web analytics

Muzeul Umorului și Satirei Gabrovo – supraviețuiește prin râs

Muzeul Umorului și Satirei Gabrovo

Revin în forță cu un articol despre o nouă incursiune în Bulgaria, mai exact la Muzeul Umorului și Satirei Gabrovo. Nu, încă nu am terminat de explorat și descoperit această țară despre care nu știam mai nimic, în afară de plajele sale și buchetele frumoase de flori pe care le primeam de 1 mai din piața din Varna.

La invitația primăriei din Gabrovo, am pornit acum 2 săptămâni spre Gabrovo. Am trecut pe lângă frumosul Veliko Tarnovo despre care v-am povestit puțin AICI și am mai mers mai departe încă vreo 45km până la cazare (Casa de oaspeți Marrakesh).

Apoi eu și colegele de breaslă am fost introduse rapid în atmosfera orașului Gabrovo. Iar fiindcă azi este ziua acestui obiectiv reprezentativ pentru oraș, vreau să vă povestesc despre Muzeul Umorului și Satirei Gabrovo.

Muzeul Umorului și Satirei GabrovoGabrovo – orașul unde pisica nu are coadă, nu ursul!

Gabrovo, cunoscut drept „Capitala râsului” a Bulgariei, are o istorie bogată în spiritul umorului și autoironiei. Locuitorii săi, recunoscuți pentru ingeniozitatea lor, sunt asemănați adesea cu „scoțienii Bulgariei”, având obiceiuri tradiționale amuzante, precum primirea oaspeților cu căni cu zimți ori cu fund fals sau tăierea cozii pisicii pentru a conserva căldura în casă. 🙂

Pisica fără coadă a devenit chiar  simbol al orașului și poți nas în nas cu ea sub diverse forme peste tot în Gabrovo. De la grafitti la suveniruri, tricouri sau chiar costume cu pisici cu coada tăiată în cadrul Carnavalului din Gabrovo (17-18 mai sub sloganul ”Make carnival, not war”). Am văzut pisici și pe una dintre cele mai importante clădiri din oraș: Muzeul umorului și satirei.

 

Muzeul Umorului și Satirei Gabrovo, Bulgaria

Muzeul reprezintă o comoară culturală și umoristică, fiind unul dintre punctele de atracție cheie ale Gabrovo și o destinație obligatorie pentru orice drumeț iubitor de zâmbete și stare de bine.

Cu motto-ul său inspirațional, „Lumea a supraviețuit pentru că a râs„, muzeul este ca o sinteză a umorului gabrovenilor, surprins într-un mod autentic și captivant. Misiunea acestui muzeu este de a răspândi bucuria râsului prin intermediul unei impresionante colecții de artă umoristică și satirică, provenind nu numai din regiune, ci de peste tot din lume.

Muzeul Umorului și Satirei găzduiește diverse expoziții originale. O vastă colecție de artă umoristică și satirică, inclusiv caricaturi, desene, sculpturi, fotografii, picturi și instalații video, te invită să explorezi istoria umoristică a orașului și să te amuzi la fiecare pas. De notat este faptu că acum sunt expuse lucrără din cea de a 48-a ediție a Expoziției Naționale de caricaturi și va fi disponibilă până la jumătatea lunii mai.

Există și o zonă dedicată copiilor, unde învață într-un mod foarte creativ să recicleze plastic sau materiale textile și să facă bombe cu plante. Ce sunt acestea? Sunt bulgări de pământ plini de semințe de plante și flori pe care copiii le pot arunca pe unde merg, iar când vremea este prielnică, aceste plante și flori încolțesc și se transformă în colțuri verzi.

Un alt punct de atracție al muzeului este Sala Oglinzilor, unde oamenii se văd în toate felurile și râsul este garantat, dar și zona Disco de selfie-uri, unde pozele parcă sunt deja cu filtru.

Umor, deget fără nume, pisică fără nume

Ca să continui ideea cum că pisica fără coadă este simbolul orașului Gabrovo, trebuie să vă spun că fix la intrarea în Muzeul Umorului și Satirei, ne-a întâmpinat o pisică de 2,5m, fără nume, creată de artistul local Nevena Ekimova. Chiar astăzi, de 1 aprilie, de ziua Muzeului Umorului și Satirei, această pisică a primit un nume în urma unui sondaj: Spas – o prescurtare de la verbul ”spasiavam” = a salva. Cu alte cuvinte, Spas, pisica fără coadă a muzeului, salvează umorul.

În Muzeul Umorului și Satirei din Gabrovo mai are loc o expoziție cu adevărat unică – „Degetul fără nume”. În limba română, cel de al 4-lea deget este cunoscut sub numele de „inelar”, dar el nu are un nume distinct în dicționarul limbii bulgare. Această expoziție captivantă explorează tema inelarului și faptul că acest deget nu a primit niciodată o identitate proprie.

Fiecare lucrare prezentată în cadrul expoziției reflectă această idee intrigantă, aducând în prim-plan întrebări legate de identitate și semnificație.

Anul acesta, muzeul își propune să găsească un nume pentru acest deget, pentru a îi conferi o identitate care să-i reflecte importanța și semnificația. Astfel, vizitatorii sunt invitați să contribuie la această inițiativă, aducându-și propriile sugestii și perspective asupra acestei teme intrigante.

Eu și colegii mei am petrecut mai mult de o oră în muzeu, râzând și găsind caricaturi ce meritau atenția noastră, descoperind surprize amuzante la fiecare pas.

Vă recomand cu căldură să vizitați acest loc minunat, care oferă o terapie curată pentru suflet, la doar 220 km de București, la doar 45 km după Veliko Târnovo.

***

Mulțumiri primăriei din Gabrovo, Centrului de Turism din Gabrovo și Muzeului Bozhentsi pentru invitația pe care mi-au făcut-o să vizitez zona.

–-

Mai jos am făcut o listă cu locuri ce le mai poți vizita în Bulgaria, niște locuri pe care eu deja le-am vizitat:

    1. Veliko Târnovo
    2. Mănăstirea de piatră Basarbovo
    3. Mănăstirea de piatră Ivanovo
    4. Mormântul lui Dromihete de la Sveștari
    5. Cetatea Cherven
    6. Orașul roman Abritus
    7. Sofia- Serdica romană
    8. Biserica Boyana lângă Sofia
    9. Orașul Sofia dezvăluit
    10. Râul de piatră de pe muntele Vitosha
    11. Muzeul Umorului și Satirei Gabrovo
    12. Satul Bozhentsi
    13. Un weekend în Gabrovo
    14. Muzeul etnografic Etar
Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu