Tot din seria Cunosc oameni frumoși, artista Ana -Maria Gălețeanu mi-a adus-o în cale pe Banca Anton, un artist vizual îndrăgostit de artă. Ce înseamnă mai exact asta? O las chiar pe Bianca să spună mai multe.
Cunosc oameni frumoși. Dar cine e Bianca Anton?
Rahela: Asadar, hai sa ne punem sa povestim, Bianca. Ce faci tu? Ce te pasionează? Ce îti bucură sufletul?
Bianca: Bună! În primul rând, îți mulțumesc pentru invitația de a lua parte la această conversație. 😊
Sunt artist vizual și ilustrator, în mare parte de cărți pentru copii. Mă ocup și de realizarea ilustrațiilor sau vizualurilor pentru diverse evenimente culturale, cât și de produsele din magazinul propriu, pe www.biancaanton.ro. Pe lângă ilustrații, îmi place foarte mult să mă pierd cu orele în animarea diverselor idei pe care le am, folosind tehnica pionierilor, animația frame-by-frame.
R: Cum este o zi de lucru și una de relaxare pentru tine?
Bianca: Fiind freelancer, chiar și după 2 ani de când am pornit pe acest drum, încă nu am un program stabilit, pentru că sunt tipul de persoană căreia nu îi plac monotonia sau rutina. Dar, în mod normal, încerc să țin cont de felul în care mă simt în ziua respectivă.
Dacă am mult chef de lucru, îmi încep diminețile cu un mic dejun bine pus la punct (multe legume și omletă, pe lângă un ceai călduț), îmi notez taskurile pe care le am de făcut în acea zi și le ordonez în funcție de prioritate. După aceea, ascult niște muzică potrivită sau stau în liniște, și efectiv, încep să lucrez.
Dacă simt că organismul îmi cere să mă relaxez, mă ocup de task-urile din casă (fac ordine, încerc rețete noi sau îmi fac poftele). În funcție de sezon, în perioadele calde ies cu bicicleta prin pădure sau pe drumuri puțin circulate de mașini. În timpul rece, îmi place să citesc cărți și să mă uit la serialele preferate.
”Fiecare decizie luată trebuie să ți-o asumi.”
R: De cat timp te ocupi de arta vizuală?
Bianca: Am început să fac ilustrație de carte încă de când eram în ultimul an de masterat, de prin 2017, și de atunci continui să duc mai departe acest vis de a fi ilustrator care, între timp, a devenit realitate.
Timp de aproape 4 ani, am lucrat într-o companie care realiza aplicații pentru telefon, mai exact jocuri, iar concomitent continuam să iau comenzi de ilustrații.
Din 2021 am decis să fac ilustrație full-time. De un an, am început să îmi redirecționez atenția și spre ilustrații editoriale și cele comerciale.
R: Care sunt provocarile cu care te intalnesti? Cum treci peste ele?
Bianca: A fi freelancer este destul de dificil, comparativ cu a fi angajat. Trăind ambele experiențe, am observat că atunci când ești freelancer trebuie să fii atent la foarte multe aspecte: să faci rost de proiecte, negociat contracte, de avut grijă de partea administrativă, facturat și ținut evidența tuturor cheltuielilor și încasărilor. Mai spre final, reușești să te bucuri și de lucru, dar trebuie și aici să ții cont că nu mai este un art director care să îți corecteze pașii. Fiecare decizie luată trebuie să ți-o asumi.
Adunate la un loc, aceste task-uri pot fi destul de apăsătoare, iar presiunea de nu a avea un venit constant te solicită să încerci să faci rost de proiecte noi constant. Am mai vorbit în online și în alte interviuri, din primăvară suma celor de mai sus m-au condus spre burn-out. Încerc să ies din el, oferindu-mi mai mult timp pentru mine, fiind mai blândă cu mine și schimbând munca intensivă cu mici plăceri, sau cu pasiuni pe care aș fi vrut să le fac și nu le-am încercat niciodată. De exemplu colaj și animație.
”Unul dintre planuri ar fi să duc la bun sfârșit un silent book”
R: Pentru că toată lumea pe care eu o cunosc îsi face sau are deja planul pentru 2024, tu ai vreun plan pentru acest an?
Bianca: Pentru 2024 m-am gândit la câteva lucruri pe care aș vrea să le fac, dar încerc să nu mă biciuiesc dacă nu le voi îndeplini. Unul dintre planuri ar fi să duc la bun sfârșit o carte, un silent book (carte ilustrată, în care povestea este spusă doar prin imagini, fără cuvinte). L-am început în urmă cu 5 ani, pe care l-am amânat de-a lungul anilor.
Cu acesta mi-aș dori mult să particip la un concurs destinat acestui tip de cărți, și să ajung la Bologna să cunosc edituri și artiști pe care îi admiri în mediul online.
R: Cât de mult timp investești în pasiunea ta?
Bianca: Aș putea spune că tot timpul mi-l dedic artei. Fac artă de când am intrat la liceul de artă. Sunt pe puțin 14 ani de când suntem bune prietene și nu m-aș vedea fără ea, n-aș ști să fac altceva:
Așa că da, mult timp este investit observând tot ce este frumos în natură, ba o frunză în mișcare, ba culorile cerului la apus sau compozițiile ori lucrările realizate de alți artiști.
R: Ce alte lucruri îți mai fac plăcere?
Bianca: Mare parte din lucrurile care îmi place să le fac, sunt lucruri cât de cât solitare. Sunt o persoană introvertită și am nevoie să îmi încarc bateriile făcând activități care pot fi făcute singură sau în două persoane.
Cum spuneam, îmi place să gătesc, să mă plimb cu bicicleta, îmi place să citesc cărți științifice sau de psihologie. Înainte de pandemie, aveam în plan să călătoresc anual într-o țară nouă și să adaug la colecția de cărți ilustrate cărți din țările respective. Între timp, au apărut alte investiții mult mai mari și am pus pauză călătoritului, bucurându-mă de micile plimbări prin țară, în locurile în care n-am ajuns niciodată. Aceste activități, pe lângă relaxare, îmi oferă și material și inspirație pentru proiectele la care lucrez.
”Este nevoie de răbdare și grijă față de sănătatea mintală și fizică.”
R: Hai să ne imaginăm că vin la tine ca să învăț meseria ta. Care ar fi prima lecție pe care mi-ai da-o?
Bianca: Înainte de toate, dacă ți-ai dori să fii ilustrator de cărți, în special pentru copii, recomand să întrebi oamenii pe care îi urmărești, ce au făcut și cum au făcut.
Artiștii sunt solitari de fel și au impresia că deranjează dacă cer sfaturi de la oameni cu mai multă experiență pe domeniu. Va fi mult mai ușor să treci prin toate etapele acestea (găsit colaboratori, negociat contracte, bugete etc).
Pe lângă acest sfat, aș mai adăuga și înarmarea cu multă răbdare și grijă față de sănătatea mintală și fizică. Cele două sunt atât de importante, iar în timp, se va simți toată presiunea aplicată.
R : Mulțumesc și sunt recunoscătoare pentru răspunsuri. În afară de Ana-Maria Gălețeanu, nu cred că am mai vorbit cu un alt artist vizual. Este atât de interesant să descopăr și o altă perspectivă. Îți doresc să finalizezi silent book-ul și să ajungi cu el la Bologna. 🙂
***
Seria CUNOSC OAMENI FRUMOȘI:
2. jurnalista Bianca Timșa Stoicescu
3. organizatoarea de evenimente și de tabere de călătorie și fotografie Galia Dan
5. bibliotecara Liliana, de la Hangu
7. jurnalista Andreea Potârniche (Partidge)
Te invit să comentezi la acest articol și să îmi spui care sunt oamenii despre care tu ai scrie ca să afle toată lumea despre ei? Vreau ca seria CUNOSC OAMENI FRUMOȘI să devină din ce în ce mai amplă și să te ajute să descoperi persoane despre care merită să știi. Hai să îi facem împreună cunoscuți!
Articol realizat de Rahela Petrescu pe 03.02.2024
0 Comentarii