ajungi să vizitezi un loc cu o asemenea recunoaștere la nivel mondial. Dar cum de a ajuns să facă parte din acest patrimoniu UNESCO?

Biserica este renumită pentru frescele sale deosebite, care datează din secolul al XIII-lea. Cele mai semnificative fresce sunt din secolul al XIII-lea, pictate de un artist anonim. Aceste fresce sunt considerate capodopere ale artei medievale europene și se remarcă prin calitatea lor artistică înaltă, execuția detaliată și portretizarea vie a temelor religioase.

Biserica în sine este un exemplu remarcabil de arhitectură medievală bulgară. Designul său din trei părți, constând dintr-o biserică, o capelă și un vestibul, prezintă dezvoltarea stilurilor arhitecturale în Bulgaria în Evul Mediu.

​Biserica și frescele sale au fost atent conservate și protejate, asigurându-le longevitatea și permițând vizitatorilor să aprecieze semnificația lor istorică și artistică.

Este construită pe trei perioade de timp diferite

Ai putea crede că o biserică atât de magnifică ca aceasta ar fi fost construită dintr-o dată, dar surpriză! Biserica Boyana are de fapt trei secțiuni diferite, fiecare construită într-o perioadă de timp diferită. Cea mai veche parte a bisericii datează din secolul al X-lea, în timp ce cea mai nouă a fost finalizată în secolul al XIX-lea. Asta cronologie istorică!

Biserica Boyana a fost pictată pentru prima dată în secolul al X-lea. Părți din cele mai vechi picturi murale pot fi văzute astăzi. Al doilea strat de picturi a fost făcut sub conducerea conducătorului local Kaloyan. El și soția sa Desislava au fost pictați pe pereții bisericii, iar pe peretele opus erau imaginile domnitorului bulgar de atunci, regele Constantin Assen și soția sa Irina.

Cea de a treia perioadă a fost adăugată mult mai recent, în secolul IX, și nu este decorată, așa că nu prezintă foarte mare interes, decât în contextul în care biserica a fost construită în 3 perioade total diferite de timp.

Biserica a funcționat în mod normal până în anul 1954. Ah, încă o chestie! Caută-l pe Sfântul Efrem Sirul pe pereții bisericii. Ochii lui urmăresc fiecare oaspete al bisericii, oriunde s-ar afla.

Biserica Boyana este VIP al Marelui Ecran

Partea asta ține mai mult de secolul nostru și este pentru pasionații de filme. Ai văzut vreodată filmul Expendables 3? Poate că ai văzut Biserica Boyana fără să-ți dai seama! Da, această frumusețe arhitecturală bulgară a jucat un rol principal în film.

Nu-ți face griji, totuși, biserica nu a lăsat faima să-i ajungă la cap. Încă mai întâmpină vizitatori din toată lumea cu ușile deschise! wink wink 🙂

Are elemente din Renaștere înainte de Renaștere

Aici apare pentru prima dată într-o biserică o femeie pe jumătate goală. Iar acest lucru este foarte important, pentru că a însemnat că elemente ale Renașteri au apărut în Bulgaria înainte de a apărea Renașterea cu adevărat în Italia. Pentru că știm că biserica a tolerat nudurile în Renaștere. Dar partea aceasta de biserică, cu tot cu nud, a fost construită înainte de Renașterea din Italia! Așa că…interesant!

Biserica este un exemplu uimitor de arhitectură medievală bulgară, cu influențe puternice din perioada Renașterii. Fațada exterioară prezintă sculpturi ornamentate în piatră și detalii complicate, prezentând măiestria vremii. În interior, frescele interioare ale bisericii, pictate de un artist necunoscut în secolul al XIII-lea, prezintă un amestec armonios de stiluri artistice bizantin și renascentist.

Figurile sunt portretizate cu mai mult realism, profunzime și emoție, caracteristice perioadei Renașterii. Aceste elemente renascentiste din Biserica Boyana evidențiază schimbul cultural și dezvoltarea artistică care a avut loc în acea epocă, făcând-o o bijuterie arhitecturală cu adevărat unică și captivantă.

Biserica Boyana este o minune arhitecturală

Biserica Boyana ar putea fi mică, dar cu siguranță are un pumn în departamentul de arhitectură. Este un exemplu uimitor de arhitectură medievală bulgară, cu influențe puternice din perioada Renașterii. Fațada exterioară prezintă sculpturi ornamentate în piatră și detalii complicate, prezentând măiestria vremii.

În interior, frescele interioare ale bisericii, pictate de un artist necunoscut în secolul al XIII-lea, prezintă un amestec armonios de stiluri artistice bizantin și renascentist. Foarte interesant mi s-a părut faptul că primul strat de fresce prezintă oameni fără expresii, fără multe detalii, iar cel de-al doilea strat deja a introdus multe detalii și expresii faciale. Biserica este o adevărată mărturie a creativității și priceperii oamenilor care au construit-o.

Dacă mă întrebi pe mine, eu nu aș rata o vizită la biserica asta. Este unul dintre puținele locuri ce m-au entuziasmat și mi-au permis să îmi folosesc cunoștințele din facultate și asta pentru că am avut un ghid minunat, cu care am putut să vorbesc și să fac glume culturalo-istorice (da, sunt nerd uneori), pentru că nu era doar o arhivă de informații, ci avea instalat și un modul cu glume. 🙂

Uite și câteva sfaturi suplimentare

= Datorită naturii fragile a picturilor murale din interior, grupurile au voie să stea în biserică doar 15 minute, dar vederea soarelui care curge asupra artei pre-renascentiste merită din plin așteptarea.

= Se poate vizita în fiecare zi a săptămânii între 9.00 AM -5.30 PM (din martie până în noiembrie) și 9.30 AM – 6.00 PM (din aprilie până în octombrie)

= Intrare gratuită la Muzeul Național de Istorie în fiecare ultima luni a lunii.

= Biserica Boyana poate fi vizitată gratuit în fiecare ultimă zi de luni a lunii, după ora 15:00.

= Taxa de intrare la ambele este de 10 leva pentru adulți și 2 leva pentru studenți.

= Există un bilet combinat pentru ambele pentru 12 leva EUR – valabil o lună.

 

***

Mai jos am făcut o listă cu locuri ce le mai poți vizita în Bulgaria, niște locuri pe care eu deja le-am vizitat:

    1. Veliko Târnovo
    2. Mănăstirea de piatră Basarbovo
    3. Mănăstirea de piatră Ivanovo
    4. Mormântul lui Dromihete de la Sveștari
    5. Cetatea Cherven
    6. Orașul roman Abritus
    7. Sofia- Serdica romană
    8. Biserica Boyana lângă Sofia
    9. Orașul Sofia dezvăluit
    10. Râul de piatră de pe muntele Vitosha
    11. Muzeul Umorului și Satirei Gabrovo
    12. Satul Bozhentsi
    13. Un weekend în Gabrovo
    14. Muzeul etnografic Etar
Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu