web analytics

Muzeul Național de Artă, Berd’s Hotel și Victor – a doua zi în Chișinău (I)

Pentru că am uitat ambele încărcătoare la Piatra Neamț, a doua zi am intrat pe internet și am căutat cel mai apropiat magazin de telefoane. Am găsit un Orange pe Str. Pușkin. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să merg acolo. Am intrat, am cumpărat un încărcător de iPhone și le-am rugat să mă lase să îmi încarc și celălalt telefon acolo. Asta pentru că nu voiam să îmi cheltui banii pe chestii pe care le aveam deja cel puțin în 2 exemplare acasă. Așa că am stat jumătate de oră pe un fotoliu în magazin, un telefon la încărcat cu încărcătorul propriu proaspăt achiziționat și un telefon care se încărca în locul unui produs expus.

Vizită obligatorie la Muzeul Național de Artă

Cum sunt o iubitoare de frumos, de artă în orice formă ar fi ea, m-am îndreptat spre primul punct de pe lista mea, Muzeul Național de Artă de pe strada 31 august 1989 nr. 115. Intrarea este 10 lei moldovenești și poți să faci poze nestingherit, chiar fără să plătești o taxă. Lunea este închis; în rest se poate se vizita între orele 10.00 și 18.00 din aprilie până în octombrie și între orele 10.00 și 16.30 din noiembrie până în mai. Cu programare beneficiezi de ghidaj în română, rusă, engleză și franceză, vizite interactive și expertize pentru obiecte de artă.


Am descoperit multe lucrări care mi-au plăcut. L-am descoperit și pe Brâncuși într-o sculptură. Am descoperit o secțiune care conținea tablouri din secolul VI și următoarele și piese de mobilier și următoarele. Am admirat o expoziție temporară cu lucrări ale Lică Sainciuc, creator de grafică de carte pentru copii. Din păcate, din acest muzeu, am rămas cu un număr limitat de fotografii, din cauza unor probleme tehnice cu telefonul. Dar garantez că acest muzeu nu trebuie ratat. Ah, să nu uit, clădirea muzeului a fost până la sfârșitul celui de al doilea război mondial școală de fete. 🙂


Singurul design hotel din Moldova – Berd’s Hotel

Odată umplută desaga cu frumos, am plecat spre Berd’s Hotel, pe care îl adăugasem pe listă pe drumul spre Chișinău. Am mers pe jos până acolo. Și credeți-mă, nu a fost un drum scurt sau relaxant. A fost o zi mult prea călduroasă pentru gustul meu. Dar bazarul de pe Ștefan cel Mare a făcut totul mai ușor de suportat. Apoi am dat de un alt bazar, cel de pe strada Ismail. Aici este un fel de târg gen Europa, cu de toate. L-am ocolit cu grație, întrucât nu prezenta interes.

La 200-300 metri de acest bazar, pe strada Dimitrie Cantemir, se află Berd’s Hotel. M-a mirat locația pe care au ales-o. Ar fi meritat un loc mai … cochet. Dar a compensat interiorul. Acest hotel este singurul design hotel din Moldova și a fost proiectat de arhitectul italian Luca Scacchetti. Le-am spus celor de la recepție că sunt blogger și aș dori să fac câteva fotografii în interior. Prin urmare, am avut ghid, ca într-un muzeu. Au fost gazde mai mult decât ospitaliere, având în vedere că nu eram client al lor. M-au servit cu o limonadă înainte să plecăm în periplul nostru prin hotel. Limonadă care era extrem de binevenită după căldura îndurată afară.


M-au plimbat prin camere, unde pot spune că mi-a plăcut enorm de mult faptul că fiecare cameră era altfel (bine, mi-a plăcut mult și faptul că am descoperit cada în cameră)  și mi-au povestit despre decorațiunile de pe toți pereții din spațiile comune ale hotelului, care erau practic scoarțe (care ar fi putut fi parte a unei expoziții dintr-un muzeu de etnografie) transformate în tablouri. Scoarțe le zice în Moldova, altfel cunoscute și sub numele de lăicer, țol, tehip și cine știe câte alte denumiri o mai avea. Ideea este că mi-a plăcut tare mult faptul că astfel de lucrări de artă țărănească au fost puse în valoare în mod excepțional într-un hotel de lux.

În lobby am remarcat o scoarță deo lungime considerabilă, aflată la loc de cinste, unde oricine o putea vedea. Mi-ar plăcea să avem și noi o astfel de mândrie națională să creăm design hoteluri cu ajutorul cărora să promovăm cultura tradițională românească. Mai jos sunt câteva dintre fotografiile făcute în acest hotel în care cu siguranță voi sta data viitoare când voi ajunge în Chișinău. Am remarcat că lucrările expuse în spațiile comune ale hotelului erau de vânzare. Aș putea chiar considera că hotelul este spațiu expozițional pentru artiștii locali. Ceea ce este extraordinar!


Îl cunoaște cineva pe Arventiev Victor Gavril?

Am plecat de aici înspre Grădina Publică Ștefan cel Mare, unde m-am relaxat puțin.  Aici l-am cunoscut pe Victor Arventiev, un bătrân moldovean, care a luptat în evenimentele din Ungaria din 1956 și care m-a rugat să îl ajut să ia legătura cu familia lui care se află în București. A pierdut legătura cu ei și își dorește să îi regăsească. Deci dacă știe cineva despre cine este vorba, să mă anunțe, pentru că eu am cum să dau de bătrân. Victor mi-a mai povestit despre cum a învățat el engleză (avea la el cursuri de engleză și mi-a și dovedit că știe), iar mi-a spus că acum învață japoneza la bibliotecă. Uimitoare persoană!


Sursă fotografii: arihiva personală

 

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

2 Comentarii

  • Reply Cât m-a costat city-break-ul în Republica Moldova - Rahela Petrescu 12 februarie 2018 at 12:00 pm

    […] mea cu încărcătoarele pentru telefoane, ați face bine să recitiți articolul ăsta. Sau ăsta. Pe scurt, am avut la mine 2 telefoane: un iPhone și un smartphone. Și niciun încărcător. În […]

  • Reply Valentin Frunză, Dendrariu și seara în Chișinău - a doua zi în Chișinău (II) - Rahela Petrescu 14 noiembrie 2017 at 9:13 am

    […] parte a zilei a însemnat un mic dejun marca Rahela, o vizită la Muzeul Național de Artă, descoperirea singurului design hotel din Moldova, Berd’s Hotel și poveștile lui Viktor […]

  • Scrie un comentariu