M-am hotărât să încep o serie de articole-interviu despre România și oameni implicați într-un fel sau altul în promovarea unor zone frumoase, sub hashtagul #LocDeSufletRomânesc. Primul din această serie este un articol despre Diana Slav, Constanța și Constanța Walking Tour. Urmează Cavnicul, povestit de Alex Oprea și, al treilea articol din serie, Dobrogea, văzută prin ochii Galiei Dan.
Diana, îți mulțumesc că ai fost de acord să acorzi acest interviu pentru cititorii blogului meu. Te știam în online de ceva vreme, de când ai făcut turul Constanței cu bloggeri finaliști la Superblog acum câțiva ani. Am auzit atunci despre tine numai lucruri bune și toți îmi spuneau cât de încântați sunt de Constanța Walking Tour pe care l-ai făcut cu ei.
Apoi, te-am cunoscut personal la Arad, când ne-am întâlnit mai mulți bloggeri și ghizi pentru lansarea turului Secretele Aradului, organizat de CNIPT Arad și am văzut în tine atât de multă energie și dorință de a face lucruri diverse. Mi-a încolțit atunci în minte ideea că ar trebui să aflu mai multe despre tine și ceea ce faci tu. Prin urmare, hai să începem cu ceva ușor, despre tine.
Cine este Diana Slav pentru prieteni și cine este ea pentru turiști?
Interesantă întrebare 🙂 chiar aș fi curioasa să aflu de la prieteni cum mă văd ei. Pentru prieteni, eu sunt Diana, ființa aia imposibil de energică, tocilară care și când glumește este serioasă, cea care știe câte ceva interesant despre orice.
They call me Wonder Woman, iar copiii îmi spun Zâna Poveștilor.
Reacția turiștilor este că sunt un ghid atipic, glumeață până la sarcasm, foarte tonică și plină de pasiune când povestesc despre zona aceasta.
Fiindcă nu sunt doar mândră de oraș ci de întreaga regiune și de potențialul uriaș pe care îl avem aici.
Acum că am aflat câteva lucruri despre tine, să aflăm ceva și despre ”copilul tău.” Povestește-mi despre Constanța Walking Tour.
A pornit ca o nebunie, acea idee care te lovește cumva și decizi să încerci. Istoric vorbind, sămânța Constanța Walking Tour e mai veche. Am fost pasionată de povești, legende și istorie, în general, încă din copilărie. Sunt născută în Mangalia și am început să vin în Constanta făcând naveta inițial, iar de la gară o luam de multe ori pe jos până la biblioteca județeană. Și când voiam să mă destind de la învățat diverse ramuri de drept, căutam detalii despre Constanta, fiindcă treceam pe lângă multe clădiri frumoase și vechi.
Acum niște ani internetul nu era atât de plin de informații, deși la partea de internet mai există și riscul informațiilor eronate. La cărți, e mai simplă treaba, ai o bibliografie, ai o sursă de pornire. De prin 2007 am început să călătoresc și în afara tarii și am descoperit conceptul de free walking tour, făcut de tineri voluntari mândri de orașul lor. Și mi-a plăcut mult ideea și faptul că aflai lucruri noi, pe care nu le găseai în cărțile clasice de istorie, acele povestioare și detalii amuzante, care fac totul mai uman, care ne arata că, de fapt, nu suntem atât de diferiți.
Având deja o mică bază a istoriei Constanței, ami-am dat seama că avem și noi toate acele povești și că nu știe nimeni de ele. Și spun o mică bază, fiindcă din 2013, de când am început oficial proiectul, mi se tot mărește bagajul de cunoștinte și mă bucur să văd că încă mai am lucruri de descoperit.
De aici scânteia: de ce nu face nimeni asta? Ok, nu-i nimic. O să o fac eu. Deși fară o bază efectivă, fară cunoștinte în domeniul turistic sau efectiv organizatoric. Eu sunt absolventă de drept și, timp de 10 ani, am lucrat într-o firmă de reparații nave. Iar organizatoric, sunt un fel de haos, cu o structură proprie. 🙂 Mi-am tras singură concluziile din toate tururile făcute în atâtea țări și orașe și am decis să le adaptez și aici.
Pagina Constanța Walking Tour a fost lansată în iunie 2013 și prima solicitare a venit în septembrie 2013. A fost și un fel de noroc, de fapt acel moment potrivit, fiindcă a fost o perioadă a navelor de croazieră, iar acei turiști stiu să caute și astfel de tururi individuale. Prima recenzie Tripadvisor a venit în 2014 și în prima fază nici nu am știut cum să o asociez cu pagina de Facebook și să îl revendic.
Prima diplomă Tripadvisor pentru Constanța Walking Tour a venit în 2016 și acum sunt la a 4-a diplomă consecutivă. Să zicem că începusem să gestionez partea aceasta și să o consider ca un hobby devenit aproape job part time. Separat de aici, a ieșit un nou capitol, pe care nu l-am anticipat, așa cum nu anticipasem nici partea asta a turului de oraș.
Prietenii au început să se întrebe ce le arăt turiștilor de pleacă așa de optimiști din oraș. Așa că i-am invitat la un Constanța Walking Tour. Au început să își cheme și ei prietenii și prietenii prietenilor, ajungând de aici să le organizez ca evenimente individuale. Fară niciun fel de promovare decât cea organică, cea mai mare participare rămâne de aproape 170 de localnici, în timp ce, la un tur de turiști, primul record a fost de 45 de persoane, toate de pe același vas de croazieră și toate contactandu-mă individual.
La un moment dat, am vrut să îmi confirm informațiile despre comunitățile prezente în oraș, astfel că le-am contactat individual. Și, de aici s-au născut și tururile tematice: moștenirea greacă, moștenirea armeană, sau tematice ca date și dress code: ziua iei, ziua marinei, Crăciun. Recent, am organizat și un tur pe arhitectură art deco și art nouveau și unul dedicat personalităților care au stat în Constanța și sunt onorate prin plăcuțe pe case. Și pe acestea le-am făcut la anumite date fixe: de ziua art nouveau (10 iunie), de ziua Constanței (21 mai), de ziua Dobrogei (23 noiembrie).
Mă bucură mult faptul că sunt turiști din Romania care vin în Constanța special pentru Constanța Walking Tour, mai ales că tururile eveniment le pun în weekend pe la ora prânzului, astfel încât pot face și o excursie de o zi. Și de 3 ani s-a mai născut un alt subcapitol: tururile cu copiii, fiindcă prietenii au și ei copii, care s-au arătat interesați. Astfel că, am adaptat un pic tururile, ca să fie atractive pentru ei, punând accent pe ghicitori și vânătoare de detalii. Și aici mă bucură faptul că au fost clase care s-au organizat să vină din alte orașe sau chiar alte județe.
Cum faci față atâtor km în fiecare zi?
Cu friptură și vin roșu 🙂 și nu glumesc, nu sunt fan salate.
Am devenit foarte atentă la încălțările pe care le port, deși pot să duc și tururi pe tocuri. Sunt rezonabil activă fizic, fiindcă am fost energică de mică, mișcarea face parte din mine, dar nu am reușit să îmi creez o rutină (periodic ajung la ore de yoga, pilates, sau cardio). Dacă reușesc să am orele de odihnă, hrană și hidratare (doar apă, fără sucuri) pot rezista cu zâmbetul pe buze.
Am ca record personal 4 Constanța Walking Tour făcute într-o zi, adaptate pentru vârstele copiilor.
Ce ai mereu la tine, la orice Constanța Walking Tour?
Încerc să fac tururile cu bagaj cât mai ușor, am o tendită a poșetelor sau rucsacilor grei. De obicei, am o sticlă de apă și, la grupuri mari, am indicatorul devenit trademark al rățuștei. Iarna mai am și șervețele și pastile pentru gât, fiindcă laringita începe să își facă de cap, ianuarie / februarie de obicei se lasă cu antibiotic și pauză obligatorie.
De unde a pornit povestea ratei aflați de pe site-ul meu – și tocmai ce am realizat că ar trebui să fac un mic update aici.
Pentru viitor aș vrea să îmi fac un mini album cu fotografii, acele before & after, fiindcă unele clădiri au povești fascinante iar imaginile ajută în a le aduce înapoi.
Am observat asta și la alte tururi, acele incursiuni în istorie ajută povestea livrată.
