web analytics

Cum facem educație financiară copiilor?

economii

Fiind o mamă singură, fără alte venituri decât cele pe care le fac eu, de-a lungul timpului a trebuit să îmi fac singură educație financiară. A trebuit să mă educ să îmi plătesc mai întâi facturile și abia apoi să mă gândesc ce aș putea să fac cu restul banilor. Nu este întotdeauna ușor să fac acest lucru. M-am bucurat că Ana și Lavinia de la Parenting PR au organizat o altă ediție a Digital Parents Talks pe tema educației financiare. Asta după ce ediția trecută ne-au învățat despre Comunitate. Branding. SEO.

Nu doar adulții trebuie să aibă educație financiară

Visul meu este să pot să îmi permit să fac excursiile mele atât de dragi fără să apelez la ajutorul cardului de cumpărături. Și mi-ar plăcea mult să pot să îl învăț pe Vlad să fie mai chibzuit decât mine atunci când vine vorba de cheltuirea banilor care intră în casă. Aș vrea ca el să poată face mai multe cu banii pe care îi câștigă decât am făcut eu.

educație financiarăDoamna Ligia Goloșoiu – Director în economie – ne recomandă să fim sinceri și să le explicăm direct copiilor noștri care e faza cu bancnotele. Câți bani intră în casă, cum câștigăm banii respectivi și cum reușesc părinții să înceapă să câștige banii respectivi.

Apoi ei trebuie să afle cum gestionează părinții banii aceștia. Facturile care trebuie plătite pentru a avea curent, gaz și o casă în care să stea familia și alte cheltuieli obligatorii. În felul acesta, ei află că banii nu aterizează prin minune și pot fi cheltuiți pe ce vrea fiecare, fără nicio grijă.

Și Vlad participă la cheltuielile casei

Personal, cred că am reușit să îi transmit, cât de cât, lui Vlad o idee despre valoarea banilor. A început de mai multe ori să strângă bani în pușculiță pentru a avea bani de cheltuială în vacanțele în care vom mai merge împreună. Problema este că, din când în când, când se strâng mai mulți bani, el ia o parte dintre aceștia când merge cu mine la cumpărături și insistă, până aproape să ne certăm, să plătească el cumpărăturile sau măcar o parte din valoarea acestora.

Până astăzi, eram supărată că el nu reușește să strângă banii pentru acel scop final. Că mereu se împiedică și deviază de la a aduna banii respectivi. Dar astăzi mi-au fost deschiși ochii. Faptul că el contribuie la cheltuielile casei înseamnă că el a înțeles că banii se câștigă greu și că trebuie să fie mai responsabil. În plus, a înțeles că dinamica noastră financiară nu este că eu aduc bani în casă și el îi cheltuiește. Nu pot decât să mă bucur acum că am un copil cu o inimă atât de mare.

O chestiune la care trebuie să fiu mai atentă decât până acum este faptul că nu trebuie să împovărăm copiii cu problemele noastre financiare. Mergând pe principiul sincerității, am  menționat în discuțiile mele cu Vlad toate cheltuielile pe care le avem și de ce nu pot să îi îndeplinesc toate dorințele. Poate ar fi o idee mai bună să nu mai intru în atâtea detalii. Va avea destul timp să fie chinuit de grijile financiare.

Cum îi facem copilului educație financiară?

În primul rând, trebuie să îi explicăm la nivelul lui ce sunt banii, ce valoare au, de ce plătim servicii și produse. Pentru ca aceștia să înțeleagă mai bine explicațiile noastre putem face apel la jocuri. De exemplu, putem crea împreună cu copilul un produs, căruia copiii trebuie să îi dea o anumită valoare, în funcție de materia primă, de timp, de munca în sine. Astfel ei vor pricepe de ce trebuie să plătim munca altora.

educație financiarăDar cel mai bun mod de a le face educație financiară este exemplul personal. Îi putem lua la cumpărături și le putem explica de ce unele produse sunt mai ieftine și altele mai scumpe: în funcție de calitate, de proveniența lor și de ingrediente (componente). Îl învățăm cum să le aleagă pe cele mai bune, ca să nu dea bani pe ceva ce vom arunca ulterior, pentru că nu poate fi folosit. Am fost uimită când am văzut că Vlad miroase anumite fructe și îmi spune că sunt sau nu bune. L-am întrebat de ce a făcut asta și a spus că poate simți după miros dacă este bun fructul. Și da, a văzut asta la mine!

De asemenea, îl putem plăti pentru anumite servicii suplimentare față de cele casnice. Atenție! Copilul nu trebuie să primească bani pentru că își face curat în cameră, că spală vasele sau duce gunoiul. Aceea este contribuția lui la bunul mers al casei. Poate primi bani pentru că a udat florile vecinului sau a scos câinele afară cât acesta a fost plecat, când udă gazonul sau plantează copăcei.

Cum îl învățăm pe copil ce înseamnă ieftin și scump?

Luând exemplul unei cărți, putem să îi explicăm de ce o carte este mai scumpă și o alta este mai ieftină:

– una dintre cărți are mai multe poze

– conținut mai amplu față de cealaltă

– calitatea foii este mai bună decât în cazul celeilalte cărți

– complexitatea este mai mare etc.

Ce chestiuni trebuie să rețină copilul?

Nu este ușor să faci educație financiară copilului. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le transmiți. Copilul trebuie să știe să stabilească un buget, ce cheltuieli obligatorii trebuie făcute, care sunt banii care trebuie economisiți și care sunt banii care pot fi cheltuiți pe ce dorim. Putem să facem un Excel cu aceste lucruri, pentru că este mult mai ușor de urmărit. Spun asta pentru că eu obișnuiam să am un astfel de Excel și lucrurile mergeau ca unse. În momentul în care nu l-am mai folosit, lucrurile au luat-o puțin razna. Va trebui să revin la Excel!

Apoi, va trebui să le transmitem ideea că banii trebuie investiți de așa manieră încât să putem plăti tot ce TREBUIE plătit. Astfel ei trebuie să facă diferența între NEVOIE și DORINȚĂ. Între hrană și servirea mesei în oraș, între îmbrăcăminte și hainele de marcă, între petrecerea timpului cu familia și vacanțele exotice, între un autoturism și mașinile de lux.

Nu trebuie să uităm să le spunem copiilor ce se petrece cu banii în lumea asta. Că banii se câștigă, se cheltuiesc, se investesc și se și împrumută. Ei trebuie să știe care este circuitul lor, ce pot face și ce nu pot face cu ei, ce opțiuni au.

pușculițăDe asemenea, ar fi bine să îi învățăm să pună mereu deoparte o sumă pentru situațiile când au nevoie de bani și nu mai au. Putem să le fim chiar noi exemplu, punând deoparte 10% din salariu ca fond de rezervă pentru o cheltuială neprevăzută, pentru o excursie de vis, pentru orice altceva ce ne dorim.

Educația financiară trebuie începută cât mai repede, este o necesitate. Trebuie să îi învățăm pe copii să fie responsabili, să economisească. Nu trebuie să uităm că acești micuți ai noștri sunt multiplicatori de informații. Orice mică informație aud, o duc mai departe și astfel, se întipărește mai bine în creierul lor.

Mai multe informații despre educație financiară pot fi găsite pe appe.ro. Această întâlnire Digital Parents Talks a fost posibilă cu ajutorul Idea Bank și a avut loc la Conacul Golescu Grant. Mulțumiri Anei și Laviniei pentru că au organizat un eveniment atât de important pentru viața de familie. 🙂

Photo credits: pagina de Facebook Digital Parents Talks și Pixabay.com

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu