Dacă, înainte să ajung în Budapesta, m-ar fi întrebat cineva dacă prefer o croazieră ziua sau una noaptea pe Dunăre, aș fi spus clar că mai bine ziua, să văd și eu clădirile. Dacă mă întrebi acum, eu zic că ambele, deși preferata mea rămâne croaziera de noapte. Din păcate, vremea a fost gri cam toată excursia noastră și fotografiile nu au putut reflecta foarte bine frumusețea orașului, dar la fața locului totul este mult mai frumos decât în fotografii.
De unde am cumpărat croazierele?
Mi-am zis să cumpăr de acasă biletele, pentru a nu mai pierde timpul la rând (în cazul în care ar fi fost). Am intrat pe getyourguide.com și am cumpărat 2 croaziere. Prima, cea de zi, a costat 13 euro de persoană, a fost la ora 14.00 și se numește Budapest Daytime Sightseeing Cruise.
A doua croazieră, cea de noapte, am păstrat-o pentru ultima seară în Budapesta. Am cumpărat-o tot online și a costat 8 euro de persoană. A fost la ora 21.00, durat o oră și plecarea a fost de pe pontonul Szent Istvan Park, la 800 metri de Podul Margareta. Am avut parte de WIFI la bord și puteam alege între un cocktail, un vin fiert sau un suc.
Se pot cumpăra bilete și direct de pe ponton, dar eu am început de ceva vreme să prefer cumpărăturile online, fie că e vorba de haine, de cărți, de croaziere sau de mâncare. Nu există presiunea timpului și oamenilor din spatele tău, nu există presiunea celorlalte produse de pe raft, nu există oameni care să se izbească în tine fără să își ceară scuze. 😛
Croaziera de zi
Mi-a plăcut că se pleca din centru, aproape de unde stăteam, că aveam ghid audio în limba română, deci a înțeles și mama totul. A durat 70 de minute și am avut WIFi la bord. am fost servite și cu câte un ceai fierbinte foarte bun numit Duna Bella, în timp ce admiram clădirile pe lângă care treceam. Mai jos sunt câteva dintre zecile de fotografii făcute.
Croaziera de noapte
Deja știam totul pe unde se află și cum se cheamă. Aceasta a fost pur și simplu pentru plăcerea noastră vizuală. Cum spuneam într-unul dintre articolele mele anterioare, mi-a plăcut că orașul ăsta este foarte luminat și pus în valoare. Cât despre Palatul Parlamentului, eu îl prefer noaptea. Ai impresia că trăiești într-o poveste trecând pe lângă el.
De ce recomand 2 croaziere?
Ei bine, prima croazieră trebuie să fie cea de zi. Mai ales dacă este o zi frumoasă, însorită. Te ajută să te orientezi în oraș și să plasezi în obiectivele pe care vrei să le vizitezi.
Prima zi a fost foarte gri, cețoasă, groaznică pentru fotografii, după cum se și vede. Dar imediat cum am ajuns, am despachetat rapid și apoi am plecat imediat spre pontonul din centru. Aveam multe de reținut. Plimbarea asta pe Dunăre m-a ajutat să mă plimb restul zilelor fără hartă. Am folosit harta foarte puțin, dimineața, pentru a face un traseu inteligent, ca să acoperim cât mai mult în ziua respectivă.
Cea de a doua croazieră trebuie neapărat să fie noaptea, înainte de plecare. Orașul este extraordinar de frumos luminat și vei obține câteva fotografii de colecție, plus că rămâi cu un sentiment foarte plăcut față de întreaga excursie, indiferent cum au fost celelalte zile.
Photo credits: arhiva personală
4 Comentarii
Buna ziua. De unde se face imbarcarea pentru tura de noapte ?
Bună ziua!
Plecarea a fost de pe pontonul Szent Istvan Park, la 800 metri de Podul Margareta. Am atașat în articol o poză cu locul de unde am plecat eu în croaziera de noapte pe Dunăre. Nu știu dacă toate vasele pleacă de acolo, dar cel cu care am mers eu, avea punctul de plecare acolo.
Sper că v-a ajutat răspunsul meu! 🙂
Interesant articol. Iti multumesc pentru impresii si sugestii, foarte utile . Eu nu am fost la Budapesta, dar din pozele postate de tine, se vede ca este un oras frumos, ingrijit, plin de istorie. Deci, merita vazut.
Îți mulțumesc, Eliza! Fă planul pentru Budapesta pentru luna decembrie. Este tare frumos orașul cu toate pregătirile de Crăciun! Plus că este și Târgul de Crăciun. 😉