De ce ar trebui să te aleagă pe tine turiștii ca ghid?
Ah, nu știu să mă vând singură, dar dacă vor să afle poveștile orașului prin ochii mei, ușor miopi, obiectivi și totuși sarcastici, promit să le arăt o Constanța fascinantă, elegantă, tolerantă, relaxată, ușor prăfuită, nu contest, dar cu un potențial uriaș. Și, uneori, mai depinde și de noi să aducem acel potențial la exploatare sau măcar să învățăm să respectăm și să iubim un oraș prin gesturile mărunte de zi cu zi.
Cum te pot găsi turiștii?
Din experiența mea personală, eu începeam căutarea direct în google cu text simplu „walking tour” și numele orașului. De aceea, așa am început și eu:
Facebook – https://www.facebook.com/ConstantaWalkingTour/
Instagram – https://www.instagram.com/diana.slav/?hl=en
Care a fost cea mai amuzantă întâmplare ca ghid și care a fost cea mai neplăcută situație?
Amuzante cred că am mai multe, deși parcă le-aș numi impresionante, de fapt. În primul rand, uimirea cum de țin minte atâtea informații, pățesc asta și în excursii de o zi când turiștii, în primă fază, sunt convinși că eu citesc de pe fișe și rămân uimiți când mă văd că vorbesc liber.
Chiar recent eram la un Constanța Walking Tour și, ieșind din muzeu, un cuplu s-a oprit încântat că mă recunoaște dintr-o filmare văzută pe YouTube, iar, de acolo, chiar au pornit în tur alaturi de noi. La un tur cu număr mare de participanți foloseam portavocea și, cineva de pe strada s-a oprit, întrebând pentru ce protestăm, iar participanții i-au răspuns că pentru cultura. 🙂
O perioadă, când anticipam grupuri mari, ceream ajutorul jandarmilor la însoțire. La unul dintre tururi, și ultimul la care i-am chemat, deja râdeam că au început să știe și ei istoria orașului, fiind cam aceiași. M-au părăsit, fiindcă era și un protest în zonă, replica fiind: nu mai venim cu dvs., că ai dvs. sunt pașnici :)) nu știu de ce credea că există potențial protestatar la mine la tur. Eu sunt zâna poveștilor, protestele sunt și ele necesare, dar nu la turul meu.
Am avut acum vreo 2-3 ani un proiect cu grupul de cercetași locali, care învățau să facă ei tururi colegilor, iar unul dintre ei, la final de tur, a întrebat-o pe mama lui daca aș fi fost mandră de felul cum a ținut turul. Și cea mai impresionanta a fost povestea unor prietene care se aflau în avion, retur spre tara, iar persoanele din fata lor discutau de ce au vizitat la care replica memorabila a fost: nu am făcut și noi un tur din ăla cum face tipa din Constanta.
Amuzante mai sunt și unele întrebări primite de-a lungul timpului, mai ales cele legate de doamnele care circula în transpportul public fară bilet și în capot. O alta întrebare grea a fost daca am ieșit recent din război și de aceea clădirile sunt încă așa degradate.
Neplăcută, să zicem, că mi-a rămas o singură amintire din toate Constanța Walking Tour. Un turist dintr-o țară nordică a scris că dorește tur, a cerut o fotografie și am zis că poate vrea să fie sigur după cine să se uite. I-am zis că mai vine cineva pe care îl preiau de la gară și a zis că vine și el acolo, iar de acolo am pornit spre locul clasic de întâlnire. Era februarie și chiar glumeam că e din țară nordică și e primăvară pentru el. Cealaltă persoană era venită după 10 ani de Coreea de Sud și își dorea să arate și celor de acolo cât de frumoasă e zona noastră, astfel că făcea multe fotografii, dar nu cu noi neapărat.
Inițial, domnul a fost ușor întrebător de ce fotografiile, i s-a explicat, a părut ok cu ideea. La nici jumătate de oră de la începutul turului, în care eu turuiam la propriu, a declarat că îi este frig și că se va retrage. Și acum tind să cred că avea alte așteptări de la cerința fotografiei. 🙂
Ajută-mă să aflu mai multe despre Constanța. Fă-mi, te rog, un TOP 3/5 locuri preferate din Constanța.
Pe locul 1 rămâne marea, alaturi de plajă, mai ales în extrasezon, octombrie – aprilie, atunci când te poți bucura de ele, atunci când îmi pot face plimbarea în liniște și pot aduna scoici pentru mandale. Mă relaxează enorm să le creez, este momentul meu de meditație, aș zice, deși, până și aceea trebuie să fie activă. De obicei, a doua zi am febră musculară, fiindcă cel mai mult îmi ia, de fapt, să culeg scoicile, nu creația în sine.
Gastronomic ar fi așa
turcesc: Oz Demir (zonă gară), tătăresc: Jade (zonă Casa de cultură), grecesc: Souvlaki Bar (aproape de punctul meu de începere tur), cafea: Arabică sau Corretto (una este chiar în centrul vechi și una zonă Casa de cultură), rețete dobrogene reinterpretate la perfecție: La Ana și Ion, mic dejun: În Larg sau Hypso.
Arhitectural și istoric:
Mixul de stiluri arhitecturale pe care îl avem într-un areal restrâns, muzeul de artă populară, ușile art deco, casa embiricos, farul genovez, casele cu semnătură victor stefanescu (deși aici aveți nevoie de ghid, nefiind marcate), mixul cultural – având casa armeană lângă casa grecească, lângă casa britanică și lângă o sinagogă, având o unicitate religioasă dată de un octogon confesional pe o peninsulă de 1 km în linie dreaptă, stradela vântului și strada nicolae titulescu în întregime (preferatele mele și nu numai). Nu voi detalia de ce, vă aștept la tur ca să vă povestesc de fiecare în parte.
Ce urmează după Constanța Walking Tour?
Eu nu prea sunt omul planurilor, sunt omul prezentului, așa că planificările mele sunt doar pe termen scurt. Nu știu dacă e de bine sau de rău, mie îmi e bine așa, pot savura fiecare acțiune în parte și îmi place să fiu prezentă aici și acum. Dar cumva toate se așeaza, se cer și vin și singure, așa cum acest tur a crescut de la o simplă pasiune, la hobby, care a ajuns aproape un job part time.
Acum aproximativ doi ani, am decis să mă îmbarc complet pe drumul turismului, venind într-o agenție de turism și preluând un departament de excursii de o zi dedicate regiunii. Eu am pornit autodidact și acum îmi doresc să înțeleg și structura profesionistă, fiind copil studios. Dintotdeauna școala pentru mine a fost chiar o plăcere. Așa că am învățat cât am putut de mult, am văzut din interior cum funcționează sistemul.
Nu am încercat să reinventez roata, dar așa cum mi-am creat propria cărare cu turul de oraș, am vrut să văd ce pot face mai bine, ce pot schimba, ce pot inova. A fost o experiență nouă și frumoasă, eu lup singuratic să învăț să lucrez în echipă, să învăț să gestionez și să jonglez cu enorm de multe bile. Îmi doresc foarte mult ca nu numai Constanța să fie cunoscută ca povești ci întreaga regiune a Dobrogei, și de sud și de nord, noi având o unicitate care ne face speciali.
Așa că, provocările mi le setez singură și încă mă uit în ograda altora încercând să văd cum pot oferi această unicitate unui număr cât mai mare de vizitatori. În termeni de cifre ar fi cam așa:
- Proiectul Constanța Walking Tour are aprox 6 ani
- 4 diplome consecutive Tripadvisor
- Peste 40 de tururi eveniment (moștenirea greacă, moștenirea armeană, personalități în Constanța, ziua bastonului alb, ziua avocatului, ziua art nouveau, ziua iei, ziua marinei, Crăciun)
- Peste 2000 de turiști turuiți (deși lumea zice ca sunt eu modesta în estimări)
- Peste 2000 de localnici turuiți (și aici zice lumea că număr în minus)
- Peste 1000 de copii turuiți
- Multe tururi sau diverse proiecte cu invitați speciali ( jurnalist CNN, ambasada Suediei, ambasador UK, prim ministru Estonia, specialist NATO, consul Turcia, delegații oficiale Academii Navale, delegații diverse proiecte facultăți din Universitatea Ovidius, proiecte Erasmus, cu Expert Forum, Institutul National al Patrimoniului, etc / participare la Black sea Crossborders Cooperation Yerevan Armenia, vizita Bruxelles prin Reprezentanta României UE, participare TTR alături de Primăria Constanța pentru a reprezenta Constanța din altă perspectivă turistică, proiect Erasmus + în Split Croația, speaker TEDx Constanța 2014 )
- 2 ani Manager Operational departament Day-Trips, dezvoltând excursii de o zi pe diverse destinații zonale. Cele 2 locomotive de excursii (Delta Dunării și Balcik) au plimbat aproximativ 2500 de turiști numai în sezonul estival (iunie – septembrie). In 2019 am gestionat un proiect pilot de circuit dedicat Dobrogei culturale – istorice – gastronomice , a avut deja 2 ediții (iunie și septembrie) iar reacțiile de moment și feedbackul ulterior au fost îmbucurătoare.
- Undeva nedefinit, dar un fel de bucket list : pentru 2020/viitor mă tot gândesc la noi destinații și noi trasee, gastronomice și istorice, avem atât de mult potential și extrem de multe opțiuni și lumea trebuie să afle de ele. Dacă nu a făcut-o nimeni pana acum, nu-i nimic, fac eu și adaptez din mers. 🙂
Cum este pentru tine în contextul actual? Ce face un ghid de turism într-o situație de urgență, ca cea actuală?
Grea întrebare. Eu acum sunt șomeră, inclusiv din punct de vedere legal. Și nici activități evident că nu mai am. Începuseră programările pentru Școala Altfel, pe care școlile o aleseseră martie / aprilie / mai.
Încă sunt optimistă că din luna mai ne revenim ușor–ușor și aștept să văd cum gestionez atunci telefoanele. Recunosc că eu și acum verific mail, mesagerii, inclusiv Instagram și Tripadvisor, că poate totuși cineva își planifică un Constanța Walking Tour. Chiar am solicitări pentru iulie și septembrie.
Am tot primit sfatul de a merge către online pe partea de video, având deja experiența vorbitului în fața camerei, dar cumva nu simt că mă reprezintă genul ăsta de activitate, mai degrabă simt că mă îndrept spre scris. Recunosc că cel mai mult îmi lipsește mișcarea, și după cum ziceau și niște meme-uri online, pijamalele sunt înșelătoare.
Eu am preferat să iau tot ce e bun din situația dată
- Dorm mai mult, aveam restanțe aici și nici nu sunt o persoană matinală, ba dimpotrivă, lucrez bine noaptea, așa că încep să profit de situație
- Am început să citesc iar enorm de mult, activitate de care îmi era foarte dor, în ultimii ani dacă luam o carte să citesc la culcare adormeam după primele două pagini. În schimb, am o plăcere deosebită să citesc în călătorii, pe tren sau avion și abia aștept să pot face iar acest lucru. Evident că o mare parte din cărți sunt chiar pe istoria zonei și sper să îmi ofere informații noi pe care să le ofer la următoarele tururi eveniment. Chiar dacă nu voi putea ține calendarul că anii trecuți, știu că vom trece și peste asta și ne vom plimba iar
- Am început să îmi aduc aminte de tot ce îmi doream să fac și spuneam că nu am timp …iată că mi s-a oferit acest timp.
- Mi-am făcut deja liste de diverse activități / doruri neîmplinite: aranjare cărți pe categorii, cărți de colorat (am o mini colecție), ordine în bijuterii, ordine în haine din care chiar voiam să triez și să donez multe, update unele articole de pe blog, update articolele lăsate în draft pentru blog, creare de conținut nou (mi-am notat inclusiv ideile punctual)
–
Diana, îți mulțumesc că ți-ai făcut timp să îmi răspunzi la întrebări și abia aștept să ajung în Constanța să bem o cafea și să mă bucur și de un Constanța Walking Tour cu tine! Succes în ceea ce faci și în planurile tale de viitor!
Poți descoperi în linkul acesta cel de al doilea articol al acestei seriei #LocDeSufletRomânesc, un articol despre Cavnic, povestit de jandarmul montan Alex Oprea.
Photo credits: Diana Slav
0 Comentarii