Mănăstirea Basarbovo este atât de aproape de București, că nu știu de ce nu o vizitează mai mulți. Pentru români, Ruse este doar o zonă de trecere spre alte locuri din Bulgaria sau spre Grecia. Nu sunt mulți cei care își iau timp să descopere ce are interesant această parte atât de aproape de România.
Recunosc, sunt și eu una dintre cei care doar treceau în viteză prin Ruse, spre alte locuri, care mi se păreau mai interesante, neștiind ce ascund pădurile din zonă.
Am vizitat prima dată mănăstirea Basarbovo înainte de pandemie
Nu știu cum s-au aranjat lucrurile, dar am ajuns, fără să îmi propun în mod special, de 2 ori în 2 ani la mănăstirea Basarbovo, în Bulgaria, lângă Ruse. Bine, locul este unul important pentru bulgari având în vedere că este singura mănăstire rupestră funcțională din Bulgaria.
Prima dată a fost iarna și am fost cu un grup organizat de pe Facebook. Mi-am luat prietena cu mine, să nu fiu doar printre necunoscuți, am pus ceva de mâncare în rucsac, ne-am înfofolit bine, că era frig și ne-am aventurat cu autocarul până la Ruse, cu mici orpiri pe traseu.
Trebuie să recunosc că mi-a plăcut excursia, poate și pentru că a ieșit soarele și am și mâncat mâncare bună la restaurantul Happy recomandat de un prieten bulgar pe care l-am cunoscut într-un zbor dintre Viena spre București. 🙂
Dacă îți propui să o vizitezi, trebuie să știi că se află la 70 km de București și la 10 km de Ruse, pe valea râului Lusenski Rom. Deci este foarte accesibilă.
Știu lucrurile astea pentru că mi le-am notat a doua oară când am ajuns acolo, la invitația lui Ivaylo Marinov, Consilierul Economic și Comercial al Ambasadei Bulgariei în România. Am avut ghid, care ne-a povestit puțin despre loc.
Știai că este o legătura veche între Ruse și București?
Nu este vorba doar de faptul că sunt aproape cele 2 orașe. Povestea începe cu singurul sfânt din regiunea Ruse, care s-a mutat în mănăstirea Basarbovo, Sf. Dimitrie Basarbov. După moartea sa, printr-o minune, moaștele i-au fost descoperite în râul menționat mai sus, Lusenski Rom.
În anul 1774 a luat sfârșit unul dintre războaiele ruso-turce, cu Rusia ieșind victorioasă. Pentru ca sfintele moaște să nu fie profanate de soldații turci, unul dintre generalii ruși trebuia să ducă moaștele Sf. Dimitrie Basarbov în Rusia.
Doar că traseul spre Rusia a trecut prin București, unde au ajuns pe 13 iulie 1774. În oraș izbucnise una dintre faimoasele ciume medievale. Dar, din momentul în care moaștele au intrat în București, nimeni nu a mai murit de ciumă. Așa că, unul dintre negustorii bogați ai orașului, un macedo-român numit Hagi Dimitrie, împreună cu mitropolitul Grigorie II al ȚĂrii Românești, l-au rugat pe acest general rus să lase moaștele poporului român, pentru pagubele suferite de aceștia în timpul războiului.
Generalul a fost de acord, așa că moaștele Sf. Dimitrie Basarbov au fost depuse în Catedrala Miptropolitană din București în iulie 1774. Iată cum a ajuns acest sfânt bulgar de la mănăstirea Basarbovo la a fi ocrotitorul Bucureștiului și al întregii Țări Românești.
Mănăstirea Basarbovo – starea curentă
După ce Bulgaria a ajuns sub dominație otomană, la sfârșitul sec. XIV, mănăstirea – alături de toate celelalte mănăstiri din zonă – a fost atacată și jefuită de mai multe ori, ducând la declinul lor.
Astăzi, mănăstirea este foarte bine îngrijită și conservată cu grijă. Se poate vizita intrând într-o curte amenajată, mai degrabă o grădină frumoasă. De aici se poate ajunge la o fântână săpată chiar de Sf. Dimitrie, despre a cărei apă localnicii cred că are puteri vindecătoare.
Tot din această grădină se urcă 48 de trepte, care duc spre o platformă de piatră. Acolo, într-o nișă, tradiția spune că dormea Sf. Dimitrie. În dreapta, este o biserică de piatră (vezi poza), unde sunt reprezentate 10 scene hagiografice cu texte în limba română (folosind caractere chirilice) și în limba greacă.
În anul 1978, mănăstirea Basarbovo a fost declarată monument arheologice de importanță locală și este vizitată anual de mii de turiști bulgari sau străini.
***
Mai jos am făcut o listă cu locuri ce le mai poți vizita în Bulgaria, pe drumul spre Sofia:
0 Comentarii