web analytics

Concediu în Thassos – Unde mănânci?

Acum un an am făcut un concediu în Thassos, insula românilor din Grecia. Pe lângă frumoasele ruine din Grecia și priveliștile minunate despre care am vorbit în alte articole, trebuie să admit că mâncarea grecească este una dintre preferatele mele. Este light, nu este foarte complicată, este aromată și poftesc la ea de câte ori apare în discuție Grecia.

M-am plimbat de-a lungul timpului printr-o mare parte din Grecia și am ajuns să iubesc limba, muzica și mâncarea lor. Cât despre acest top 3 restaurante din Thassos, recunosc, este realizat dintr-o listă destul de mică de restaurante unde am mâncat pe insulă. Promit să o actualizez în cazul în care descopăr și alte locuri bune.

Taverna Drift din Limenas

Pe primul loc voi plasa acest local de pe plajă, amenajat în așa fel încât m-a dus cu gândul la Vama Veche. Chiar și muzica m-a dus cu gândul acolo. Printre pălării atârnate de tavan, hamace plasate în restaurant și perne multicolore plasate pe canapele făcute din paleți, am descoperit în Limenas locul meu preferat să mănânc într-un concediu în Thassos.

Nu doar că mâncarea a fost foarte bună, dar aveai la dispoziție diverse jocuri pe care să le joci cu prietenii, ca să treacă timpul mai repede. Plus că am avut o chelneriță tare haioasă și drăguță. Vlad am ales hamburger – o adevărată mâncare grecească, iar eu pizza – în același dulce stil grecesc. Desigur, am comandat tzatziki, pentru că știam că îi voi duce iar dorul în țară. Niciun tzatziki nu e aici cum e acolo. Am mai comandat și cartofi prăjiți pentru că îi fac atât de buni, încât aș fi comandat doar cartofi prăjiți. Da, știu. Nu e o masă tipic grecească. Dar a ajuns pe primul loc pentru că mâncarea a fost bună, atmosfera foarte faină și a fost și ieftin.

Thomai Bistro din Skala Potamia

Aici ne-am tot plimbat pe lângă plajă, neștiind unde să ne oprim, ca să nu ne pară rău. Tot plimbându-ne, am dat de un meniu care ne-a făcut cu ochii, așa că am decis să ne oprim. Și nu ne-a părut rău.

Pe lângă priveliștea minunată asupra plajelor din Skala Potamia, cu marea și dealurile împădurite, ospătarii au fost tare drăguți și glumeți, prezenți la datorie și respectuoși. Iar mâncarea a fost, pur și simplu, delicioasă.

Am comandat o Pizza Margarita, Pizza Quattro Formaggi, Paste Napoletane la cuptor și 3 coktailuri non-alcoolice numite Tropical Paradise. Cum ziceam, mâncarea a fost deliciosă, dar coktailul ăsta e picat fix din Paradis, parol! Papilele mele nu știau cum să rețină vreme mai îndelungată gustul magic.

Să nu uit să vă spun că am primit bonus la final un platou cu fructe deloc mic! Iar fructele zemoase și bune. Nota de plată pentru toată tărășenia asta a fost de 38 euro. Nu e deloc mult pentru 4 persoane. Să tot mergi în vacanță în Thassos. 🙂

Taverna Iatrou din Theologos

Taverna Iatrou este una foarte cunoscută printre cei care merg des în concediu în Thassos. Noi am stat chiar lângă ea, în satul Theologos. Adică știm că în weekend dau petreceri mari, cu muzică, râsete și mâncare multă. Oamenii se simt bine acolo. Chelnerii sunt haioși, mâncarea este bună dacă știi ce să îți alegi. Am fost de 2 ori. O dată am fost doar cu Vlad, că îi promisesem și nah, nu poți să îți încalci promisiunile făcute, că altfel ce îi înveți pe copii?

Prima dată când am fost, eram toți și am comandat diverse, cu gândul să împărțim mâncarea. Una dintre regulile mele este să nu mă aventurez gastronomic prea mult. Să dau comandă și de ceva cunoscut, care știu că îmi place. Asta ca să am ce mânca în caz că noutatea gastronomică nu este pe placul meu. Prietena mea și-a comandat o tocăniță care probabil că e bună pentru unii, dar nouă nu ni s-a părut deloc bună. Am lăsat-o deoparte și am săpat în Tzatziki cu dovleceii lor pane delicioși. Bia și-a mai luat ardei umpluți și niște cartofi la cuptor, care mie mi s-au părut cam ciudați. 🙂
Vlad și-a luat șnițel de pui cu cartofi prăjiți, pentru că lui nu îi pasă unde este, el vrea să își cumpere doar ce știe că îi place. Eu mi-am mai luat Imam Bayildi pentru că știu că îmi place.  Oricum, tzatziki-ul și dovleceii…de neratat. Așa a zis și o pisică ce ne tot dădea târcoale. Numai că a primit puțin șnițel de la Vlad.

Într-una dintre ocaziile când am mersi aici, am primit gratis desertul și au fost câteva felii dintr-un minunat pepene roșu, iar în cealaltă ocazie am primit baclava și cataif. Nu pot fi obiectivă în cazul lor, pentru că iubesc aceste deserturi. Au fost tare bune. Nici uscate, nici prea umede. Au fost exact cum trebuia. Mai mergem în concediu în Thassos!

Recunosc că nu mai știu cât am dat pe toate, dar îmi amintesc clar că nu mi s-a părut vreo sumă mare. Chiar a fost rezonabil. Mai ales că desertul l-am primit gratis. Pavlos, chelnerul nostru principal – că am avut mai mulți, în funcție de ce era de făcut la masa noastră – trecea constant pe la noi, întrebându-ne dacă suntem bine, dacă mai vrem ceva, mai făcea o glumă, se mai juca cu Vlad puțin. Și făcea asta la toate mesele. Ne-a și lăsat numele lui în mai multe variante din mai multe țări. 🙂

Bonus 1 : Cafeneaua de pe Arsanas Beach

La cafeneaua Arsanas Beach ai acces din 2 părți: fie pe apă, dacă alegi vreo croazieră de o zi și ajungi înot pe mal, fie cu mașina, dacă reacționezi în 2 secunde de când vezi indicatorul, pentru că, înainte de a ajunge la intersecția respectivă, ai văzut culoarea apei și stâncile din jur.

Eu am văzut cafeneaua din ambele părți. E tare drăguță și cochetă, grecească, așa cum ar trebui să fie o cafenea. Plaja asta nu mi s-a părut deloc aglomerată. Poate pentru că este una sălbatică. Ceea ce pe mine nu m-a deranjat deloc, chiar mi-a surâs ideea de singurătate pe plajă. Pentru mine asta este Grecia, de fapt, plaje mici, de 2-3 persoane, apă turcoaz, stânci în jur și intimitate.

Să revenim la oile noastre, adicătelea să reluăm discuția despre cafeneaua din titlul secțiunii. Recunosc că nu am avut timp să beau nici măcar o cafea acolo, dar priveliștea, muzica și cafeneaua în sine m-au convins că, data viitoare când ajungem în concediu în Thassos, sigur voi face o oprire acolo, de reîncărcare a bateriilor.

Mai jos am pus câteva poze de la fața locului, inclusiv meniul de anul trecut, ca să vă faceți o idee asupra băuturilor dintre care puteți alege. Nu am întrebat dacă aveau și mâncare, dar am citit pe net că ar fi foarte bună și serviciul bun. De asemenea, se pare că ouzo servit aici este cel mai bun de pe insulă.

Bonus 2: Taverna lui Kostas din Kastro

Nu este pe plajă, nu este ușor de ajuns aici, dar locul are un farmec aparte, Kostas pe plin de povești și e tare șugubăț, iar iaurtul lui cu nuci și miere e de neratat. Să nu vă speriați, că la taverna lui e plin de albine. Că doar el lucrează cu miere.

Priveliștea din vârful dealului din satul Kastro este minunată, iar drumul până acolo e tare relaxant, deși e numai curbe și e în rampă; așa că mașinuța mea de oraș a tras tare să ajungă până sus. 🙂 Kostas vă poate face și turul unei biserici locale, ale chei le deține. Într-o engleză pocită tău îți spune și câteva cuvinte despre ea.

Numai din vorbe nu conving că merită efortul să îți rupi câteva ore să urci până în Kastro, dacă tot ești în vacanță în Thassos. Ai putea chiar să și să dormi acolo o noapte. Kostas are o casă chiar la intrarea în sat, casă pe cre o închiriază. Am pus mai jos o poză cu datele de contact ale lui Kostas. Dacă ajungeți la taverna lui, nu uitați să cereți iaurt cu miere și nuci. E delicios. Ai grijă, s-ar putea să te bați cu albinele să poți mânca iaurtul, dar tot merită! 😉

*****

Uite că am făcut un TOP 3 locuri unde să mînânci când ești în concediu în Thassos și am ajuns să vorbesc despre 5 locuri, de fapt. Și acum te întreb pe tine: care sunt locurile tale preferate de a mânca pe Insula Thassos?  🙂

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu