Ar trebui să fiu un miriapod pentru a putea număra pe degete de câte ori amici, prieteni sau cunoștiințe m-au rugat să le caut chestii pe google. M-am mai amuzat uneori trimițându-le http://lmgtfy.com/, dar de cele mai multe ori am făcut tot posibilul să îi ajut.
Pentru ei și pentru toți alții, iată prima parte (din 5) despre cum să devii un super utilizator de google, despre cum să scotocești în toate cotloanele web până găsești ce cauți
1. Fraza exactă
Cei mai mulți dintre noi scriem în bara de căutare un cuvânt sau o serie de cuvinte. Rezultatele sunt amestecate. Dacă vrei să-ți afișeze exact fraza scrisă folosește ghilimele.
2. Exclude un cuvânt
Sunt situații în care un cuvânt poate avea mai multe înțelesuri. Dacă vrei ca rezultatele să excludă unul din înțelesuri/contexte folosește –înțeles (la fel ca în exemplu).
3. Caută într-un site
Dacă vrei să-ți afișeze rezultate doar dintr-un anumite site folosește site: cuvinte căutate.
4. Caută conținut similar
Cu această funcție poți căuta site-uri cu conținut similar cu al unui site deja știut de tine.
5. Caută în text
Cu allintext poți cere rezultate doar din texte. Iar cu intext poți alege ce cuvinte să fie căutate în text, restul fiind căutate peste tot (titlu, descriere etc.)
6. Caută în titlu
Asemănător cu funcția de la punctul 5. allintitle caută doar în titlu, respectiv intitle caută anumite cuvinte în titlu și restul peste tot.
7. Caută în URL
Similar, allinurl caută doar în URL.
8. Afișează rezultate legate de o anumită locație
Această funcție este foarte utilă atunci când cauți evenimente ce au loc într-o anumită locație, de exemplu.
9. Caută o anumită extensie
Foarte la îndemână atunci când cauți un anumit gen de fișier. De exemplu, dacă am nevoie de poze cu câini cu extensia png, voi căuta dogs:png. Simplu ca bună ziua!
10. Caută un șir de numere
La fel ca în exemplul din imagine, acest tip de căutare poate fi util atunci când vrei să cumperi ceva. Tot ce trebuie să faci este să așezi două puncte între suma minimă și cea maximă.
11. Spațiu liber
Util atunci când ai un lapsus, asteriscul te ajută să găsești cuvântul lipsă.
12. Unul din două
Operatorul OR te ajută să găsești pagini care conțin unul din cele două cuvinte.
În încheiere, vă urez „căutări norocoase”!
Laura Gavrilă
0 Comentarii