web analytics

Ghidul părintelui responsabil la volan – lansat de Academia Titi Aur

Nu știu câtă lume știe asta despre mine, dar sunt mare fan al condusului, chiar al vitezei, încă de când nici nu aveam permis și stăteam în spate, pe banchetă, iar tata conducea. Când am ajuns pe scaunul din dreapta, lângă tata, l-am asaltat cu mii de întrebări legate de indicatoare, de semne, de alegerile pe care le făcea în trafic. Interesul pentru condus a ajuns, în sfârșit, să fie hrănit odată cu școala de șoferi, când instructorul meu era obligat în mod constant să îmi reamintească să nu uit să mă mai uit și la kilometraj din când în când.

Lucrurile s-au schimbat odată ce am devenit părinte

Până să fiu mămică, toți kilometri făcuți au fost în viteză, fără a sta prea mult să mă gândesc. Dar, odată cu Vlad, perspectiva asupra condusului s-a schimbat nițel. Eram cu copil în mașină, nu mai puteam să fiu atât de lejeră în alegeri. Chiar și când nu era Vlad în mașină mă gândeam că am un copil și că nu îl pot lăsa fără mamă. Prin urmare, am devenit mai prudentă, mai atentă la kilometraj, mai responsabilă. Ceea ce nu e un lucru rău deloc!

Iar poza de mai jos nu este în trafic. Era înainte să plecăm de la școală spre casă. Mașina mea nu pleacă de pe loc până când Vlad nu are centura pusă bine.

Statistici importante privind șoferia și copiii din mașini

În primul rând, trebuie să menționez una dintre cele mai alarmante informații referitoare la copii și mașini: România este pe primul loc în Europa în topul deceselor suferite de copii în accidente rutiere!!! 

→ 74% dintre decesele suferite de copii în accidente rutiere în România au avut loc pe drumuri urbane.

→În România, în anul 2018, au fost 1867 de decese cauzate de accident rutiere, adică 5 decese pe zi. (!)

→În Europa, în ultimii 10 ani, peste 8100 de copii au murit în accidente rutiere.

→La nivel internațional, 8 copii nenăscuți mor în accidente de mașină.

→ Copiii care nu călătoresc în dispozitive speciale sunt de 7 ori mai expuși riscului de a fi vătămați în accidente rutiere. (de 7 ori!)

→La o viteză de 64 km/oră, corpul unui pasager din mașină cântărește la impact de 9 ori (!) propria greutate, ceea ce rezultă în spargerea organelor și, deci, hemoragie internă. În cazul impactului unui copil cu parbrizul, în caz de accident, este echivalent cu căderea de la etajul 3 al unei clădiri.

Mai jos sunt statisticile din care reiese numărul de decese infantile în România din 2015 până anul trecut. Se remarcă numărul în creștere de copii care mor în accidente rutiere, da?

Ce este de făcut pentru a lupta împotriva acestor statistici?

În primul rând, părintele trebuie să fie conștient că nu mai este responsabil doar de viața sa, ci și de a copilului propriu. Apoi, trebuie să se informeze care sunt pașii pe care trebuie să  îi urmeze pentru a evita situațiile aducătoare de evenimente rutiere nedorite. Și nici nu este greu să afle acești pași. Cum așa?

Păi Academia Titi Aur a venit în ajutorul părinților, lansând la începutul săptămânii acesteia un curs special pe această temă, numit Ghidul Părintelui Responsabil la Volan. Am fost invitată, alături de alți părinți blogger, jurnaliști și influenceri, reporteri și redactori de televiziune și radio, să particip la un astfel de curs, pentru a vedea dacă este util, plin de informații importante pentru deținătorii de odrasle.

Ceea ce pot spune este că nu știu cum am reușit să trăiesc fără acest curs până acum. Îmi doresc să fi existat acest curs când am născut, să evit greșeli grave pe care le-am făcut cu Vlad din ignoranță sau neatenție. Din fericire, Vlad a scăpat nevătămat de fiecare dată când a mers cu mine cu mașina, dar, după acest curs, atitudinea mea față de condus și față de ce se întâmplă în mașină este cu totul alta.

Scopul cursului Ghidul Părintelui Responsabil la Volan

Dorința celor de la Academia Titi Aur este destul de evidentă chiar din numele cursului. Își doresc părinți mai informați, mai responsabili la volan, mai ales când au copii cu ei în mașină. Își doresc să îmbunătățească abilitățile șoferilor prin oferirea de informații cu privire la conducerea defensivă. În plus, își propun să educe cu privire la modalitățile de aplicare a tehnicilor de protejare a copiilor pe timpul deplasării.

Părinții trebuie să știe care sunt riscurile asociate conducerii unui vehicul pe drumul public, pentru a evita expunerea copiilor la acestea.

Iar scopul principal al acestui curs este de a reduce numărul de accidente rutiere în care conducătorul auto ar putea fi implicat, indiferent de a cui este vina.

Cum te pregătești să pleci la drum cu copilul în mașina?

Aici sunt 2 aspecte de luat în calcul: unul legat de copil și de deplasarea în sine și al doilea legat de mașină și starea acesteia.

1. Programarea timpului pentru deplasarea cu copiii

→Evaluează distanța pe care trebuie să o parcurgi, pentru a nu te găsi în situația în care ești în întârziere și trebuie să te grăbești să ajungi la timp.

→Ai în vedere mereu numărul pasagerilor. Acesta influențează modul în care reacționează mașina la comenzi.

→Verifică ce fel de traseu vei avea de parcurs: autostradă, drum de munte, șosea asfaltată sau nu etc. Acest aspect poate influența durata călătoriei.

→Evaluează posibilitatea de aderență și vizibilitatea/dacă este noapte sau zi, ceață, ploaie, ninsoare etc. Dacă vizibilitatea este scăzută, crește timpul de deplasare.

→Ia în calcul performanța mașinii, mai ales dacă este una pe care nu ai mai condus-o sau ai condus-o mai rar și nu o cunoști suficient.

→Este importantă și experiența șoferului, dar și starea generală a sa.

2. Pregătirea mașinii și a dispozitivelor speciale pentru deplasare

→Întotdeauna verifică cel puțin vizual starea generală a mașinii.

→Asigură-te că ai la tine triunghiuri reflectorizante, trusă medicală, veste, roată de rezervă, cric, becuri funcționale etc.

→Verifică vizual presiunea roților, nivelul apei/uleiului/lichidului de frână/lichidului de spălat parbrizul

→Montează dispozitivele speciale de transportare a copiilor: scaun/înălțător, oglinda adițională care te ajută să vezi ce se întâmplă cu copilul fără a întoarce capul spre acesta, aplică pe mașină sticker cât mai colorat ”Bebe la bord.”

Alte informații foarte importante pentru părinții șoferi

→Copiii sunt 135 cm trebuie transportați în mașină doar cu ajutorul unui scaun pentru copii instalat în mașină. FĂRĂ EXCEPȚIE.

→Alege un scaun pentru copil mai degrabă în funcție de greutate și de înălțimea copilului, decât după categoria de vârstă. Copiii se dezvoltă diferit.

→Mai jos este o imagine care indică momentul în care un copil poate fi transportat fără înălțător în mașină.

→Orice modificare adusă scaunul auto pentru copii poate influența modul în care acesta oferă protecție.

→Nu folosi accesorii pentru scaunele auto care nu se vând împreună cu scaunul respectiv. Unele dintre ele sunt chiar periculoase: pernele pentru cap, hamul pentru cap, protecțiile pentru centuri sau husele pentru scaun/păturicile de înfășat.

→Asigură-te că toate obiectele care sunt în mașină sunt securizate. În caz contrar, în eventualitatea unui accident, acestea devin proiectile extrem de periculoase.

→Oglinzile adiționale trebuie să fie din plastic, pentru a nu deveni periculoase prin spargerea în posibilele accidente.

→Femeile însărcinate TREBUIE să poarte centură de siguranță, chiar dacă legea le permite să nu o poarte. Există un dispozitiv special pentru centuri, care protejează fătul și nu permite presiune pe făt din partea centurii.

Câteva practici periculoase în trafic

Aceste câteva obiceiuri pe care le cam avem în trafic pun în pericol nu doar viața noastră, dar și a copilului nostru. Trebuie să renunțăm la ele:

→Viteza

→Concursuri în trafic deschis

→Utilizarea telefonului mobil

→Alcool/droguri/medicamente

→Neatenția

→Copilul ținut în brațe/liber fără centură pe bancheta din spate

→Copilul lăsat singur în mașină

→Copilul pe scaunul din dreapta

→Atenția îndreptată către copil în timpul mersului

→Alți pasageri fără centură (un corp, în momentul impactului, cântărește de 9 ori mai mult propria greutate)

→Centuri largi sau sucite

→Scoaterea copilului din scaun în timpul mersului

→Obiecte dure/baaje neancorate

→Hrănirea copilului în timpul mersului

Detalii tehnice despre Cursul Ghidul părintelui responsabil la volan

Curs defensiv ATA

Cursul Ghidul Părintelui Responsabil la Volan conține mult mai multe informații importante despre alegerea scaunului auto penntru copi, când să îl schimbi, când să folosești înălțător, cum să porți corect centura de siguranță, dar cea mai intensă parte a cursului este cea practică, atunci când înveți pe propria piele ce ai auzit. Iar așa reușești să reții mai rapid informația.

Cursul este susținut de un trainer specializat de la Academia Titi Aur, școala de condus defensiv și pilotaj și are două părți: una teoretică și una practică. Te poți programa telefonic pentru curs, iar acesta are loc la Academia Titi Aur (DN1A, șoseaua București-Târgoviște, nr 205, la ieșirea din localitatea Crevedia, județul Dâmbovița). Prețul acestui curs de de 550 lei cu TVA inclus, adică nu este prea scump și poate fi urmat de orice părinte care își dorește ca odrasla să îi fie în siguranță.

Pentru a evidenția cât este de important acest proiect pentru Academia Titi Aur, un părinte prezent la curs înseamnă un copil salvat, iar pentru fiecare copil salvat ATA va planta un copac pentru a susține viața pentru viață.

Sunt convins că niciun părinte nu îi dorește răul copilului său, problema este că nu conștientizează riscul la care își expun copiii atunci când circulă cu mașina. Trebuie să înțelegem că mașina este o armă și cel mai important lucru este să învățăm să o controlăm pentru a evita să ajungem în situații de limită. (Titi Aur, pilotul care a câștigat 49 de raliuri și a obținut opt titluri de campion al României)

Photo credits: arhiva personală și fotograful oficial al ATA

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu