web analytics

Jandarmul montan Alex Oprea și Cavnicul său iubit

Am început de curând o serie de articole despre locuri frumoase din România și despre oameni interesanți din zonele respective, adunate sub hashtagul #LocDeSufletRomânesc. După ce am vorbit cu Diana Slav despre al său Constanța Walking Tour, e rândul lui Alex Oprea, care ne va povesti despre orașul  Cavnic, o fostă zonă de exploatare minieră. Apoi vezi și articolul despre Dobrogea, povestită cu șarm de Galia Dan.

Bună, Alex! Îți mulțumesc ai fost de acord discuți cu mine despre Cavnic, un loc drag ție. Trebuie recunosc, l-am aflat datorită postărilor tale de pe Facebook. M-am îndrăgostit pe loc de orașul acesta și m-am hotărât îl promovez și eu. Este cel mai bun moment ne redescoperim țara, nu-i așa? Mărturisesc sunt tare încântată ești în lista mea de prieteni de pe Facebook. Fotografiile tale îmi aduc nenumărate momente de frumos, exact atunci când am nevoie de ele. Hai vorbim acum și despre tematica acestui interviu.

Cine este Alex Oprea și de ce postează atât de des despre Cavnic?

Alex Oprea este un căvnicar, un jandarm montan pasionat de drumeții montane, de tot ce înseamnă natură, fotografie, mountain biking și de sport, în general. Hoinăresc de mic copil prin zona în care am crescut și am descoperit de-a lungul timpului numeroase locșoare frumoase. Cu timpul, am decis să postez fotografii pe internet, via Facebook, pentru a face cunoscute aceste locuri și altor oameni, de prin alte părți ale țării, chiar și maramureșenilor.

Pentru că mulți dintre cei pe care i-am întrebat despre Cavnic nu știau absolut nimic despre acest loc, te rog să îmi povestești ce ți se pare ție important să știm.

Nu mă surprinde să aflu că oamenii nu au auzit despre Cavnic, deoarece există chiar și maramureșeni care nu știau de acest orășel. Chiar și băimăreni, care se află la aproximativ 30 km distanță!
Cavnic este un oraș minier aflat la poalele munților Gutâi, care se întinde de-a lungul văii Cavnicului pe o distanță de aproximativ 10 km și este străjuit în Vest de  Vf. Mogoșa (1246m) și Pietrele Șoimului, în Est de Vf. Hija (1173m) și în Nord de masivul Gutâi, cu înălțimea maximă la 1443m.
Cavnicul are cele mai multe vizite în sezonul rece, deoarece în zonă funcționează două pârtii de schi, acestea atrăgând foarte mulți practicanți ai sporturilor de iarnă, Aceștia mai caută și plimbările cu sania trasă de cai, precum și datul cu lencherul, săniuța noastră cu volan.
Este căutat și în preajma sărbătorilor de iarnă datorită tradițiilor care încă se mai păstrează, în special brondoșitul.

Există în zonă ghizi de turism sau un birou de turism?

Nu cunosc să fie în zonă ghizi turistici acreditați. Ar fi un Centru Național de Informare Turistică, dar care stă închis de câțiva ani din motive pe care eu nu le cunosc. Pentru informații despre zonă și despre trasee turistice, cei care ne vizitează pot să apeleze cu încredere la Salvamont Cavnic sau la Jandarmeria Montană Cavnic. 🙂

Ce trebuie să avem la noi neapărat când ne hotărâm să vizităm Cavnic?

Dacă vă decideți să ne vizitați iarna, să aveți neapărat  la voi haine groase și echipament de schi. Dacă nu aveți echipament de schi, acesta se poate și închiria, în zona pârtiilor fiind și centre de închirieri. Cei pasionați pot să-și aducă și schiurile de tură sau rachetele pentru zăpadă, dacă vor să ajungă până pe munte.
Dacă vă decideți să ne vizitați vara, musai să aveți cu voi echipamentul de drumeție și multă poftă de plimbare în natură, deoarece zona este înconjurată de păduri, dealuri și munți, care abia așteaptă să fie călcate de către turiști. Potecile sunt marcate, iar la pensiunile unde  vă veți caza puteți găsi hărți, pliante sau broșuri, care conțin informații despre zonă.

Spune-mi, te rog, o legendă locală, care oferă și mai mult farmec locului.

Cum fiecare localitate din această țară are legenda ei, nici Cavnicului nu-i lipsește una. Și îți voi povesti nu una, ci chiar 3 dintre aceste legende.

Legenda ciobanului Cap Mic

Nu există căvnicar pe lumea asta să nu cunoască legenda ciobanului Cap Mic. Se zice că, în vremuri de mult apuse, pe când în jurul Gutâiului nu se ridicase încă nicio locuință, un cioban pe nume Cap Mic a ajuns prin aceste părți ale țării. I se zicea Cap Mic tocmai din cauza fizioniomiei sale aparte. Respectând procesul de transhumanță, Cap Mic își stabilise stâna pe lângă Gutâi.
Într-una dintre zile, pe când era cu oile la păscut, a zărit o piatră ce lucea în iarbă. Fiind curios, a ridicat piatra, s-a uitat cu atenție la ea și și-a dat seama că acea pietricică ce o ținea în mână era chiar un bulgăre de aur.
Fericit nevoie mare, a fugit la vale, și-a adus toată familia și toate neamurile la stână și, astfel, au întemeiat un cătun. Desigur că ciobanul Cap Mic a renunțat la ciobănit, reorientându-se către căutarea de aur. Și uite așa, la poalele muntelui s-au adunat casele unele după altele, meseria de bază a locuitorilor fiind mineritul.
legenda ciobanului Cap Mic

 

Vâlva Băii

O altă legendă locală vorbește despre Vâlva Baii, un duh al muntelui. Vâlva este un fel de duh de care minerii se tem, pentru că îi ademenește cu voce de femeie. Dacă te iei după voce, cazi în puțuri, ești prins de surpări. De fapt, este o frică ce te cuprinde când ești adânc în măruntaiele galeriilor, singur cu lampa de carbid. Orice picur de apă care se întâmplă să cadă pare un tunet puternic. Vâlva Băii este ca o fantasmă, nu o poți pipăi, dar te cuprinde ca o umbră, te învăluie în neant. Ai senzația că este cineva lângă tine, un dușman de moarte, dar nu îl poți vedea.
Nimeni nu are scăpare în fața Vâlvii Băii. Pe mulți i-a omorât, i-a amuțit, i-a orbit și i-a paralizat. Tot ce poți face este să îți faci cruce și să te rogi fierbinte, cu lacrimi în ochi. Și mai ales, în fața muntelui trebuie să vii cu gândul curat.

Legenda Brondoșilor

Cavnicarii păstrează încă obiceiuri de sute de ani, de o frumusețe extraordinară. Unul dintre aceste obiceiuri este Colindul Brondoșilor . În Cavnic, chipul colindătorilor este cu totul altul decât al colindătorilor tradiționali. Tinerii ies pe ulițe cu opinci în picioare, nădragi și cămașă albă tradițională, decorați cu ciucuri și panglici colorate, zeci de clopote prinse pe costume, iar fețele le sunt acoperite cu măști mari, din piele de oaie, pe care se prind limbi lungi și roșii. Îmbrăcați așa, colindă orașul, pentru a alunga spiritele rele.

Legenda Brondoșilor zice că, acum câteva sute de ani în urmă, aecști au salvat orașul de invazia tătară. Au făcut asta folosindu-se de costumația înspăimântătoare și de zgomotul puternic făcut de clopotele de pe costume. Prin anul 1717, tătarii s-au hotărât să înnopteze în apropierea unui loc din oraș numic ”Stâlpul Tătarului”. Locuitorii din oraș, împreună cu cei din Surdești, sub conducerea lui Toader Crăciun, au pus la cale un plan să îi atace, deși erau clar depășiți numeric. au tăiat copacii doar cât să rămână în picioare, apoi i-au tras peste tătari de i-au strivit. Apoi, i-au atacat pe supraviețuitori cu furci și topoare, cu trunchiuri de brad golite cu carbid și, costumați în Brondoși, au năvălit peste tătari cu urlete, cu bubuituri și clopote asurzitoare. Atât de tare s-au speriat tătarii de creaturile îngrizitoare, încât au fugit care încotro. Și așa au scăpat țara de tătari locuitorii din Cavnic și Surdești. Iar în cinstea acestei victorii, au păstrat tradiția brondoșilor, îmbinată cu sărbători creștine.

Legenda Brondoșilor Cavnic

Ce mă bucur că am aflat atâtea legende de care nu am auzit niciodată, despre un loc despre care nu știam nimic până acum câțiva ani. Ce crezi că s-ar putea face pentru dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic?

Din punct de vedere turistic, s-ar mai putea dezvolta turismul industrial, valorificând tot ceea ce a însemnat istoric în industria minieră. De exemplu, s-ar putea deschide un muzeu de mineralogie, unde să fie expuse flori de mină recoltate din subteranul Cavnicului.
Un mare plus pentru turism cred că l-ar aduce și amenajarea de trasee de mountain biking. De asemenea, o bună idee ar fi și organizarea de workshop-uri pentru turiști de către mesterii populari din localitate.

