web analytics

Fiicele doctorului March – visurile femeilor sau limitările societății

Nu am mai scris de multă vreme un articol în care recomandam un film, dar ăsta chiar merită menționat, chiar dacă unii ar putea argumenta că Fiicele doctorului March – adus în România de InterComFilm – este un film pentru femei. La bază este un film romantic, dar este mult mai mult de atât. Cred că ar trebui văzut de femei, dar și de bărbați. De ce zic asta? Pentru că femeile nu trebuie să uite cine sunt și ce își doresc de la viață, iar bărbații poate încă nu au reușit să înțeleagă câtă muncă a trebuit să depună fiecare femeie dinaintea celor de astăzi, pentru ca aceste contemporane ale mele, fiind și eu inclusă, să ne putem bucura de independența relativă și precară de care ne bucurăm astăzi.

Femeia = / ≠ cu bărbatul?

Spun relativă pentru că, în primul rând, nu cred că societatea românească a depășit cu mult stadiul în care femeia este mai prejos decât bărbatul. Mai mult, chiar eu am ieșit la câte o întâlnire din când în când cu bărbați care considerau că rolul femeii este să muncească la job, desigur și, apoi, când ajunge acasă, să își servească bărbatul cu orice dorește. Și am ales bine verbul ”a servi”.

În Fiicele doctorului March,  societatea spune că dorințele și visurile femeii ar trebui să se învârtă în jurul ideii de iubire, de copii, de slujire. Rolul bărbatului este acela de a avea visuri, de a se lupta pentru acestea și de a fi deasupra regulilor impuse de societate pentru femei.

“I want to do something splendid…something heroic or wonderful that won’t be forgotten after I’m dead. I don’t know what, but I’m on the watch for it and mean to astonish you all someday.”
― Louisa May Alcott, Little Women

Little women – un film regizat de Greta Gerwig – este o adaptare după romanul Little Women, o carte feministă scrisă de Louisa May Alcott. Protagonista principală este o domnișoară cam băiețoasă, hotărâtă și încăpățânată, cu prea multe visuri și având o plăcere reală de a scrie. Clar nu este modelul ideal de femeie pentru societatea anilor 1868, când a apărut cartea. Dar, cu siguranță, este un model pentru fetele și femeile care se simt constrânse de crezuri și opinii și reguli absurde.

“I like good strong words that mean something…”
― Louisa May Alcott, Little Women

Fiicele doctorului March – un film actual

Deși scris acum peste 150 de ani, filmul Fiicele doctorului March este la fel de actual. Femeile încă luptă pentru dreptul la propria viață, la propriile visuri, la propriile decizii. Filmul arată cum societatea tratează cu răceală clinică aspirațiile tinerelor și dorința lor de a face propriile alegeri, lăsându-le doar cu dreptul de a trăi o viață interioară plină de trăiri și emoții. Acolo regulile unei societăți stricte nu contează. Iar protagonistele filmului au curajul să sfideze aceste reguli și să lupte pentru independență, pendulând în același timp către devotamentul față de familie și lipsurile acesteia.

“Love is a great beautifier.”
― Louisa May Alcott, Little Women

Deși atmosfera și acțiunea au loc în alt secol, regizoarea reușește să aducă povestea în timpurile prezente, astfel ca femeile din sala de cinema să se poată identifica și mai bine cu protagonistele și trăirile acestora.

Nu vă voi spune cum se termină filmul, dar voi menționa faptul că, deși feminist, filmul nu are un final feminist, un fel de compromis pentru a nu ajunge în extrema feministă. Cadrele sunt minunate, replicile sunt inteligente, unele chiar memorabile, iar costumele sunt magnifice (deh, sunt femeie :P). Este un film care ar trebui revăzut din când în când, pentru a face o verificare a propriei frumuseți interioare, a măreției iubirii care salvează.

Când apare filmul Fiicele doctorului March?

Filmul Fiicele doctorului March are șase nominalizări la premiile Oscar de anul acesta, pentru Cel mai bun film (Amy Pascal), Cel mai bun scenariu adaptat (Greta Gerwig), Cea mai bună actriță principală (Saoirse Ronan), Cea mai bună actriță secundară (Florence Pugh), Coloană sonoră originală (Alexandre Desplat) și Costume (Jacqueline Durran). Îl vedem și noi pe marile ecrane din toată țara, începând din 7 februarie a.c., iar în noaptea 9 – 10 februarie 2020 aflăm cine sunt câștigătorii trofeelor.

***

Filmul Fiicele doctorului March a avut avanpremiera pe 1 februarie și, începând cu 7 februarie, va fi disponibil în cinematografele din întreaga țară. Recomand filmul nu doar femeilor, care se vor identifica cu mare parte a trăirilor protagonistelor, dar și bărbaților, care ar putea face un efort mai mare să înțeleagă drumul sinuos și anevoios al femeilor în societatea asta. 🙂

 

 

Surse foto & citate: InterComFilm, Goodreads.com, ziarulmetropolis.ro, Revistatango.ro

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

2 Comentarii

  • Reply Razvan 22 martie 2020 at 2:38 am

    Interesant

    • Reply Rahela 22 martie 2020 at 6:53 pm

      Posibil să fie un film mai mult pentru femei, dar nu strică să vadă și bărbații cât a trebuit să luptăm pentru orice mic detaliu. 🙂

    Scrie un comentariu