web analytics

Un ghid foarte fain pentru un freelancer începător

Să fii freelancer este foarte greu. Asta dacă nu știi exact cu ce se mănâncă treaba asta și ce ai de făcut. Cât ești la un job ai niște taskuri trasate foarte clar. Dacă tu ești șeful unei echipe, atunci stabilești planul de atac, îți este aprobat (dacă ai nevoie de aprobări) și apoi implementezi planul. Ulterior, urmărești ca toți să facă ce trebuie să facă pentru a duce cu bine planul la final și a avea rezultate marcabile.

Dacă nu ești șef, atunci e și mai ușor. Doar urmezi ordinele șefului și te străduiești să faci totul cât mai bine ca să aibă succes echipa, iar tu să te faci remarcat prin contribuția majoră la eforturile echipei. And that’s that.

O fi mai simplu atunci când ești freelancer?

Ei bine…atunci când te hotărăști să treci de cealaltă parte a baricadei, lucrurile pot deveni rapid nesigure. Asta dacă nu ai un plan, dacă nu știi ce trebuie să faci. Și trebuie să ai în minte foarte clar un lucru. Freelancing-ul nu înseamnă că muncești mult mai puțin și câștigi mult mai mulți bani. 🙂 Înseamnă că ești stăpân pe timpul tău. Iar dacă vrei rezultate notabile, atunci va trebui să investești cel puțin la început mult timp pentru ca apoi să te poți relaxa puțin.

freelancer

Da, aici lucram. Observați telefonul din mână? Postam pe Instagram. Și totuși, lucram. Lucram la brandul meu. 😉

Ce am învățat eu în perioada cât am fost freelancer full time (și acum sunt freelancer, dar nu sunt full time), este că trebuie să fiu om-orchestră. Trebuie să fiu șeful meu, să planific, să stabilesc deadline-uri, să evaluez ceea ce fac, să mă motivez și așa mai departe. Prin urmare…dacă vrei să devii freelancer pentru că viața ar fi mai ușoară…trebuie să notezi bine în minte că, înainte de a deveni ușoară, va trebui să muncești mult. Poate chiar mai mult decât dacă ai lucra pentru altcineva.

Partea frumoasă a lucrurilor vine atunci când faci ceea ce îți place și când realizezi că, deși muncești mult, acum muncești doar pentru tine (și pentru STAT, că deh…impozite). Plus că…de cele mai multe ori, poți să lucrezi de oriunde vrei tu. Poți să ai chiar și birou pe plajă, dacă vrei. Sau în piscină. Sau pe munte. Doar internet să ai. Restul îl faci tu.  Și atunci parcă muncești mai cu drag, mai cu spor.

Și pentru că tocmai ți-am explicat că, de fapt, e complicat să devii freelancer, am căutat un ghid care detaliază ceea ce trebuie să faci ca să devii fix asta.

Am găsit ceva care pare a fi foarte fain

kolo

Uite aici și motivele expuse de site-ul ăsta pentru a deveni freelancer. Tu pentru care ai renunța la jobul standard pe care îl ai acum? 🙂

kolo2

De unde îl pot cumpăra?

Dacă te interesează Ghidul freelancerului, îl poți găsi AICI la doar 99 de lei (au reducere acum și nu știu cât ține) și, partea interesantă este că primești și 2 BONUSURIGhidul Freelancerului Article Writing și Ghidul Freelancerului Data Entry. Adică, practic, primești 3 ghiduri în banii ăstia. Cool, nu? 🙂

Ah, uitasem. Mai au un BONUS: Transportul este gratuit oriunde în țară. Și, în plus, dacă în 30 de zile de la achiziție, constați că nu e ceea ce vrei sau să zicem… nu este cum ar trebui săfie, îl poți returna și îți primești banii înapoi – zic ei pe site – fără nici o întrebare.

Pe mine site-ul ăsta m-a convins. La asta mai adaug și câțiva prieteni care sunt freelanceri și scriu de pe plajă, cu berea în mână sau din cine știe ce cabană în munți sau prin alte țări. Trag tare și la anul pe vremea asta, scriu și eu din sudul Franței, de pe Montblanc sau din sudul Italiei. 😛

freelancer

De unde lucrează unul dintre acești prieteni freelanceri. Pretty cool, right? Cine n-ar vrea să lucreze atât de relaxat? Asta îmi doresc eu să fac. 🙂

 

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

2 Comentarii

  • Reply Andrea V. 28 iulie 2019 at 12:14 am

    Cd-ul e depasit in 2019, dar pasii prezentati sunt aceeasi. Primul pas pentru un freelancer este sa se inscrie pe platformele de freelancing cum ar fi freelancermap.com, upwork.com, freelancer.com, apoi sa completeze profilul si sa inceapa sa aplice la joburi. De aici e si chestie de rabdare, caci nu e usor sa obtii primele proiecte, dar cu rabdarea treci marea:)

    • Reply Rahela 31 iulie 2019 at 5:09 pm

      Bună, Andrea!
      Mulțumesc pentru feedback și completări. Articolul este unul mai vechi. Cu siguranță are nevoie de un update. 🙂
      Mai greu este cu răbdarea, că, de obicei, vrem să se întâmple totul repede și să ne meargă de minune. 🙂

    Scrie un comentariu