web analytics

Murdăria nu trebuie să dispară

copii jucându-se în noroi

Suntem toți obsedați de curățenie, de eliminarea germenilor, de sterilizare. Toate reclamele la produse casnice spun că elimină majoritatea germenilor, că dezinfectează suprafețele, că elimină orice urmă de murdărie. Dar de unde și până unde a devenit murdăria așa o problemă globală, încât toate companiile și părinții s-au aliat să o elimine?

Ca să nu mai vorbesc de părinți (clar nu eu! 😛 ), care ar vrea parcă să scufunde copilul din 5 în 5 minute într-un butoi cu dezinfectat, ca să nu cumva să rămână vreo bacterie de vreun fel agățată de marginea șosetei pruncului. O fi normal? N-o fi normal?

Copilărie curat murdară!

Ce știu eu este că părinții mei au fost niște oameni de afaceri foarte ocupați, iar copilăria mi-am petrecut-o în cel mai plăcut mod posibil: alergând pe maidan, bălăcindu-ma în râu cât voiam, jucându-ma în praf, urcându-mă în copaci, pe case și pe garduri, mâncând pe apucate pe acasă, prin vecini și așa mai departe.

Care este rezultatul? Un adult sănătos de fel, cu multe cicatrice, dar cu amintiri bune de pus în ramă. Ce altceva? Povești multe  și amuzante pentru momentele când familia se adună la un loc, tot satul te știe după nume. În plus, frații au ce să îți reproșeze că au fost pedepsiți mult din cauza ta, tu poți să jubilezi amintindu-ți ce bine era când te răzbunai pe ei, pârându-i la mama și la tata atunci când nu făceau ce voiai tu și așa mai departe.

Murdărie = fericire

Pentru mine murdăria înseamnă fericire. Și recunosc asta ori de câte ori se întoarce Vlad de afară cu pantalonii și tricoul pline de praf și uneori și rupte. Fericirea din ochii lui și entuziasmul cu care îmi povestește aventurile de afară mă fac să uit că iar trebuie să dau bani pe haine, că trebuie să frec puțin tricoul pătat de cireșe, că trebuie să frec bine pielea copilului ca să se ducă noroiul. Și să nu mai zic mizeria de pe jos când intră încălțat sau de pe bicicletă când iese să se plimbe după ploaie.

Murdăria nu este rea. Murdăria este parte din farmecul copilăriei. Este lipsa grijilor, este curajul de a trăi viața la cote maxime, oricând, oriunde, cu oricine! Nu eliminați murdăria! Țineți-o sub control, dar nu o scoateți din peisaj. Odată cu ea vor dispărea și zâmbetele copiilor noștri, care vor fi mai degrabă stresați să nu se murdărească, decât să se distreze în timpul lor liber.

Plus că ați putea să vă alăturați și voi copiilor în explorarea laturii mai puțin sterilă a vieții. Trăiască murdăria! :))

Dacă insistați totuși să eradicați orice bacterie din viața voastră, intrați aici și cumpărați tot ce vă pică în fața ochilor. :))

 

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

1 Comentariu

  • Reply Dimineți cu unt și marmeladă - Rahela Petrescu 10 martie 2017 at 12:42 am

    […] de copilăria fără griji de la țară și mutarea la oraș, unde erau atât de multe reguli! Unde murdăria era bună și nimeni nu mă certa (prea tare) că m-am jucat în praf. La oraș trebuia să mă asigur când […]

  • Scrie un comentariu