Nu crezi că, dacă se mărește numărul turiștilor, Cavnic va fi afectat de persoane needucate, de modificări ale ecosistemelor zonale?

Bunul simț turistic încă lipsește la o bună parte dintre noi, din păcate. Există și acest risc și chiar ne-am lovit de câteva aspecte cu cei care ies la picnic și cu practicanții de off-road. Știu că oamenii sunt diferiți și fiecare avem pasiuni diferite. Respect asta, însă cred că respectul ar trebui să fie reciproc și să folosim trasee diferite. Din câte se știe, practicarea de off-road e interzis prin lege.

Umblând și prin munții din țară, pot să spun că am văzut peste tot urme de turiști needucați. Totuși, tind să cred că, pe viitor, lumea va fi din ce în ce mai responsabilă cu mediul înconjurător.

Ce nu ar trebui să facem când ajungem în Cavnic?

Dacă ajungeți în zonă, să faceți foc doar în locurile special amenajate. Ne-am confruntat și cu incendii de pădure și nu este deloc plăcut să vezi cum arde pădurea.
Să nu părăsiți traseele marcate, fiind zonă minieră se găsesc abataje scoase la suprafață sau chiar surpate, existând pericolul de a cădea. Dacă din întâmplare găsiți galerii de mină să nu intrați. Sunt periculoase și puteți chiar rămâne blocați acolo sau poate chiar fără aer.
Să nu hrăniți animalele sălbatice, să nu distrugeți marcajele și să păstrați curățenia.

Știu că jobul te trimite pe coclauri adesea, dar și că faci asta cu plăcere, mai ales în afara programului. Care este locul tău preferat din zonă?

Așa este, în afara programului cam tot pe coclauri mă găsești, iar locul meu preferat ar fi zona Pietrele Șoimului. La baza pietrelor se găsesc șure vechi de lemn, care aparțin oamenilor care au pământuri pe aici, iar după ce aceștia cosesc terenurile, rămân clăi de fân care înfrumusețează peisajul.

Îmi mai place această zonă, deoarece primăvara, la topirea zăpezii, câteva cascade frumoase sunt alimentate de apă, acestea fiind secate în tot restul anului, Pe lângă asta, zona este mai greu accesibilă, ceea ce o face mai sălbatică și mai neexplorată. Stâncile proeminente oferă câteva puncte de belvedere asupra Cavnicului și zonei înconjurătoare.

Chiar pe una dintre stânci, la inițiativa asociației CAVNICarii, a fost amplasat un drapel al României, activitate la care am participat și eu, ca voluntar. În 2018 am marcat și traseul ce duce până la drapel, iar în toamna anului 2019 am curățat și am marcat un traseu care face legătura cu traseul ce duce spre Cavnic și spre Vf. Mogoșa.

Dacă tot am adus discuția aici, te rog să faci un top 5 locuri pe care le recomanzi să le vizităm în Cavnic.

Cavnicul, fiind un orășel mic, nu ar avea foarte multe de vizitat, în afară de piscine, o biserică, Stâlpul Tătarilor și un muzeu mic. Prin urmare, o să mă extind cu recomandările spre câteva obiective turistice din jur, ale căror trasee pornesc și din Cavnic.

Recomandările mele ar fi câteva trasee de drumeție, de o zi, și acestea ar fi:
Creasta Cocoșului, considerată una dintre emblemele Maramureșului. Aici, pe lângă drumeții, se mai practică și alpinismul și zborul cu parapanta.
Creasta Cocoșului Cavnic
Pietrele Șoimului, împreună cu cascadele, drapelul, punctele de belvedere și peisajul rural de la baza lor.
Pietrele Șoimului Cavnic
Vf. Trei Apostoli din munții Gutâi, pentru formațiunile stâncoase și pentru merișoarele și afinele din sezonul lor.
Vf. Trei Apostoli munții Gutâi
Vf. Mogoșa împreună cu Cota 1000 Șuior. De aici se poate coborî și la lacul Bodi.
Vf. Mogoșa Cavnic
Ruinele Topitoriei Logolda și cascada din spatele lor, Cascada Văii de pe Izvor.

Ruinele Topitoriei Logolda Cavnic

Alex, ai oferit atât de multe informații noi, de care mă bucur eu și se vor bucura și cei care mă citesc! Îți mulțumesc încă o dată pentru timpul pe care ți l-ai petrecut răspunzând întrebărilor mele și pentru că ne-ai prezentat un loc de poveste, pe care îmi doresc să nu îl schimbam prea mult, pentru că are farmecul lui exact așa cum este. Dar abia aștept să îl vizitez cu prima ocazie! 🙂  
Photo credits: Alex Oprea
Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu