web analytics

Are impact tehnologia modernă asupra copilului meu?

EKA

Nici nu vreau să las loc de interpretări în această situație. DA! Are un impact. Și încă unul major! L-am observat cu ochii mei și pe nervii mei. Acum vreo câțiva ani am avut o perioadă mai aglomerată și Vlad avea nevoie de foarte multă atenție. Soluția găsită atunci a fost să îi dau tableta să se joace pe lângă mine, ca să îmi ofer timpul necesar rezolvării problemelor pe care le aveam eu pe agendă.

Cât de inspirată a fost alegerea mea?

Nu cred că am putut face o alegere mai neinspirată decât aceasta. În decurs de o săptămână, maximum 2, comportamentul lui Vlad s-a schimbat radical. Era el agitat în general, dar acum se transformase într-un mic monstru, care făcea crize ori de câte ori nu îi dădeam ce dorea, care făcea ca toate animăluțele din junglă când voiam să îi iau tableta și care, pur și simplu, nu dorea să se culce la timp și scotea și ultima picătură de răbdare din mine și o arunca la gunoi, nu înainte de a juca țonțoroiul pe ea.

Inițial, am crezut că e vorba de vreo fază prin care trecea și că va trece. Dar, apoi, am analizat mai atent situația și mi-am dat seama că totul a început în momentul în care i-am dat tableta mai mult pe mână.

Cum am soluționat problema?

Din momentul acela, am schimbat total rutina personală, pentru ca lui Vlad să nu îi lipsească atenția mea, dar să reușesc să rezolv și ce aveam eu de rezolvat. Ora de somn a rămas neschimbată, adică ora 21.00. Dar până la ora lui de culcare, eu nu am mai rezolvat problemele mele, ci m-am ocupat de el: jucat, certat (pentru că deh, amândoi avem personalitate 😉 ), cina, dușul de seară, citit sau inventat povești, povestit câte în lună și în stele. Apoi somn. Și după ce Vlad era băgat în pat, urma – și încă urmează – timpul meu. Timp în care se face curat prin casă, când se gătește, când se scrie pe blog, când mă uit la filmele mele etc.

Din momentul în care tableta a dispărut din peisaj, în decurs de aproximativ 2 săptămâni, totul a revenit la normal. Chiar dacă, la început, crizele continuau – de data aceasta, pentru că nu primea tableta și jocurile îi duceau dorul – încet, încet acestea s-au rărit și apoi au cam dispărut.

Concluzia mea referitoare la tehnologie și copii?

Trebuie să fim foarte atenți la modul în care NOI, ca părinți, ne petrecem timpul. Trebuie să fim foarte atenți la modalitatea în care copilul nostru își petrece timpul. Nu degeaba au stabilit specialiștii un timp anume pentru tabletă și pentru alte ecrane cu lumină albastră. Se bazează ei pe ceva, nu? Și da, este copilul nostru și noi știm ce e mai bine pentru el. Dar nu putem ști chiar totul. Și nu ne pricepem la tot. Chiar dacă uneori avem impresia asta. Din când în când e bine să mai ascultăm și de specialiștii în domeniu.

Ce e de făcut? Cum abordăm situația?

Știți și voi că informația este cel mai important atu cam în orice domeniu. Deci, trebuie să ne informăm și să știm tot ce e de știut pentru a prezenta copiilor argumente sănătoase, care să stea în picioare în fața valului de proteste atunci când limităm timpul petrecut în compania ecranelor.

De unde ne luăm informația? Nu, nu de pe internet. Unele informații sunt, într-adevăr, corecte. Dar nu mereu nimerit surse de încredere. Prin urmare, recomandat este să aflăm direct de la specialiști ce avem de făcut.

Despre impactul tehnologiei în dezvoltarea copilului

EKA

Vineri, pe 26 ianuarie, la English Kids Academy (Strada Lânăriei 93-95) are loc conferința-atelier Impactul tehnologiilor moderne asupra copiilor susținută de prof. Mihai Laurenţiu Gânj. Acesta își bazează conferința pe observațiile și recomandările făcute de către Dr. Mary Aiken din Irlanda, unul dintre cei mai reputați cyberpsihologi din lume. Cu alte cuvinte, veți afla informații cât se poate de la sursă. M-am uitat să văd despre ce se va discuta și chiar mi s-a părut că toți părinții ar trebui să fie prezenți la conferința asta. 

Printre altele, se vor discuta următoarele teme:

• La ce vârstă poate începe bebeluşul meu să se uite la televizor?
• Este în regulă pentru un copil de 1-3 ani să se joace pe un ipad sau tabletă?
• Este o legătură între jocurile online şi ADHD la copiii mici?
• Ar trebui să permit copiilor mei adolescenţi să petreacă ore în şir în baie cu telefoanele lor inteligente?
• Tehnologia contribuie la izolarea socială?
• Relaţii reale pot fi formate în spaţiul virtual al internetului?
• De ce petrec oamenii mult timp online şi ce efect are acest lucru asupra lor?
• Sunt motive să-mi fie frică pentru copilul meu de Deep web – „Reţeaua din adâncuri”?

Accesul la eveniment este 120 RON, dar pentru clienții English Kids Academy este GRATUIT. Pentru grupuri mai mari de 10 persoane se poate oferi un discount. Pentru mai multe detalii, te rog să îmi scrii pe rahela.petrescu@gmail.com.

Later edit: Citește aici articolul post conferință.

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

5 Comentarii

  • Reply Tehnologia modernă și copiii - prieteni sau dușmani? - Rahela Petrescu 15 februarie 2018 at 11:00 pm

    […] spuneam într-un articol anterior, eu am decis că trebuie să absorb cât mai multă informație de la specialiștii în domeniu. […]

  • Reply Georgiana 23 ianuarie 2018 at 1:34 am

    As fi mers și eu la seminar… Poate data viitoare.
    La noi telefoanele se rod.

    • Reply Rahela 23 ianuarie 2018 at 1:37 am

      Georgiana, timpul trece nespus de repede. Crede-mă! Niciodată nu e prea devreme să te informezi cu privire la stările prin care ar putea trece copilul tău și cu privire la ce ai de făcut pe viitor. 🙂
      Mi-ar fi plăcut să vii. 😉

  • Reply Tabi 22 ianuarie 2018 at 11:23 pm

    Ra, cred ca toate mamele trebuie sa vadă acest seminar. Chiar și fără acest „flagel” (în urmă cu 15-20 ani), pe copiii mei i-am ținut ocupați cu activități sportive în mare parte: citit, povestit și ieșit în aer liber. Sunt mândră de ei pentru că oricând pot juca tenis de câmp, oricând pot înota într-un bazin, că își fac liber să meargă iarna la munte cu snowboard-ul sau peste graniță să exploreze orașele lumii. Cât timp au fost studenți, nu au avut televizor. Chiar și la 27 de ani, pentru băiatul meu, somnul începe la ora 22:00. Și eu am făcut greșeli în creșterea lor, pentru că nu am avut așa de multe sfaturi despre cum să îi cresc, despre ce e mai bine pentru ei. Dar le dau un sfat mămicilor de acum, le dau un sfat – sa fie mereu informate despre oricare perioadă de creștere a copiilor lor și astfel, relația lor va fi una sănătoasă.
    Mulțumesc, Ra, pentru că te gândești la mămici, punând experiențele tale cu Vlad pe ”hârtie”.
    Te îmbrățișez cu drag!
    Tabi

    • Reply Rahela 22 ianuarie 2018 at 11:46 pm

      Draga mea, cum îți cunosc ambii copii, nu pot să nu zic, așa cum am mai zis-o de atâtea ori, că ai 2 copii extraordinari și că poți fi mândră de ceea ce ai reușit să faci. Sunt minunați și sunt mândră că îi cunosc și îmi sunt tare dragi. De câte ori ești tu mândră de ei sunt și eu. Aș putea spune că ești un model pentru mine. Știu că vei refuza titlul, dar ești o mamă model.
      Doresc tuturor mamelor să fie apreciate și iubite de către copiii lor așa cum ești tu apreciată, iubită, respectată de către copiii tăi. Și îmi doresc să reușesc și eu cât de cât ce ai realizat tu cu ei.
      Cât despre faptul că scriu despre experiențele mele cu Vlad… iubesc copiii și îmi doresc să îi văd pe toți liberi, energici și fericiți, așa cum eram eu pe vremuri și cum îmi doresc să fie și Vlad. Așa că mai spun câte unele dintre descoperirile mele, poate ajut. Chiar și o mămică dacă se simte încurajată sau ajutată de mine, eu sunt fericită. Știu cât de greu este, mai ales pentru mamele singure.
      Te îmbrățișez cu drag și dor! Love you! :*

    Scrie un comentariu