web analytics

Cunosc oameni frumoși – artista Andreea Potîrniche (Partridge)

Cunosc oameni frumoși

Seria ”Cunosc oameni frumoși” revine în forță toamna aceasta. Pentru că vreau ca această serie să fie una de lungă durată, am întrebat în stânga și în dreapta prietenii dacă știu oameni frumoși pe care mi-i pot recomanda, să le adresez câteva întrebări. Și uite așa, am dat de multitalentata Andreea Potîrniche (Partridge): arhitect, artist, blogger de călătorie și om de radio. Un om complex și frumos. Așadar, hai să ne povestim puțin despre Andreea.

”Mi-am transformat pasiunile în job”

Eu sunt Rahela și sunt multe: content writer, blogger (așa s-a întâmplat seria asta Cunosc oameni frumoși), traducător, social media manager și încă vreo câteva chestii. Este rândul tău. Vorbește-mi puțin despre tine. Cine ești tu?

Andreea: O să încep cu ce/cine sunt, și anume ARTIST. Am reușit cumva, în ultimii ani, să-mi transform pasiunile în “job”. Nu știu cât de bine este, dar pentru mine pare să funcționeze. Eu sunt la bază arhitect. Acum șapte ani m-am răzvrătit și mi-am deschis o afacere handmade, asta fiind una dintre pasiuni: arta.

Într-un proces de redescoperire/reinventare de sine, am mers la niște cursuri de voice-over și așa am ajuns să lucrez în radio. Asta se leagă de niște vise din copilărie care au refuzat să moară, așa că le-am dat curs și, de un an, sunt acolo.

În principiu încerc să fac mai mereu lucruri care îmi bucură sufletul așa că mersul la “job” pentru mine a căpătat o altă perspectivă. Desigur că am și eu zile mai bune și zile mai puțin bune, dar în principiu încerc să trăiesc în concordanță cu mine însămi. Îmi place mult să călătoresc, să ies la brunch cu prietenii, să învăț lucruri noi.

R: Cum este o zi de lucru pentru tine? Dar una în care te relaxezi? 

Andreea: Să știi că nu prea am zile tipice. Poate nu fiecare zi e diferită, dar programul mi se schimbă destul de des, în funcție de proiectele la care lucrez.

Emisiunea mea de radio este în weekend (cu ceva excepții) așa că, în principiu, luni îmi iau liber, iar restul săptămânii lucrez în atelier pentru vreo colecție pentru magazinul online, o comandă sau pentru a mă ocupa de canalele mele social media.

Pentru relaxare, îmi rezerv în fiecare zi timp. De câteva luni, primul lucru pe care îl fac după ce mă trezesc, este să ies la o scurtă plimbare. În rest, ascult muzică, citesc, uneori meditez, practic mindfulness, mă întâlnesc cu prietenii mei.

“Când obosești, învață să te odihnești, nu să renunți”

R: De cât timp faci asta?

Andreea: De zece ani țin un blog de călătorii despre România, în general. Asta a presupus de-a lungul timpului foto/video/writing/social media. De șase ani, am magazinul online cu produse de papetărie handmade și artworks în tehnică papercut. Și, de un an, sunt în radio, iar de patru luni am emisiunea mea de weekend.

R:Cum depășești momentele provocatoare? 

Andreea: Nu știu exact dacă este o strategie în sine dar aș spune anduranța. Când am pornit pe un drum, nu am renunțat chiar dacă rezultatele nu s-au văzut mult timp. Eu mi-am schimbat traiectoria în viață după treizeci de ani, ceea ce a fost o provocare în sine. Oamenii din jurul meu aveau viețile oarecum aranjate, iar eu o luam de la zero. Am avut parte și de judecăți de valoare legate de vârstă și de schimbarea carierei. Presiunea socială a fost imensă și încă este, pentru că oamenii au idei foarte fixe în ceea ce privește “succesul”.Cunosc oameni frumoși

De-a lungul timpului au fost și multe provocări care au avut legătură cu faptul că nu știam cum sa fac anumite chestiuni. Am învățat să fac facturi, puțină economie primară, apoi cum să îmi fac munca mai bine, cum să merg la nivelul următor.

Orice ai face, treci prin greutăți iar eu am învățat să-mi dau timp. Era un citat pe care l-am găsit pe social media “Când obosești învață să te odihnești, nu să renunți”. Încerc să fac asta.

R: Ai vreun plan pentru acest an, anul viitor?

Andreea: Mie nu-mi place să vorbesc despre planuri. Îmi place să vorbesc despre etape, despre punctul în care am ajuns. Mi-am făcut de multe ori liste și planuri care nu s-au mai împlinit pentru că viața este imprevizibilă și nu totul depinde de noi. Ce încerc să fac este să pun universul în mișcare prin acțiuni și să descopăr mai apoi la ce a dus. Tot ce sper pentru anul viitor este să se mai așeze din lucruri, pentru că anul ăsta a fost dificil și cam haotic.

”Profit de ocazii, chiar dacă uneori mă simt stânjenită”

R: Cât de mult timp investești în pasiunea ta?

Andreea: Cât timp am nevoie. Pasiunile mă ajută și în munca mea. Mă inspiră. O carte mă poate inspira pentru următorul tablou, de exemplu; sau o galerie de arta mă poate ajuta să găsesc o nouă abordare în subiectele de la radio.

R: Pe lângă pasiunile despre care mi-ai spus, ce mai faci? Mi-ai zis deja de citit și de călătorii. 

Andreea:Sunt un om curios, așa că încerc să explorez viața în mai multe moduri. Am ajuns prin prieteni sau cunoștințe la diverse evenimente, la diverse cursuri, să cunosc alți oameni. Profit de ocaziile care îmi ies în cale, chiar dacă uneori mă simt stânjenită.

R: Care ar fi prima lecție de viață pe care mi-ai da-o dacă aș dori să fac ce faci tu?

Andreea: Pentru mine, identitatea și job-ul pentru bani sunt două lucruri diferite. Eu sunt artist indiferent unde mă va duce viața, și orice slujbă aș avea. Nu cred că există rețete și fiecare își găsește drumul în viață. Ce a funcționat pentru mine a fost să nu renunț și să fiu curioasă. Să învăț continuu.

Am avut acum mulți ani un job în IT și, înainte de asta, credeam că trebuie să fiu un bun profesionist chiar înainte să încep să aplic. Dar oferta era pe masă și nu am putut refuza. Aveam nevoie de job, așa că m-am dus fără să știu mare lucru. Era un entry-level. S-au oferit să-mi facă un mic training și, în două săptămâni, mi-am însușit noțiunile elementare și am reuși să-mi fac treaba destul de bine la nivelul ăla.

Orice are un început și cam în tot ceea ce am făcut, de la artă la radio, am învățat ducându-mă, practicând. “Meseria se fură” am auzit încă de când am intrat la facultate. Curaj!

R: Mulțumesc și sunt recunoscătoare pentru răspunsurile tale. 🙂

Andreea: Îți mulțumesc și eu tare mult pentru interviu. Ai o comunitate faină de tot aici și sunt recunoscătoare să fac parte din ea.

 

***

Seria CUNOSC OAMENI FRUMOȘI:

1. Bulina Studio

2. jurnalista Bianca Timșa Stoicescu

3. organizatoarea de evenimente și de tabere de călătorie și fotografie Galia Dan

4. violonista Sara Stroici.

5. bibliotecara Liliana, de la Hangu

6. atelierul ArtSew

Te invit să comentezi la acest articol și să îmi spui care sunt oamenii despre care tu ai scrie ca să afle toată lumea despre ei? Vreau ca seria CUNOSC OAMENI FRUMOȘI să devină din ce în ce mai amplă și să te ajute să descoperi persoane despre care merită să știi. Hai să îi facem împreună cunoscuți! 🙂

Articol realizat de Rahela Petrescu pe 31.10.2023

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu