web analytics

Cunosc oameni frumoși – violonista Sara Stroici

Seria CUNOSC OAMENI FRUMOȘI a ajuns la interviul cu numărul 4 și a venit vremea să discutăm despre o muziciană dragă mie. O cunosc din copilăria ei, am văzut-o crescând și devenind artista și omul integru ce este astăzi.

Cele mai intense momente sunt acelea în care observ pe chipul unui ascultător lacrimi pornite din sufletul meu.

cunosc oameni frumoși Sara StroiciRahela: Ce faci tu? Ce te pasionează? Ce îți bucură sufletul?

Sara: Sunt violonistă, mă împlinește bucuria exprimării stărilor sufletești prin intermediul muzicii. Mă fascinează comuniunea muzicală, modul de transmitere a emoțiilor cu ajutorul violinei.

Cred că cele mai intense momente sunt acelea în care observ pe chipul unui ascultător lacrimi pornite din sufletul meu.

Sau zâmbet.. după caz.

Bucuria de a fi OM, de a trăi, o văd încununată în momentul actului artistic. Lucrez pe mai multe laturi ale activității muzicale: activitate concertistică, de cercetare, didactică și antreprenoriat muzical.

Ultima a fost lăsată în stand–by pentru reușita primelor două din ultima perioadă. Dar revin în forță!

Primul lucru pe care îl fac dimineața este să mă ocup de sufletul meu.

R: Cum este o zi de lucru pentru tine? Dar una în care te relaxezi? 

Sara: Îmi place să-mi programez pe ore anumite zile mai aglomerate, în felul acesta reușesc să fiu organizată. Deși nu par, iubesc ordinea și îmi produce o satisfacție discretă respectarea programului.

De obicei, primul lucru pe care îl fac dimineața este să mă ocup de sufletul meu. Am momentele mele de meditație, de hrănire spirituală, rugăciune, citesc ceva încurajator la care să mă pot gândi pe parcursul întregii zile.

Un alt punct important din diminețile mele este micul dejun, pe care sunt obișnuită să îl am până în ora 9:00. Sunt, poate, o persoană matinală. Nu îmi place să simt că pierd vremea, de aceea profit de fiecare minut cât de mult pot.

Restul zilei este total diferit de la o zi la alta, în funcție de ce am de făcut. Îmi place să mă culc până în ora 23.. uneori și reușesc! Când am o zi dedicată relaxării, îmi place să mă plimb, să petrec timp cu familia sau prietenii și să savurez fiecare moment.

Îmi place să călătoresc, să descopăr culturi și tradiții, mai ales să probez mâncăruri tradiționale. Îmi place să gătesc, cum prind câte o zi liberă, iubesc să încerc rețete noi, iar bucuria este deplină să împart rezultatul muncii cu cei dragi.

Cariera mea nu este o meserie, ci o vocație, un fel de a fi.

R: De cât timp te ocupi de treaba asta cu muzica?

Sara: La cinci ani și jumătate am început să învăț să cânt la vioară. Din momentul în care doamna profesoară Maricica Gheorghieș mi-a așezat vioara în mâini, știam că acela a fost momentul de început al unei cariere. Deci, de aproximativ 25 de ani. De aceea, cariera mea nu este o meserie, ci o vocație, un fel de a fi.

R: Care sunt provocările cu care te întâlnești? Ai vreo metodă/strategie pe care o folosești ca să treci peste momentele provocatoare?

Sara: Partea emoțională este călcâiul lui Ahile în vocația artistică.. De aici intervin o mulțime de factori: emoțiile, teama de eșec, teama de ridicol, răbdarea, autocontrolul.

Autocunoașterea este principalul element prin care reușesc să îmi coordonez toate acestea astfel încât să îmi pot utiliza cât mai mult (idealul este spre maxim) din calitățile cu care m-a înzestrat Dumnezeu și să îmi transform (pe cât posibil) minusurile în plusuri.

Procesul de autocunoaștere este anevoios și uneori dureros. Dar este absolut necesar în desăvârșirea actului artistic, care necesită multă, multă sinceritate. Atât față de mine, cât și față de cei din jurul meu.

„Muzica e Viața Însăși.”

R: Ce planuri ai pentru acest an? Îmi poți povesti despre unul dintre ele măcar?

Sara: Cel mai important plan pentru 2023 a fost finalizarea doctoratului în muzică. Pot spune cu mare bucurie că mi-am văzut îndeplinit un vis.

În continuare, îmi doresc să reiau proiectele Asociației Culturale Stroici, în care activez alături de familia mea și să dezvolt altele noi, cum ar fi proiecte de promovare ale tinerelor talente, activități culturale pentru orașele mici, promovarea compozitorilor contemporani români etc.

De asemenea, îmi doresc să reiau activitatea de antreprenor cultural. Revine la viață firma mea, prin care ofer servicii artistice de cea mai înaltă calitate pentru evenimente mondene/culturale.

Toate acestea reprezintă o latură a pasiunii mele pentru noutăți și dezvoltare. Latura dezvoltării artistice ar fi satisfăcută în mediul universitar, și voi vedea ce oportunități se deschid în acest sens.

R: Cât de mult timp investești în pasiunea ta?

Sara: Absolut tot timpul. Pentru că prin orice activitate pe care o desfășor, chiar și cele în care mă relaxez, adaug noi valențe în muzica pe care o cânt sau în proiectele pe care îmi doresc să le implementez.

Mentorul meu, prof. univ. dr. Șerban–Dimitrie Soreanu, are o vorbă pe care nu o pot uita:

„Muzica e Viața Însăși.”

Timpul de studiu la vioară efectiv variază în funcție de proiectele la care lucrez. De la două–trei ore, până la 8 ore pe zi atunci când repertoriul abordat necesită o pregătire mai riguroasă.

Cred că prin călătorii putem să ne bucurăm cel mai mult de frumusețea asta de Pământ.

R: Pe lângă pasiunea despre care mi-ai spus deja, ce mai faci? 

Sara: Iubesc cărțile, iubesc cuvintele – fiecare are forma și frumusețea sa, tocmai de aceea îmi place să scriu, indiferent de circumstanță, fără prescurtări, utilizez diacritice, și chiar mă bucur când aud rostit/scris un cuvânt frumos.

Citesc Andrei Pleșu, C.S. Lewis, Lucian Blaga, Ileana Vulpescu, Gabriel Liiceanu, Petru Creția, Umberto Eco, Constantin Noica. – .. ar trebui să mă opresc. Nu sunt într-o ordine a preferințelor, ci strict cum mi-au venit în gând. Ce au în comun? Dragostea pentru Cuvânt, provocarea minții de a găsi răspunsuri, confirmarea faptului că Frumusețea nu are voie să piară.

cunosc oameni frumoși Sara StroiciIubesc călătoriile! Cu toate acestea, au fost foarte rare ocaziile de călătorii fără vioară în spate. Ceea ce, pentru mine e un motiv de bucurie – am îmbinat utilul cu plăcutul. Așa cum spuneam mai sus, îmi place să călătoresc pentru că îmi place să cunosc, să explorez.

De obicei, când vizitez, iau orașul la pas, mă strecor prin mulțime, uit de fotografiat sau de obiective turistice. Îmi place să simt aerul locului, să văd priviri, chipuri de oameni, să gust mâncarea lor tradițională, să le cunosc obiceiurile, portul, istoria.. Cred că prin călătorii putem să ne bucurăm cel mai mult de frumusețea asta de Pământ.

R: Hai să ne imaginam că vin la tine ca să învăț meseria ta. Care ar fi prima lecție pe care mi-ai preda-o? 

Sara: Prima lecție ar fi la un ceai cald, pentru a te provoca spre autocunoaștere. Ți-aș povesti câte minuni s-au întâmplat în viața mea datorită viorii, câte pierderi am avut tot din acest motiv, ce plusuri și ce minusuri oferă, iar provocarea este de a te determina să fii TU.

Tot ceea ce vine din inimă cu adevărat, sensibilizează inimi.

De ce ești parte a seriei Cunosc Oameni frumoși?

R. De ce crezi că te-am ales să faci parte din lista cu oameni frumoși pe care îi cunosc?

Sara: … pentru că am colaborat atât de frumos de fiecare dată când am avut ocazia și pentru că aprecierea și respectul sunt reciproce. Așa cred eu… și îți mulțumesc!

Da, Sara, așa este. Îmi place tare că știi exact unde ne situăm una față de cealaltă și că ai și conștiența propriei valori! Îți sunt recunoscătoare pentru că ți-ai rupt din timp să discuți puțin cu mine la un alt nivel și că ai ajutat să îmbunătățim lista Cunosc oameni frumoși. Ești un model de perseverență, o minune (știi tu de ce!), un model pentru tinerii care încă se gândesc ce pot face cu viitorul lor.

***

Seria CUNOSC OAMENI FRUMOȘI:

1. Bulina Studio

2. jurnalista Bianca Timșa Stoicescu

3. organizatoarea de evenimente și de tabere de călătorie și fotografie Galia Dan

5. bibliotecara Liliana

Te invit să comentezi la acest articol și să îmi spui care sunt oamenii despre care tu ai scrie ca să afle toată lumea despre ei? Vreau ca această serie Cunosc oameni frumoși să devină din ce în ce mai amplă și să te ajute să descoperi persoane despre care merită să știi. Hai să îi facem împreună cunoscuți! 🙂

Articol realizat de Rahela Petrescu pe 9 mai 2023

 

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

4 Comentarii

 • Reply Magdolna Cosma 10 mai 2023 at 7:58 pm

  Felicitări pentru articol!
  Am citit cu mare plăcere, a fost un deliciu.
  Amândouă sunteți oameni minunati, vă apreciezi mult.

  • Reply Rahela 10 mai 2023 at 9:37 pm

   Vă mulțumim mult! Venind din partea unei persoane atât de speciale ca dumneavoastră, aceste vorbe sunt tare valoroase!

 • Reply Luci 10 mai 2023 at 11:35 am

  Felicitări pentru articol!

  • Reply Rahela 10 mai 2023 at 1:46 pm

   Mulțumim! Vă invităm să citiți și celelalte articole din seria Cunosc oameni frumoși! 🙂

  Scrie un comentariu