Vechiul sfat de a nu mânca în zonele turistice rămâne valabil. Cu cât ești mai aproape de obiective importante, cu atât mâncarea va fi mai scumpă, porția mai mică, iar autenticitatea mâncării locale mai dubioasă. Încearcă să găsești locuri unde mănâncă localnicii. Acest lucru e valabil și în Roma. Cu cât sunt mai puțini turiști în restaurant, cu atât mai sigur poți fi că mâncarea va fi bună. Iar city-break-ul tău la Roma va fi unul reușit.
Daaaaar, desigur, aceste reguli există ca să fie călcate, nu? Am mâncat în zone turistice și a fost foarte bună mâncarea. Totul este să alegi cu atenție localul. Mai jos ai câteva propuneri pentru micul dejun, prânz, cină și desert atunci când ești în Roma. Am mai scris și despre locurile mele preferate din Roma, locuri care nu se află pe toate listele de călătorie.
Micul dejun pe gustul inimii mele
Caffe Greco
Vrei o cafea bună? Pe strada care se continuă de la baza scărilor spaniole, la doar 50 de metri, pe dreapta, este Caffe Greco, pe Via dei Condotti, 86. Ca să înțelegi de ce am vrut să mergem acolo, trebuie să menționez că celebrii autori Keats și Byron și-au savurat cafeaua pe mesele de marmură din cafeneaua aceasta din secolul 18.
Pereții sunt plini de fotografii vechi, mesele sunt mici și incomode chiar, banchetele sunt acoperite cu catifea, spațiul în sine este înghesuit, dar m-a cucerit. Să fi fost nobilii care serveau ceai cu prăjiturele la masa de vizavi, să fi fost compania aleasă în care mă aflam, să fi fost tortul de ciocolată pe care l-am savurat acolo, nu știu. Dar mi-a plăcut. Problema este că, dacă vrei să stai la mese, trebuie să plătești o taxă. Dacă nu, îți bei cafeaua în picioare la bar și pleci. Rapid și eficient, ca și un city-break la Roma. 🙂
Bar del Fico
Dacă este ceva ce îmi place, este să iau micul dejun fie pe un balcon, fie la un local cum este Bar del Fico, în apropiere de Piazza Navona, ascuns pe străduțe pietruite, muzică excelentă, clădirile din jur fermecătoare, flori cățărătoare.
Mâncarea a fost excelentă, puțin cam scumpă, dar uneori plătești mai mult decât mâncare, plătești experiența, așa că nu mi s-a părut chiar deloc mult până la urmă. Latte machiatto a fost exact cum mi l-am dorit, dimineața puțin răcoroasă, dar însorită, muzica foarte bine aleasă, la fel și compania, adică totul perfect.
Singurul minus a fost toaleta. Era din altă poveste. Dar le-am iertat păcatul, pentru că m-am simțit chiar bine acolo. Mare parte din vină a fost a muzicii excelente.
Prânzul în varianta turistică
L’alimentari
Dacă îți place muzica live, cu siguranță îți va pica cu tronc restaurantul ăsta din Ostia Antica. Am avut noroc și a performat o trupa ce cânta coveruri exact pe gustul meu. Porțiile de mâncare au fost destul de mici, cam scumpe, dar locul în sine și atmosfera au făcut toți banii. Plus că mâncarea, deși nu foarte multă, a fost extrem de bună. Nu aș vrea să uit să menționez faptul că înauntru era un mic rai pentru mine: diverse sortimente de brânzeturi care abia așteptau să fie mâncate. Nu știai ce să alegi mai întâi.
Ai mai jos și o mostră din experiența culinaro-muzicală din Ostia. Dacă mergi într-un city-break la Roma, nu rata Ostia Antica și restaurantul L’alimentari.
0.75 este mai mult decât credeai!
Chiar lângă Circo Massimo am descoperit un local unde se mănâncă foarte bine. 0.75 – zerosettantacinque de pe strada Via dei Cherchi 65. Este deschis în fiecare zi, de la ora 11.00 până la ora 2.00. Localul nu este foarte mare, dar porțiile sunt suficient de mari și gustoase, iar ospătarii și barmanul erau veseli, plini de chef de viață, molipsitori. 🙂
Ospătarul nostru era foarte atent dacă mai avem nevoie de ceva, muzica a fost foarte bună, mesele înalte, din lemn, lumina nu era obositoare, ci crea o atmosferă care te îndemna să stai acolo mult și bine și să scoți cât mai mulți bani din buzunar. Deși eram 3 persoane și am mâncat, nu glumă, nu ni s-a părut prea mare nota de plată. Ah, am primit și un voucher cu discount de 0.50 euro pentru o înghețată la Gelateria ai Cerchi. Dacă îl vrea cineva, încă îl mai am. Nu intenționez să fac curând vreun city-break la Roma, așa că e păcat de el. :))
Cina în afara zonei turistice
Ferro e Ghisa
Restaurantul celălalt de care vreau să vă spun este Ferro e Ghisa în apropiere de stația de metrou Aurelia, pe Circonvallazione Aurelia 11. Am ajuns acolo pentru că mi-a fost recomandat. E adevărat că am așteptat cam mult după mâncare, dar era foarte aglomerat. Dacă nu am fi sunat să facem rezervare, nu am fi reușit să prindem un loc.
