web analytics

Fotografia de Instagram cu Alex Damian

fotografie pentru instagram

În ultima vreme, am adunat mai multe informații legate despre Instagram de la diverse persoane. Așa că, m-am gândit să fac o mini-serie de articole în care povestesc ce idei am considerat a merita să fie reținute. Am început mini-seria cu un articol cu informații generale despre Instagram, în urma webstock-ului 2017. Al doilea articol din serie este bazat pe știința fotografului Alex Damian, care a vorbit în mai multe ocazii – inclusiv în cadrul Instacamp – despre fotografia de Instagram, desigur. Urmează un articol cu informații culese, în majoritatea lor, de la Ruxandra Babici, despre comunitatea Instagram.

3 reguli de bază la fotografia cu mobilul

De la Alex am auzit un cuvânt nou pe care eu nu l-am mai întâlnit niciodată. Prolegomene. Voi l-ați mai întâlnit? E de reținut.

Și acum să trecem la partea de prezentare propriu-zisă a informațiilor. Cu ce fotografiem: Mobil sau DSLR? Alex zice că mobil. Recomandarea lui este, evident, să începi să  fotografiezi cu telefonul înainte să investești într-un DSLR sau mirrorless și să te plictisești în câteva luni. Dacă te prinde și îți place, ok, cumpără-ți un DSLR. DSLR-ul este pentru cunoscători, pentru cei care știu cu ce se mănâncă și ce să facă cu el, altfel pozele ies ”bullshit” (Alex).

Ce tip de telefon să cumperi? Alex folosește Huawei (care se citește UAUEI, apropo). Și eu tot cu un Huawei folosesc. Și Samsung are calitate foarte bună pe imagini, ca și Huawei. Dacă vrei să te axezi pe fotografie și fotografii faine pentru Instagram, alege iPhone. IOs este o platformă făcută pentru social media.

Să nu uit să te întreb următoarea chestiune. Știai că există o opțiune numită Stop motion pe Android pe Instagram? Nope? Nici eu nu știam până să zică Alex de ea.

Cum facem fotografii?

Sunt zeci și sute de cursuri de fotografie, care te învață cum să încadrezi, cum să îți alegi perspectiva etc. Dar înainte de toate, sunt cele 3 chestii de mai jos:

– scoți telefonul din buzunar

– ștergi lentila telefonului mobil – extrem de important. O lentilă murdară afectează claritatea și contrastul fotografiei

– ține telefonul în poziție verticală

Gata. Tocmai ai învățat cum să faci fotografii pentru Instagram. Evident, exagerez, dar nu multă lume știe să șteargă lentila sau să țină telefonul în poziția corectă.

Cele 3 reguli de aur

Desigur, sunt valabile și celelalte reguli învățate la cursurile de fotografie, dar tu trebuie să vii cu ceva nou sau, dacă nu aduci nimic nou, măcar să faci fotografia să nu pară chinuită.

– schimbă perspectiva

– fii la același nivel cu subiectul – dacă faci poză tip portret, fă fotografia de la nivelul pieptului, pentru a nu deforma fețele și dimensiunile oamenilor din fotografie

– inspiră-te

Schimbă perspectiva

E greu să transpui o imagine 3D în 2 2D prin fotografie. De aceea, e nevoie de o schimbare de perspectivă. Descoperă forme geometrice în ceea ce fotografiezi. Și încearcă să faci să fie o legătură între formele acelea geometrice. Să fie liniile paralele sau să se întâlnească într-un punct sau orice altă idee. Ai mai jos 3 idei de fotografii cu care nu dai greș niciodată.

– scări din clădirile interbelice

– bălțile

– muzee

Fii la același nivel cu subiectul

Regula asta este valabilă mai ales când vine vorba de clădiri. În plus, nu evita să incluzi factorul uman în fotografia de arhitectură. De ce? Pentru că ajută la perceperea dimensiunii clădirii. La fel și în cazul câinilor și copiilor.

Cum spuneam mai sus, la portrete, poziția ideală pentru telefon când fotografiezi este undeva la nivelul sternului/pieptului. În felul acesta, creezi iluzia reală a ce se întâmplă în fotografia respectivă.

PONT de la Alex: Vreți o metodă bună de agățat tipe? Ceri voie să le fotografiezi. Femeile au nevoie mereu de fotograf. Îi arăți fotografia și, dacă ești cât de cât bun la fotografiat, vine imediat întrebarea: Mi o trimiți și mie? Și uite așa, primești numărul de telefon fără să îl ceri.

Inspiră-te

Toși ne inspiram de la alții. Puțini vin sau mai pot veni cu idei originale azi. Inspiră-te și, în timp, îți formezi propriul stil de a fotografia.

Ce aplicații folosim?

Snapseed – cea mai bună aplicație pentru contrast, expunere, funcția de ambiance este foarte tare, editare fotografii alb/negru

VSCOCAM – filtre faine

Typorama – iOS- aplicație de text pentru zona de story

Layout – aplicație instagram pentru colaje

Mirror Lab – dacă nu ai baltă, rezolvă aplicația asta problema

A Color Story – pozele super summerish de pe instagram aici sunt editate

Quick – aplicația celor de la Go Pro pentru editare video. pentru story și IgTV. Face montaj: muzica, cele mai bune scene, îți face montaj, știe când cineva vorbește și lasă muzica mai jos și ridică sound-ul etc.

3 sfaturi finale

  1. Postează în fiecare zi – fă-ți stoc de fotografii când ieși în oraș la pozat, ca să ai de postat când nu ai timp să ieși.
  2. 50% creativitate și 50% socializare – offline, online, evenimente (nu fi atent doar la ce se vorbește)
  3. 80% focus pe o platformă de bază – nu poți fi prezent la modul real peste tot. Concentrează-te pe cea pe care dorești să o dezvolți.

3 idei și de la Manafu

Am aflat de la el despre shadowbanning – atunci când tu sau postările tale îți sunt blocate într-o comunitate online, dar tu nu îți dai seama că ești blocat. Poți verifica pe triberr dacă ai pățit asta.

Un sfat primit de la Manafu, bazat pe niște statistici reale, este că, în timpul săptămânii, nu trebuie să postezi între orele 15.00 și 16.00. Nu se știe ce se întâmplă și de ce nu există engagement în ora respectivă, dar nu este recomandat să postezi în ora aceea pe Instagram.

Cristi ne-a mai menționat câteva audit tools: audit.iconosquare.com, hypeauditor.com si union metrics

That’s it, falks! Ne vedem la următorul articol, în care continui cu mai multe informații adunate de la Ruxandra Babici (consultant digital) despre cum să folosești eficient Instagram.

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu