web analytics

Construiește-ți o comunitate Instagram

hashtaguri instagram

După un prim articol general despre Instagram și unul despre fotografia de Instagram, continui mini-seria despre platforma mea favorită la acest moment, Instagram, cu informații despre cum să îți construiești o comunitate Instagram, informații culese, în majoritatea lor, de la Ruxandra Babici, în cadrul Instacamp.

Și, cum îmi place să dau mai departe ce informații primesc, iată că adaug un altul, care intenționează să ajute pe cei interesați cu câteva idei despre cum să își dezvolte comunitatea de Instagram.

În primul rând, trebuie să stabilim ce ne poate aduce relevanță. În loc să adunăm în jurul nostru oameni interesați de orice alt domeniu decât cel de care suntem pasionați și pe care îl promovăm pe Instagram, opțiunea SMART este să formezi o comunitate de oameni interesați de ce faci tu. În felul acesta, ești relevant, aduci un plus valoare în cadrul acelei comunități.

Tactici de a crea o comunitate Instagram

Aici am făcut o listă cu 5 tipuri de modalități prin care poți să îți contruiești o comunitate Instagram și să o crești. Am pus pe listă de la cele mai clasice metode, până la cele care implică tehnologie mai complexă, dar și un anumit nivel de expertiză din partea ta.

– WOM (calls to action, partnerships, concursuri)

– Optimizare (hashtags, geotags, insights:content)

– Interactiune (like, comment, follow, direct message)

– Marketing (youtube/facebook, Instagram ads

– Automation (3rd party apps, bots)

Ca să fie mai clar puțin pentru începători, hai să zic câteva vorbe despre fiecare dintre aceste metode.

WOM

WOM înseamnă Word of Mouth. Adică ceea ce se transmite personal, de la om la om. Prietenii tăi pot să recomande pagina ta de Instagram, colegii de la muncă, oameni impresionați de ceea ce faci tu. În felul acesta, se obține un 1% crește pe lună în mod natural.

Optimizare

Dacă dorești să optimizezi contul de Instagram, abordezi instrumente organice, ușor de folosit, ca să fii descoperit de oameni care caută ceva specific. Îți poți optimiza contul creând un Bio relevant, alegând cu atenție fotografia de profil, creând un hashtag propriu etc.

Interacțiune

Aici intervine abilitatea ta de a interacționa cu oamenii care formează comunitatea Instagram. Răspunde la comentarii, oferă inimioare la rândul tău, răspunde la mesaje. Practic, oferă-le urmăritorilor tăi din timpul tău și, astfel, îți vor oferi și ei din timpul lor.

Marketing

Un tool relativ nou este Instagram ads, prin care crești awareness-ul – spui lumii că exiști -, dar îți și crești baza de urmăritori prin vizualuri bine gândite. Eu, personal, încă nu știu exact ce merge mai bine pe contul meu pentru că nu m-am jucat decât puțin cu tool-ul acesta. Dar când voi avea informații valoroase, voi reveni asupra acestui articol.

Automatizare

Sigur ați primit comentarii care păreau a fi scoase din context. Eu sigur am primit câteva zeci de astfel de comentarii. Aceștia sunt boți programați să comentezi pe diverse conturi, în funcție de setările pe care le-a primit. Eu nu cred că voi apela la această metodă. Nu mi se potrivește. Mie îmi place să personalizez comentariul în funcție de fotografie, îmi place emoția pe care mi-o trezește fotografia respectivă. Dar alte persoane găsesc această metodă a fi una bună, așa că apelează la ea.

Aplicații automatizare

SocialDrift, Combin, Robolike, Kicksta

Riscuri automatizare

Report, Block, Suspend

Afectează credibilitatea și reputația

Hashtagul – cel mai prost folosit tool Instagram

Sunt curioasă care crezi tu că este cel mai prost folosită metodă de crește o comuniate Instagram. Nu mă așteptam să fie așa, dar am aflat că hashtagurile sunt cel mai prost administrat tool pe Instagram la acest moment.

Ruxandra Babici zice că dacă tot ai voie să folosești 30 de hashtaguri la o postare, folosește-le pe toate 30. Recomandat este, oricum, să optezi pentru cel puțin 1, pentru că reușești că aduni cu 12.6% mai mult engagement. Asta e valabil în România. Am citit într-un articol că trebuie să utilizezi cel puțin 11 hashtaguri. Rămâne să te informezi tu și să stabilești ce funcționează cel mai bine la tine.

În cazul în care te deranjează ideea ca descrierea pozei să fie urmată de o armată de hashtaguri vizibile, care fac postarea să pară de tip spam, poți face invizibile hashtagurile în news feed punând câte un punct pe 5 rânduri, fără spațiu între puncte dacă vrei să funcționeze. NOTĂ! Hashtagurile vor fi vizibile dacă cineva apară pe […]

O altă recomandare este să alegi hashtaguri de nișă – care îți oferă șansa de a fi mult mai în față în comparație cu alte hashtaguri generale și de a fi descoperit de oameni relevanți, care caută exact ceea ce ai postat tu. De asemenea, urmărește conturi de influenceri care postează pe același domeniu ca și tine și vezi ce hashtaguri funcționează la ei.

Mai multe informații despre hashtaguri

Dacă te întrebi unde să pui hashtagurile – în descrierea pozei sau în primul comment – află că ține de opțiunea ta. Dacă postezi hashtagurile în primul comentariu, postarea ta va arăta mult mai curat și mai frumos decât o postare cu hashtagurile la descrierea pozei.

Daaaaar, atenție! Dacă folosești hashtaguri foarte populare, în scurtul timp de când postezi fotografia și până postezi comentariul cu hashtagurile, poza se poate pierde în noianul de fotografii cu aceleași taguri populare și efectul hashtagurilor se pierde.

O altă idee de reținut este următoarea listă:

 Dacă ai sub 10k urmăritori, folosește hashtaguri care au sub 50.000 utilizări

– Dacă ai sub 50k urmăritori, folosește hashtaguri care au sub 100.000 utilizări

– Dacă ai peste 50kurmăritori, folosește hashtaguri care au sub 500.000 utilizări

Cum descoperi hashtaguri relevante pentru tine

Prima variantă este foarte simplă și e la fața locului, în aplicație. Pornești de la hastagul mare și Instagram îți arată de la sine ce alte opțiuni de combinații de hashtag-uri mai există, care sunt relevante pentru tine. Îți recomand să verifici fiecare hashtag în parte pentru a fi sigur că vrei să fii asociat cu celelalte postări care au folosit respectivul hashtag.

Apoi, există alte aplicații care fac cercetare pentru tine. Cum ar fi Hashy, Best Hashtags for Instagram. Sau poți studia chestiunea și pe site-ul ăsta.

Nu uita de Geotags!

comunitate instagram

În cazul în care nu știi, geotag este locația pe care o alegi pentru fiecare poză în parte. Ai grijă să alegi locația cât mai granulat posibil, pentru a lungi perioada cât este vizibilă poza la căutări. Cu ajutorul Geotag-ului Instagram adună la un loc toate fotografiile dintr-un loc anume. Astfel, ai posibilitatea de a adăuga la o comunitate Instagram persoane care, altfel, nu ar ajunge pe contul respectiv.

Dar toate acestea funcționează doar dacă îi spui lui Instagram că îți poate face publică localizarea. Astfel, poți ajunge la instagrameri care se află în apropierea ta, ești vizibil într-un locație anume.

Alte câteva recomandări

Construiește-ți un personal brand – trebuie să îți construiești reputația, ai timp să îți conturezi numărul de followers și modul în care ești perceput în piață

Conturează-ți strategia – de ce vrei followers, care e obiectivul tău, pentru cine ești prezent pe Instagram și pentru cine nu ești

Stabilește ce înseamnă conversie – construiește-ți o comunitate Instagram adevărată, căreia să îi pese. Apoi, gândește pe termen lung. Unde vrei să îți conduci comunitatea?

Urmărește Insights-Content -Follows– studiază datele adunate acolo pentru a vedea ce conținut funcționează cel mai bine la tine.

Pune hashtag urile în comment, mai ales dacă vrei sa dai share în Facebook, unde nu au nicio noima hashtagurile. În plus, vizual, postarea arată mai bine fără atâtea hastaguri. Asta implică să folosești inteligent hashtagurile, ținând cont de recomandările de mai sus.

Dacă este genul tău și dacă ai prieteni care răspund pozitiv unor astfel de CTA, fă un grup de Whatsapp cu prieteni si le spui ca ai postat si să dea like acum. Pe Facebook funcționează când o postare primește un nr. de like uri mare într-un tip scurt și considera ca re relevanta postarea. Recunosc, eu nu voi face așa ceva, pentru că nu îmi place să îmi înnebunesc prietenii cu astfel de cereri. Dacă prietenii mei mă urmăresc și consideră că merită inimioară postările mele, le sunt recunoscătoare. 🙂

***

Dacă vrei să afli mai multe informații despre cum să îți administrezi contul de Instagram, pe blogul meu mai găsești și informații despre Instastory. Dacă mai ai și alte informații prețioase legate de Instagram și vrei să le împărtășești cu mine și cu cititorii mei, folosește secțiunea de comentarii de mai jos. Fii sigur că îți voi răspunde! 🙂

Surse foto:

louisem.com/7198/how-to-use-hashtags-on-instagram

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

7 Comentarii

  • Reply Angela Tudose 15 noiembrie 2018 at 4:18 pm

    Mă străduiesc (de fapt chinui) de ceva timp să construiesc o comunitate în jurul contului meu de Instagram. Sunt lucruri pe care nu le înțeleg și pace. Dar am și eu o intrebare: cum se face că au dispărut din contul meu în doar 2-3 zile, mai bine de 500 de followers?

    • Reply Rahela 16 noiembrie 2018 at 12:50 pm

      Angela, nu cumva înainte cu câteva zile să dispară acei 500 de followers ai avut un val de noi urmăritori? Există o practică pe care eu nu o suport, să dai follow unor conturi și apoi să retragi follow-ul, indiferent dacă celălalt dă și el follow sau nu.
      Plus că sunt și automatizate treburile astea…e o afacere, normal. 🙂

  • Reply Cum să vorbești aceeași limbă ca și Instagram - Rahela Petrescu 13 noiembrie 2018 at 3:03 pm

    […] 2. Construiește-ți o comunitate Instagram […]

  • Reply Angela Tudose 12 noiembrie 2018 at 6:10 pm

    Îți mulțumesc foarte mult pentru toate aceste informații. Mie și multor altor persoane aflate la început de drum cu Instagram-ul și interesați să-și crească contul, ne vor fi foarte utile. Aaa, tocmai ce ai mai adăugat un follower contului tău! Îți voi urmări postările cu mare interes! 🙂

    • Reply Rahela 12 noiembrie 2018 at 10:51 pm

      Angela, mă bucur că informațiile adunate de mine sunt folositoare măcar unei persoane. 🙂 Mă voi strădui să mai postez articole ori de câte ori voi strânge suficiente informații legate de Instagram.
      Cât despre contul meu de Instagram, îți mulțumesc pentru follow! Voi urmări și eu călătoriile tale cu interes! 😉

      • Reply Angela Tudose 16 noiembrie 2018 at 1:30 pm

        Ba da. Chiar mă și miram eu cum de au năpustit atâția. Da, este super enervantă treaba asta cu folow-unfollow. Merci!

        • Reply Rahela 16 noiembrie 2018 at 2:10 pm

          Te cred că te enervează. Pe mine mă scot din sărite. Le-aș da block dacă aș ști că îi afectează în vreun fel. :))
          Spor la followers! :*

    Scrie un comentariu