Am scris deja despre mai cunoscuta Mănăstire de piatră de la Basarbovo, iar acum o să vă povestesc despre mănăstirea asta de care am aflat abia vara trecută: Mănăstirea de piatră Ivanovo. Am ajuns aici la invitația lui Ivaylo Marinov, Consilier Economic și Comercial al Ambasadei Bulgariei în România.
Unde se află Mănăstirea de piatră Ivanovo?
Se află pe valea râului Rusenski Lom, în partea de nord-est a Bulgariei, în apropierea satului Ivanovo. Nu este foarte departe de Basarbovo. E la doar 22 km de Ruse, adică la cam 100 km de București. Faci cam 2,5h, luând în calcul și puțin timp petrecut în vamă.
După ce treci de Ruse (unde poți opri să mănânci la Happy, de exemplu), treci prin Basarbovo (unde poți vizita mănăstirea rupestră Basarbovo despre care am scris AICI), pe lângă satul Bojicen, iar apoi urmărești indicatoarele de Ivanovo, apoi către ansamblul de biserici.
Ai 2 variante de drum:
- Urci scările create direct în piatră – pe aici am urcat.
- De la cafenea urci prin pădure, de-a lungul platformei panoramic – pe aici am coborât
Când poți vizita și cât costă?
Programul de vizitare se desfasoara de luni până vineri, în intervalul orar 8.30-16.50. Între 1 decembrie și 31 martie locul nu este accesibil vizitatorilor.
Taxele de intrare sunt de:
2 leva/pentru elevi și studenți,
5 leva/adulți
4 leva/grupuri organizate de peste 5 persoane
10 leva pentru un ghid
Îți recomand să verifici pe internet înainte să pleci într-acolo, ca nu cumva să nu fie închise din diverse cauze. Poți suna la +35982825 sau poți verifica
De ce îmi place drumul până la Mănăstirea de piatră Ivanovo?
O să vă zic de ce îmi place tare locul ăsta: drumul până la această mănăstire este spectaculos! Drumul până sus este făcut din trepte săpate în piatră, iar când ajungi sus…pădure, stânci, priveliște cât vezi cu ochii. Și sigur o să dai cu ochii și de Stânca îndrăgostiților – o găsești în poze, nu ai cum să o ratezi, că mi-am făcut poză cu ea, poate-poate se ia ceva și la mine. 🙂
Ghidul ne-a mai spus că locul ăsta este în top 5 locuri din Bulgaria unde poți vedea cuiburi de berze negre și de vulturi. Mai poți găsi și 16 tipuri de orhidee (posibil să nu fie chiar 16, ghidul nu vorbea foarte bine engleză. 🙂 )
Iar când am spus pădure…păi să știți că e pădure din plin. Ceea ce mie, cel puțin, mi-a bucurat și ochii și inima. Nu aș mai fi plecat. Cu sigurnață aici te simți mai aproape de Dumnezeu și natura creată de El! Am făcut poze și filmulețe de să îmi pun și în cap. Nu vă speriați, nu le voi pune pe toate aici. 🙂
Zice-se că numărul bisericilor de aici a ajuns la un moment dat la 40, iar numărul încăperilor pentru rugăciune și meditație a atins cifra de 300. Impresionant.
Ce am găsit în interiorul mănăstirii de piatră Ivanovo?
Înainte de toate, această biserică se numește se numește biserica Sfânta Fecioară (Sveta Bogoroditsa), face parte din ansamblul mănăstirii rupestre Sfântul Arhanghel Mihail și a fost înființată în timpul celui de-al doilea țarat bulgar, între 1220 și 1410.
Ca să fiu corectă, Basarbovo și Ivanovo nu sunt singurele mănăstiri de piatră din zonă. Uitându-mă pe hartă am remarcat că mai există cel puțin încă una, numită Nisovo. Și ca să fiu și mai corectă (sic!), la Ivanovo nu este o singură mănăstire de piatră, este un întreg complex de biserici, dar cea mai cunoscută este cea pe care am vizitat-0 și eu. Au fost și incluse în Patrimoniul mondial UNESCO în 1979, deci chiar este important locul.
Ce am găsit în interior? Am găsit multă piatră, desigur. 🙂 Dar am mai găsit și picturi murale din secolele 13-14, create de un artist excepțional care aparținea Școlii Tarnovo.
O inscripţie murală spune că ţarul Ivan Terter (1279-1292) şi-a petrecut ultimele zile în mănăstire, unde a fost și îngropat.
Ce mi s-a părut interesant este că pe tavan este o pictură cu Cina cea de Taină care, se pare, ar fi fost pictată cu 150 de ani înainte de pictura lui Leonardo da Vinci. Pe un perete sunt Țarul Ivan Alexandru și ce de a doua sa soție Regina Theodora, cei care au dat banii pentru ca această biserică să fie săpată și pictată.
Un alt lucru interesant despre Mănăstirea de piatră Ivanovo este faptul că actuala intrare a fost săpată abia în 1936. Iar având în vedere că biserica a fost săpată în stâncă și zugrăvită prin 1360, cum au intrat călugării acolo?
Iar dacă am înțeles bine, interiorul nu este foarte stabil. Cred că asta spunea ghidul când ne-a arătat crăpătura din podeaua de piatră. Iar balconul din care am făcut eu o mulțime de poze și video se află fix în partea exterioară, unde s-ar putea prăbuși oricând, conform spuselor lui. Mulțumesc că mi-ai zis abia după ce mi-am făcut de cap o vreme în balcon! :))
Ce mai poți face în zonă?
În afară de a vizita bisericile acestea, poți să faci diverse trasee prin rezervația naturală Parcul Rusenski, unde sumt amplasate și mănăstirile rupestre Ivanovo. De exemplu, poți merge pe Traseul Gramovets – pornește de la Ivanovskite Skalni Tsarkvi. Este un traseu de aproximativ 12 km, foarte frumos, printr-o pădure deasă, care duce la locurile unde începe râul Rusenski Lom prin unirea râurilor Beli și Cherni Lom.
Poți să mai vizitezi și Muzeul Ruse, care este dedicat complexului monastic de la Ivanovo. Mai multe informații sunt pe site, dar, din păcate, site-ul este disponibil doar în bulgară. 🙁 Cred că au nevoie de puțină atenție la partea de informare turistică. 🙂
***
Mai jos am făcut o listă cu locuri ce le mai poți vizita în Bulgaria, pe drumul spre Sofia:
- Veliko Târnovo
- Mănăstirea de piatră Basarbovo
- Orașul roman Abritus
- Mormântul lui Dromihete de la Sveștari
- Cetatea Cherven
0 Comentarii