Da, sunt tot felul de avantaje. Desigur că nu e varianta ideală pentru mine. Dar acuma, că tot sunt, mai bine să profit și să îmi fac de cap. Iar când spun că îmi fac de cap, mă refer la cu totul altceva decât la ce, cu siguranță, v-ați gândit voi. 😛
Ocazia perfectă pentru a învăța să fac orice
Oricum, ca mamă, înveți să îți folosești toate cele 7 mâini și 6 picioare din dotare și ajungi să faci chestii pe care nu cred că ți-ai imagina vreodată că le vei face. Dar parcă, de când sunt mamă, m-am specializat pe atâtea chestii că încep să le pierd șirul. 😀
De la montat mobilă, la desfundat canalizări, la cumpărat mingi de fotbal (inclusiv jucat fotbal) sau lichid de parbriz (dacă nu uit), le știu face pe toate. Iar dacă nu știu a le face, am toate telefoanele necesare pentru a rezolva treaba rapid și bine, pentru ca toată lumea să fie fericită.
Când nu reușesc de nici o culoare să rezolv singură totul, dau strigare la frați, colegi și vecini. S-o găsi cineva să ajute o mămică neajutorată, nu? (aici vă rog fața de cățel inocent, cu ochii mari și umezi). Da, mă pricep să rezolv lucrurile. Într-un fel sau altul.
Asta include și căblăraia
Desigur, nu la un nivel expert. Dar cât să supraviețuiesc cu un calculator, un home-cinema și un televizor în casă, fără să știe tot românul de greutățile pe care le întâmpin în operarea lor…tot știu. Și asta cred că se întâmplă pentru că nu îmi place să depind de alții. Și încerc până reușesc. Sau dacă nu reușesc, încerc să aflu cum se face de pe net sau prin telefon. Așa, tot eu trebuie să rezolv, dar cu indicații de la un specialist sau măcar cineva care a mai făcut asta o dată.
Recunosc, abuzez un biet HDMI
Dacă acum ceva vreme habar nu aveam cu ce se mănâncă aceste cabluri HDMI, iată că în ultimii ani am făcut uz de el cum am putut mai bine. Adică, acum aș putea să vă spun clar că astea sunt înlocuitoarele anticelor și de demult VGA-uri și S-video. Adică un cablu HDMI transmite și audio și video. 2 dintr-un foc. Când m-am mutat aici unde stau acum, n-aveam de nici unele și nu aveam nici cine să mă ajute să îmi instaleze și conecteze device-urile. Așa că am dat căutare pe net de pe telefon și am învățat să fac asta singură.
HDMI este bona mea când scriu
Cum așa? Păi simplu. Eu am preferat să nu am cablu. Așa dispun de timpul meu cum aleg eu. Iar Vlad nu este tentat să stea tot timpul la desene. Așa controlez la ce se uită și suntem amândoi fericiți.
Dacă am nevoie să lucrez – de exemplu, să scriu pentru Superblog articolul ăsta despre rețelistică și conectică – atunci Vlad, care nu are chef acum să citească, va trebui să se uite la un film. Iar filmul ăsta i-l pun eu de pe calculator pe ecranul televizorului și, în același timp, eu lucrez pe calculator, fără a ne deranja reciproc. Partea proastă este că eu nu voi mai avea sunet separat, ci voi asculta coloana sonoră a filmului lui Vlad.
Cum am făcut să fie totul așa ușor? Am căutat pe net poze cu ce cablu trebuie să am, unde trebuie introdus în laptop și apoi cum trebuie conectat la televizor. Laptopul meu are port HDMI, prin urmare nu a trebuit să fac artificii pentru a mă bucura de liniștea necesară pentru a lucra. Iar cablul meu acum este versiunea 2.0, cu rezoluţia maximă de 4096 x 2160, așa că…obțin maximum!
Dacă nu aș fi avut portul ăsta, atunci aș fi avut nevoie de un adaptor HDMI ca să pot conecta cablul HDMI la DVI sau Displayport. Chestia e că îți trebuie încă un cablu, pentru audio, pentru că acest DVI nu transmite semnal audio. Partea bună este că se alimentează prin conexiune USB, așa că nu ai nevoie de alimentare externă. Dar va trebui să cauți pe net printre adaptoare HDMI să vezi care e cel de care ai tu nevoie.
Da, uite că știu că ăsta e un adaptor HDMI 😉
Dar dacă ai un calculator fără port video, atunci ai nevoie de adaptor USB la HDMI. Și dacă nu ai port HDMI la calculator, pentru a evita acele tone de cabluri, eu recomand să îți cumperi un calculator nou. 🙂
Am conectat și un sistem Home-Cinema
Ei bine, normal că nu puteam să mă bucur pe deplin de filme și de muzică – nici eu și nici Vlad – dacă nu am fi avut un sistem Home-Cinema. Și ca să vezi! Tot cu aceste cabluri HDMI am rezolvat treaba! Eu v-am zis că abuzez de HDMI! Cazul fericit la mine a fost că am destule porturi HDMI la TV, așa că am conectat direct de la device-ul home-cinema la TV. Și am și cea mai bună calitate. Dacă nu erau atâtea intrări HDMI era mult mai complicat pentru mine și probabil că încă mai încercam și acum să conectez sistemul la TV. 😀
Partea cea mai faină a fost la router
Când m-am mutat în apartamentul ăsta, eram freelancer. Traduceam, aveam un deadline în seara respectivă și aveam nevoie de net ca de aer! Am sunat la provider și i-am spus că eu vreau în ziua respectivă net și că vreau net viteză mare și că nu mă interesează cum face, că eu aștept să îmi rezolve problema. M-a întrebat dacă am router – nu aveam. Am discutat despre ce fel de router să mă duc să cumpăr. Mi-a recomandat un router Tenda. I-am zis că vreau viteză supersonică și că vreau să mă uit la filme fără problemă și că vreau o bandă cât mai lată. Să încapă tot ce aveam eu nevoie acolo.
Am fost foarte dezamăgită când mi-a explicat că degeaba am o lățime mare de bandă, dacă viteza maximă pe care o poate suporta routerul este de maxim 100Mbps. Așa că…l-am lăsat pe el să îmi aducă un router de la firmă, că dacă nu conta atât de mult…ce rost avea? Evident că am vrut să îmi aducă un router wireless. Sunt plictisită de cabluri prin casă. Partea tristă este că el a înțeles fix invers și mi-a adus unul care numai wireless nu era. N-am mai insistat. Asta e. L-am trimis la job înapoi că am văzut că nu știe să asculte și eram prea nervoasă pe el. Iar eu sigur mă descurcam să îmi configurez singură rețeaua. Dar…nu a fost atât de simplu cum credeți!
După ce am devorat jumătate din net să văd ce și cum, am mai stat și la telefon ceva vreme cu call center-ul ca să văd de ce nu funcționează, pentru că eu făcusem tot ce trebuia! Cablurile de rețea erau conectate, trecusem prin toate căsuțele de configurare și bifasem tot ce trebuia. Ei bine, ca de obicei, am uitat să bifez nu știu ce căsuță și de aia nimic nu funcționa.
Vreți să vedeți câte cabluri am eu acasă? Ei bine…lucrurile nu au mers așa cum mi-am dorit eu deloc! Ca dovadă…
Surse media:
colecția personală
agora.ro/stire/cat-de-performanta-este-o-conexiune-prin-cablu
business24.ro/hardware/componente-hardware/cum-va-poate-ajuta-un-adaptor-hdmi-sa-imbunatatiti-calitatea-mediului-de-business-1574325
0 Comentarii