web analytics

Muzeul etnografic Etar – tărâmul meșteșugurilor bulgărești

muzeul etnografic Etar Gabrovo

La doar 2km de Gabrovo, orașul umorului bulgăresc, dai de Muzeul etnografic Etar (se citește Etăr). Acesta este un complex etnografic deschis în secolul 19, în aer liber, ce te va purta înapoi în timp, pe când bunicii trăiau. De unde vine numele Etar? Muzeul își trage numele de la vechea denumire a râului Yantra, care străbate atât orașul Gabrovo, cât și Veliko Târnovo.

Odată ce ai pășit pe poarta grea de lemn, uiți de tot ce e modern și realizezi ce frumoasă era viața când era simplă. Gabrovenii spun că aici este tărâmul meșteșugurilor bulgărești și chiar au dreptate. Principala atracție constă într-o colecție impresionantă de case tradiționale, biserici, ateliere de meșteșuguri și instalații de măcinat, toate reconstruite cu o autenticitate remarcabilă.

muzeul etnografic etar bulgaria

Călătorie în timp printre case tradiționale

Casele tradiționale de la Etar sunt ca niște cărți deschise ale istoriei. Aceste case din lemn au o arhitectură specifică perioadei renașterii bulgare, redând atmosfera autentică a satelor bulgărești din secolul al XIX-lea. Fiecare dintre ele păstrează secretele și tradițiile diferitelor regiuni ale Bulgariei. A intra în aceste case este ca și cum ai călători în timp, simțind pulsul vieții de altădată și descoperind comorile ascunse ale culturii bulgărești.

Nu ai cum să nu remarci casa albastră aproape de intrare. Este Casa Sakov, reconstruită pe baza celei originale, din 1850. Are 21 de ferestre – intimitate ioc! – și a primit numele comerciantului avut care a construit-o. Ce mi-a mai atras atenția în casa asta a fost mangalul – un suport rotund cu cărbuni ce folosea la a ține cafeaua caldă (vezi poză).

Mai poți vizita aici și o școală, o biserică veche, iar multe dintre căsuțele din Etar, accesul este permis și la etaj, unde încăperile, sunt, în marea majoritate organizate ca muzeu.

Meșteșugurile tradiționale la Muzeul etnografic Etar

În Etar, tradițiile bulgărești prind viață chiar în fața ochilor tăi. De la ceramica fină, țesăturile tradiționale până la pielăria lucrată manual sau creatori de copote și clopoțele, meșteșugarii din cele 16 ateliere îți demonstrează pe viu abilitățile lor impresionante. Ai ocazia să asculți poveștile lor, să vezi tehnicile tradiționale și să te bucuri de creațiile unice pe care le produc. Poți să și cumperi, pentru că din asta trăiesc artiștii ăștia.

Atracția principală o reprezintă, totuși, singura colecția din Bulgaria de instalații vechi de apă încă funcționale. Ai ocazia să vezi sau să revezi vâltori, mori de apă vechi și o spălătorie arhaică de covoare. Dar cea mai valoroasă piesă a muzeului este Moara de apă Karadzheika, datând din 1780.

Bucătăria tradițională bulgărească

Gustările tradiționale bulgărești servite la Etar sunt delicii pe care nu vrei să le ratezi. Atelierelel preferate al vizitatorilor sunt  cuptorul, unde poți gusta „banitsa”, un aluat pufos și aromat umplut cu brânză și shekerdzhiynitsa (atelierul de zahăr), unde miroase a mentă și a dulce.

Nu ar trebui să ratezi ”ciocolata” bulgărească specifică zonei Gabrovo, numită PESTIL, care este și nu este ciocolată. A fost recunoscută ca fiind ciocolată de către Federația Ciocolatei din Elveția, dar ea nu conține deloc cacao. Este făcută din straturi de prune. Este delicioasă. Nu o rata.

ciocolată pistil Muzeul etnografic Etar gabrovo bulgaria

Experiențe creative pentru toată familia

Etar este locul unde întreaga familie se poate distra și învăța.

Un nou centru de activități pentru copii le dă acestora șansa să se joace, să participe la ateliere sau spectacole de teatru de păpuși.

Copiii și adulții pot să participe la 4 tipuri de experiențe creative:

 1. Learn & Experience (12+ ani) – vizită la meșteșugari și crearea unui produs cu mâinile tale – poți lua acasă produsul creat de tine (35 leva adult/20 leva elevi și studenți)
 2. Discover your Skills (10+ ani) – poți face decorațiuni împletite, poți vopsi fire textile sau poți crea un produs cu mâinile tale. (35/15 leva)
 3. Herbs for Beauty (7+ ani) – descoperi lumea plantelor, demonstrație de creare de săpun și cosmetice naturale. Poți să îți faci propriul săpun. (25/15 leva)
 4. From the Woollen Thread to the Tunic & Breeches (7-15 ani) – tur tematic al facilităților cu apă ce se foloseau în trecut pentru a procesa lâna + demonstrație de țesut pe un răsboi mic sau alte ocupații casnice de pe vremuri (15 leva)

Se pot organiza tabere de creație cu artiști, studenți sau licee de artă, pentru schimb de experiență sau pentru practică (25 leva prețul de participare).

Cei care fac cercetare, lucrări de licență/masterat/doctorat pot accesa arhiva Etar, dar este în limba bulgară. Au chiar și 2 apartamente special pentru astfel de persoane.

Cel mai renumit festival este Târgul Internațional al Meșterilor Populari, organizat anual în luna septembrie, care atrage meșteri din întreaga lume. Aceste evenimente oferă o ocazie unică de a experimenta tradiția și patrimoniul viu al regiunii.

Muzeul etnografic Etar gabrovo bulgaria

Cum ajungi la Muzeul Etnografic Etar

Etar este situat la doar câțiva kilometri de Gabrovo și poate fi accesibil cu ușurință cu mașina sau transportul public. Întregul complex muzeal se află pe șoseaua Gabrovo – Shipka, la 17 km cu mașina de nord de trecătoarea Shipka, acoperă o suprafață de 7 hectare și este format din 50 de situri.

***

Etar este un loc unde tradiția și cultura se întâlnesc într-un mod magic. Fie că ești un iubitor de istorie, un pasionat de artă sau pur și simplu un călător în căutare de experiențe autentice, Etar îți va oferi o incursiune fascinantă în inima Bulgariei. Asigură-te că îți rezervi timp suficient pentru a te bucura de tot ceea ce acest loc minunat are de oferit. Și adaugă un comentariu la acest articol după ce vizitezi locul! 🙂

Mulțumiri primăriei din Gabrovo, Centrului de Turism din Gabrovo și Muzeului Bozhentsi pentru invitația pe care mi-au făcut-o să vizitez zona. Și am reușit să fac și câteva Reels despre vizita asta, pe care le găsești AICI sau AICI. 🙂

–-

Mai jos am făcut o listă cu locuri ce le mai poți vizita în Bulgaria, niște locuri pe care eu deja le-am vizitat:

 1. Veliko Târnovo
 2. Mănăstirea de piatră Basarbovo
 3. Mănăstirea de piatră Ivanovo
 4. Mormântul lui Dromihete de la Sveștari
 5. Cetatea Cherven
 6. Orașul roman Abritus
 7. Sofia- Serdica romană
 8. Biserica Boyana lângă Sofia
 9. Orașul Sofia dezvăluit
 10. Râul de piatră de pe muntele Vitosha
 11. Muzeul Umorului și Satirei Gabrovo
 12. Satul Bozhentsi
 13. Un weekend în Gabrovo
 14. Muzeul etnografic Etar
Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu