În ultimii ani, puține persoane nu au fost agresate sau hărțuite online. Fie că au fost amenințări, fie că a fost vorba de cuvinte grele ce ne-au fost adresate încontinuu, toți am avut parte de porția noastră de cyberbullying. Fie că ne-am dat seama de asta, fie că nu am înțeles ce ni se întâmplă.
Adulții se descurcă mai bine
Adulții au dezvoltat în timp mecanisme cu ajutorul cărora pot face mai bine față agresiunii online. Unii reacționează, răspund agresiunii – ceea ce nu prea recomand, pentru că un agresor nu prea renunță și te trezești într-o luptă online fără sfârșit.
Cea mai bună metodă, zic eu, ar fi să ignori. Dacă nu îl hrănești pe agresor, nu mai are cu ce să continue. Dacă tu îi tot oferi informații, răspunzând agresiunii lui, va avea încontinuu de ce să se agațe pentru a continua hărțuirea.
Nu te stresa că vei părea slab în fața celorlați sau că ceilalți vor rămâne cu ideea că ce spune agresorul despre voi este adevărat. Vei vrea în jurul tău persoane care vor să te cunoască prin propria lor experiență, nu prin vorbele altora. Persoane pe care le interesează la modul real viața ta și sentimentele și trăirile tale.
Copiii și adolescenții – victime sigure
Din păcate, copiii și adolescenții nu au dezvoltat încă mecanisme de apărare împotriva unor astfel de atacuri. Ei încă sunt într-o călătorie de cunoaștere a sinelui și sunt expuși în fața cyberbullying-ului. Și deja le este foarte greu să asimileze tot ce se întâmplă cu organismul lor. Mai ales că, în această perioadă, părerea celorlalți (peer pressure) este foarte importantă. Mai importantă decât părerea familiei.
Problema cu cyberbully-ingul este că nu se poate control numărul persoanelor care sunt martori sau care iau parte la asta. Mai mult, agresorii sunt, de multe, ori, anonimi. Conținutul agresiv este foarte greu de îndepărtat din online și poate fi ușor de accesat.
Printre consecințele cyberbullying-ului se numără: lipsitul de la școală (chiulul), un nivel de anxietate ridicat, depresie, putere scăzută de concentrare, stimă de sine scăzută, iar în cazurile extreme, se poate ajunge chiar și la suicid.
Nu putem să nu facem nimic
În primul rând, persoana care este agresată online poate crede că nu este nimeni care să îl poată ajuta. Se poate simți extrem de singură. În primul rând, trebuie să oferi asigurarea că există soluții și că există persoane care pot fi de ajutor și că nu trebuie să fie singură în toată nebunia asta.
Oferă intimitate copilului tău, dar nu atât de multă încât să nu știi prin ce trece. Construiește o relație puternică cu copilul, astfel încât acesta să se simtă suficient de confortabil să îți ofere măcar indicii referitoare la situația prin care trece.
Nu ignora niciun semn cum că ceva e în neregulă. Fii mereu pe fază. Și, mai ales, cu ajutorul tehnologiei relevante, urmărește ce site-uri frecventează. Am scris aici mai multe despre tehnologie și copii, dacă vrei mai multe informații pe tema asta.
Bitdefender a trecut la acțiune
Săptămâna trecută, Bitdefender a lansat o campanie împotriva hărțuirii online, destinată adolescenților. Se numește #NuTastaUra. Se dorește strângerea a 50.000 de semnături, moment în care petiția va fi transmisă către Facebook cu propunerea de a implementa o reacție nouă, care să semnalizeze un comportament agresiv. Mai multe detalii găsiți pe http://nutastaura.bitdefender.ro
Eu am semnat deja petiția. O poți semna și tu intrând pe linkul de mai sus. Hai să facem ceva pentru binele copiilor din viața noastră. #NuTastaUra
0 Comentarii