Pe lângă un cuplu absolut minunat care era la întâlnire și de la care nu mi-am putut lua ochii pentru că erau delicioși împreună – eleganți, stilați și îndrăgostiți – locul mi-a plăcut că era simplu, fără multe decorațiuni inutile. Preocuparea lor principală era mâncarea, nu? Și da, porțiile au fost imense, gustoase și deloc scumpe.
Desert? City-break în Italia, deci înghețată!
Dacă ești în Italia, trebuie neapărat să mănânci înghețată. Cât mai multă, cât mai multe feluri și din cât mai multe locuri. Locurile unde am mâncat înghețată au fost mâna prietenei mele, pentru că ea a venit setată să mănânce înghețată din cele 2 locuri. Așa că ce să facem? Am bifat lista ei! :))
Gelateria Venchi
Aici am mâncat înghețata de ziua mea. A fost o alegere foarte bună. Cam aglomerat, coadă destul de lungă, dar a mers repede, nu am așteptat foarte mult. Nu foarte multe sortimente de înghețată, dar, ca de obicei când sunt confruntată cu prea multe opțiuni, nu știu ce să aleg. :)) Sunt vreo 4-5 locații Venchi în Roma, pe care le găsiți pe site-ul lor oficial.
Gelateria Giolitti
Se afla pe Via Marsala, 29 și, dacă la Venchi mi s-a părut lungă coada, ei bine aici a fost taaaaaaare lungă. Dar am așteptat răbdătoare, pentru că mi s-a spus că merită efortul.
Când am zis că la Venchi erau multe feluri de înghețată, nu știam ce voi găsi aici. Înghețata a fost imensă, am reușit să adun la un loc 3 sortimente care mi-au plăcut extraordinar de mult. Se pare că, totuși înghețata lui Vlad a fost cea mai gustoasă, pentru că l-au atacat pescărușii. :))
–
Tocmai când ziceam că am cam văzut Roma de la un capăt la altul, am mai descoperit încă vreo câteva colțișoare pe care mi-aș dori să le văd cu proprii ochi. Așa că într-un viitor mai îndepărtat sigur voi mai ajunge într-un city-break la Roma. Atunci voi mai reveni cu adăugiri la lista de obiective și restaurante demne de luat în calcul.
Photo credits: Imagini din colecția personală, a lui Vlad și a prietenei mele Tabi.
Cumpără un troller pentru vacanța ta în Roma
11 Comentarii
E prima data cand aud ca in Roma nu se mananca bine sau ca se face diferentieri intre consumatori. Eu am mancat cele mai gustoase feluri de mancare. Si am mancat! Iar Rahela a expus doar o parte din ceea ce am intalnit noi acolo. Eu, oricand as zice „da” pentru inca o scurta vacanta in Roma si nu numai , in orice coltisor din Italia. Merci, Ra pentru aducerea aminte a ceea ce a fost scurta vizita in Roma. Mai vreau!
Tabi, cum îi ziceam și lui Adrian, suntem diferiți, cu așteptări diferite, cu concepte diferite despre cum este mâncarea bună. Prin urmare…este posibil să nu placă mâncarea italienească unor persoane. Cât despre servicii…fiecare oraș, fiecare țară are uscăturile ei în ospitalitate. Dar de câte ori am fost în Roma am găsit cel puțin un restaurant extraordinar unde nu doar mâncarea a fost bună, dar și ospătarii au fost bine dispuși, atenți, exact așa cum trebuie. 🙂
Buna, Adrian!
Desigur, experiențele diferă de la om la om. Eu am menționat în articolul acesta localurile unde s-a mâncat bine, unde m-am simțit bine și unde nu am lăsat toți banii pe care îi aveam la mine.
Trebuie să menționez o altă ocazie când am fost în Roma și am mâncat la un restaurant chiar lângă San Pietro. Am vrut să îmi cumpăr un ceai dar nu aveau nimic care să îmi placă. Patronul s-a dus la magazin și a cumpărat ceaiul care îmi plăcea mie și m-a servit cu zâmbetul pe buze.
Ca în orice domeniu, există profesioniști și mai puțin profesioniști. Și așteptările mele diferă de ale tale. Eu am luat mereu partea bună a lucrurilor și am ales să mă bucur de vacanță fără să țin seamă de chestiunile mai puțin frumoase.
Si eu am luat ce e mai bun si frumos din vacanta, asa am si inceput comentariul ca mi-a placut Roma 🙂 dar Roma ca oras nu si italienii cu care am interactionat 😉 si nu a fost doar parerea mea. Roma e un oras de vazut de orice macar o data in viata. Si apropos de experiente, am peste 10 tari la activ, inclusiv non Europa, deci stiu ce vorbesc 🙂 La cat mai frumoase excursii si sa ne povestesti despre ele!
Am și eu experiențe în peste 15 țări europene sau non-europene, nu despre asta este vorba. Eu m-am întors în Roma de 5 ori până acum. Pentru că mi-a plăcut orașul, mi-au plăcut oamenii cu care am interacționat, mi-a plăcut mult mâncarea. Cred că este vorba și de puțin noroc să dai de oamenii potriviți. Altfel nu îmi închipui cum ai dat numai de persoane neplăcute. 🙂
Să te bucuri de cât mai multe excursii frumoase și experiențe plăcute în călătoriile tale, Adrian! 🙂
Iti repet pt a 3-a oara: orasul este placut 🙂 nu am spus niciodata ca este neplacut. doar ca localnicii sunt cum sunt…ca sa nu iti spun ca la hotel au vrut sa ne ia bani atunci cand i-am rugat sa tinem bagajele la receptia hotelului pentru cateva ore(ca sa nu ne caram cu bagajele prin oras, tinand cont ca avionul pleca seara). Este primul hotel din lume la care patim chestia asta. Ar fi in stare sa ceara bani pentru orice :)) nemaipunand la socoteala ca este un oras scump.
Iar eu nu vorbeam strict de oras. Vorbeam de oameni, de mancare, de tot ce a insemnat orasul in totalitatea sa. Cunosc persoane carora nu le-a placut Roma. Au spus ca e murdara, ca e aglomerata si ca nu s-ar mai intoarce.
Cat despre bani, posibil sa fie setati sa taxeze orice, dar mi se pare ca asa suntem si noi, romanii. Am lua si pielea de pe ceilalti., nu? :))
Legat de bagaje, am avut o singura data nevoie sa las bagajele la hotel si le-am putut lasa fara sa mi se perceapa o taxa. Se pare ca am o stea norocoasa care ma urmareste in calatorii. Ar trebui sa iti faci si tu rost de asa ceva. :))
Buna! Roma este un oras foarte frumos, merita vizitat, cazarea si avionul sunt mega ieftine, dar mancarea lasa de dorit. Nu doar noi, ci intrand in vorba si cu alti romani care vizitau in acel moment orasul, am ajuns la concluzia: italienii sunt niste gainari, care incearca sa te fure macar cu cativa euro, iar mancarea si serviciile lasa de dorit. Am vazut cum am fost serviti noi si cum erau serviti cetateni italieni. Diferenta de la cer la pamant. Mi-a lasat un gust amar Roma din acest punct de vedere.
Se pare ca nu citesti cu atentie ce iti scriu. Am spus ca a fost singurul hotel la care am intampinat aceasta problema 🙂 in rest niciun hotel din lumea asta mare nu mi-a percuput asa ceva. Nu este vorba de stelutze, este vorba ca ei ne fac tigani, dar sunt mai tigani ca noi de 1000 de ori 😉 Apropos de ce ai spus, in Romania nu mi s-a cerut niciodata sa dau bani pentru cateva ore de tinut bagajele la receptie!
O zi superba!
Se pare ca tu nu urmaresti cu atentie ce spun. :)) Am mentionat ca a fost o singura situatie in care am fost nevoita sa las bagajele la hotel in Roma si ca in respectiva situatie nu mi-au cerut bani. Nu am concluzionat ca ti s-a intamplat peste tot si ca ai generalizat avand in vedere situatia respectiva. 😉
Cat despre italieni…sunt fratii nostri nu? Asa zice istoria – cel putin cea mai vehiculata varianta a istoriei. 🙂
Legat de bagaje…mi se pare cel putin ciudat sa imi ceara hotelul bani ca imi mai tine bagajele putin. Nu e ca si cum as fi intrat de pe strada si as vrea sa imi gazduiasca lucrurile. Te cred ca ti-au facut impresie aiurea daca te-au taxat pentru asa ceva.
O zi excelentă să ai, Adrian! 🙂
Lăsând la o parte mâncarea, chestiune care este pur subiectivă, te invit să citești celălalt articol despre Roma și să îmi spui într-un comentariu la articol ce părți mai puțin cunoscute ale Romei ai vizitat tu și ți-au plăcut. Încerc să fac o listă pentru când va fi să mai ajung acolo. 🙂