Acum o lună participam la cea de a 8-a întâlnire a părinților digitali, Digital Parents Talks, o ediție aniversară presărată cu momente deosebit de frumoase. S-a împlinit 1 an de la lansarea acestui proiect de către Parenting PR și desigur, am mâncat tort și ne-am bucurat împreună toți de acest moment.
Nu am apucat să scriu despre întâlnirea aceasta, dar recuperez acum, pentru că ar fi păcat să nu vă povestesc despre o întâlnire atât de frumoasă. Am fost alături de Vlad și acest copil de 10 ani nu s-a plictisit. O să vă spun mai încolo de ce.
Digital Parents Talks: unde, cine, cum
Locul ales a fost extraordinar de frumos. Un conac vechi restaurat, transformat în sală de evenimente, cu săli înalte, scară în spirală (preferata mea), cafea bună, cookie-uri excelente, companie minunată și discuții valoroase. Cam așa aș rezuma această întâlnire.
Evenimentul a fost sustinut de DGASPC si gazduit de Conacul Golescu Grant: scări exterioare, balcoane și arcade aminteau de vremurile de demult și îmi derulau în minte scene imaginare din trecutul acestui loc.
Partenerii întâlnirii au fost: Training Cafe, Aqua Carpatica (ne-a hidratat), Disney Channel (s-a ocupat de copiii noștri), Kinderpedia, Idea Bank, Bioderma.
Invitații întâlnirii au fost Ioana Chicet-Macoveiciuc (Prințesa Urbană), Evelina Necula (Kinderpedia), Diana Ghinda (Training Cafe), Lavinia Pavel (Parenting PR), moderate de Ana Nicolescu (Parenting PR).
Puțin despre comunitate și branding
La începutul întâlnirii Digital Parents Talks s-a discutat despre comunitate: cum să ajungem la cei care alcătuiesc comunitatea, cum să le comunicăm cine suntem și ce vrem, cum să vorbim pe limba lor, ce greșeli putem face în legătură cu comunitatea/branding-ul, cum activezi o comunitate tăcută. La finalul discuției s-a abordat tema influenței pe care o are comunitatea asupra vieții personale a bloggerilor.
Cum ajungi la comunitate?
Ioana Chicet-Macoveiciuc ne-a sugerat câteva modalități, din experiența sa personală cum ar fi stabilirea de întâlniri, yard sale-uri, evenimente diverse etc.
Nu folosi comunitatea ta pentru a-i trimite pe blogul tău. Nu face branding în comunitate. Folosește comunitatea pentru a relaționa cu membrii, nu pentru a promova articolele pe care le scrii pe blog. Vor face singuri asta, dacă doresc.
Diana Ghindă ne-a povestit despre cele 2 tipuri de comunități:
- TRIB : de genul fanilor unei formații. Așa sunt cititorii la început, înainte să te urmărească și să fie implicați alături de tine în ceea ce faci.
- COMUNITATE: Orice voce este valoroasă, se crează un schimb egal de experiențe
Pentru a dezvolta o comunitate trebuie să creezi ocaziile întâlnire pe teme de interes pentru aceasta și să le pui la dispoziție un spațiu pentru întâlnirea respectivă. Am putea spune că la comunități este ca la sat: facem diverse lucruri împreună, ne ajutăm, ne sprijinim. Cam cum se întâmplă lucrurile în comunitatea Digital Parents Talks.
Diana Ghindă a creat un board foarte util în timpul discuțiilor despre comunitate și branding. Numai bun de înrămat. 🙂
Cum transmiți cine ești și cei vrei (branding)?
Există multe articole pe această temă. De aceea nu voi scrie aici decât câteva idei pescuite din discuția de la această întâlnire. Pe scurt:
– dezvoltă un orizont vizual coerent și puternic
– caută acel ceva care te diferențiază de ceilalți
– găsește 3-5 atribute reprezentative
– va trebui să te expui la nivel personal pentru ca membrii comunității să știe ce să creadă, ce să știe și ce să simtă despre tine, ca blogger
– interacțiuni one-on-one la evenimente – cu această ocazie primești și feedback
Ce greșeli poți face cu comunitatea/branding-ul?
Sunt multe greșelile pe care le poți face. Iată câteva dintre cele mai importante greșeli menționate de Ioana și Diana, greșeli la care trebuie să ai grijă:
– întinzi o plapumă mai mare decât trebuie – vorbești cu mulți despre mult, cunoști foarte mulți foarte repede, vrei să fii relevant imediat
– postezi prea des
– nu oferi informații și sfaturi concrete
– iei personal toate chestiunile negative
Cum activezi o comunitate tăcută?
Practic este o comunitate cu care trebuie să iei totul de la zero.
Dacă s-a pierdut ritmul, oamenii nu mai simt împreună, nu mai simt că sunt parte împreună din aceeași comunitate
Mai întâi asculți comunitate și repornești de la ce este ea interesată. Apoi reconstruiești totul, pas cu pas.
Evelina Necula de la Kinderpedia ne-a povestit despre comunitatea creată de ei și alcătuită din părinți și educatori. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul tehnologiei. Dar povestea aceasta de succes a avut parte și de greșeli. Am ascultat cum platforma Kinderpedia a devenit un mediu mai puțin formal, mai apropiat, unul în care părinții și dascălii se simt confortabil unii cu alții și lucrează împreună pentru creșterea copilului pe mai multe planuri.
În câteva cuvinte despre SEO
Sună puțin amuzant faptul că vreau să scriu despre SEO în câteva cuvinte, având în vedere câte cuvinte au ajuns în eter pe această temă. Toți sunt specialiști în SEO, toți știu că e important, sunt diverse liste cu ce ai de făcut ca să ai succes.
Pe lângă toate chestiunile tehnice pe care le găsești peste tot pe internet, Lavinia de la Parenting PR (Digital Parents Talks) ne-a recomandat să ținem cont de următoarele aspecte:
– să avem grijă la setările basic ale blogului
– atunci când scriem, să scriem bine, nu doar de dragul de a mai scrie ceva
– periodicitatea este foarte importantă (să fii contant în scris)
– get relevant, get trusted, get popular
– fiecare articol trebuie să aibă o strategie de promovare
– SEO este un proces continuu, nu unul one-time
Povestea încâlcită a Disney Channel
Spre încântarea celor mici, dar și a părinților lor, deopotrivă, Disney Channel a organizat niște ateliere creative pe durata întâlnirii bloggerilor. Astfel, copiii s-au distrat pe cinste la evenimentul Digital Parents Talks creat pentru ei pentru a anunța lansarea serialului O poveste încâlcită pe Disney Channel. S-au legat prietenii, s-au distrat împreună, ne-am fotografiat, am mâncat toți la un loc și ne-am simțit părinți și copii extraordinar.
Mulțumiri
Toate acestea au avut loc datorită Parenting PR, agenția Anei și Laviniei, care s-au zbătut pentru a organiza de fiecare dată – mai ales la această ediție aniversară – un eveniment Digital Parents Talks de care să ne aducem aminte cu drag, de la care să plecăm cu mai mult avânt pentru a ne croi propriul drum digital, sprijinindu-ne unii pe alții.
Scopul suprem este să ajungem o voce atât de puternică încât să putem schimba mentalități și legi în România din dorința de a le lăsa o țară mai bună copiilor noștri.
Iar pentru acest efort, le mulțumesc și le promit că ajut cât pot și când pot, dacă este nevoie. Abia aștept următoarea întâlnire! 🙂
1 Comentariu
[…] Fiind o mamă singură, fără alte venituri decât cele pe care le fac eu, de-a lungul timpului a trebuit să îmi fac singură educație financiară. A trebuit să mă educ să îmi plătesc mai întâi facturile și abia apoi să mă gândesc ce aș putea să fac cu restul banilor. Și cum nu este întotdeauna ușor să fac acest lucru, m-am bucurat că Ana și Lavinia de la Parenting PR au organizat o altă ediție a Digital Parents Talks pe tema educației financiare. Asta după ce ediția trecută ne-au învățat despre Comunitate. Branding. SEO. […]