Trebuie să recunosc faptul că, în ultima vreme, fug din ce în ce mai abitir de locurile aglomerate, de cele înțesate de turiști și de comercial. Poate de aceea nu am fost până anul ăsta în Londra. Toată lumea din bula mea social media se ducea și aveam impresia că, dacă mă duc, o să dau nas în nas pe stradă cu oameni de pe Facebook. Dar a fost tare plăcut acest city break în Londra :))
Și uite așa, în loc să stau în Londra, m-am dus într-un sat la vreo oră de Londra. Un sat tare fain, cu multe alte sate fabuloase în jur. Pentru Londra am alocat doar o zi. Știam că nu voi vizita acele landmark-uri super-cunoscute și că voi alege ceva mai obscur, mai puțin cunoscut de turistul obișnuit. Aș putea spune că am descoperit locuri pe care, se pare, nici unii londonezi nu le știau.
Sky Garden – privire de ansamblu asupra Londrei
Acest loc este unul dintre cele mai bune locuri de observație asupra Londrei. E adevărat că a fost puțină coadă și că trebuie să îți faci programare. Dar, după cum am remarcat la fața locului, ieșirea în Londra a fost sub semnul norocului. Am intrat imediat, fără programare. La intrare se face verificare ca la aeroport – probabil de frica atacurilor teroriste. Liftul e foarte silențios și rapid. Deci fără panică pentru claustrofobi. 😉
Dacă dorești să mănânci, să bei o cafea sau un cocktail, ai câteva opțiuni chiar acolo, la fața locului, cu avantajul că mai ai și o priveliște extraordinară la pachet cu cafeaua sau salata. 🙂
Arhitectura urbană – motiv de city break în Londra
Nu cred că urmăritorii mei de pe Instagram au vreun dubiu privitor la plăcerea mare cu care admir arhitectura urbană. Admirația asta nu a luat pauză cât am fost în Londra. Și bine a făcut, pentru că Londra și împrejurimile ei sunt doldora de clădiri deosebite, care merită atenție din partea trecătorului grăbit să ajungă fie la muncă, fie să mai bifeze un loc de pe lista de călătorie.
Satele din jurul Londrei – de neratat la un city break în Londra
Dacă mă întrebi unde aș prefera să locuiesc cu siguranță nu voi răspunde că la oraș. Cu toate facilitățile și oportunitățile, orașul mă obosește, mă epuizează chiar. Nu se compară cu o căsuță cu grădină, cu copaci în jur și înconjurată de liniște. Nu tu un tramvai, nu tu sirene de diverse tipuri sau nu mașini care aleargă neobosite spre nici ele nu știu exact ce.
Așa că am iubit mai mult puținele case pe care le-am fotografiat pe lângă Londra, decât clădirile cu tendințe de asemănătoare cu cele ale turnului Babel. Eu tind să am mai degrabă contact cu pământul și să ajung cu capul în nori de câte ori mă las să visez.
Peronul 9 3/4 – pentru pasionații de Harry Potter
Avându-l pe Vlad cu mine, a trebuit să trec pe listă și ceva care să îl intereseze în mod direct. Așa am ajuns la stația King’s Cross Station, la Peronul 9 3/4, de unde Harry Potter și ceilalți studenți într-ale magiei se îmbarcă în Expresul Hogwarts pe 1 septembrie. Dar fiindcă am ajuns în luna noiembrie, deja nu mai erau studenți-vrăjitori, ci doar Încuiați, care încercau să găsească puțină magie care să le facă viața mai frumoasă.
Desigur că ne-am pozat lângă perete și am cumpărat și printurile fotografiilor noastre. Altfel nu se putea. Iar magazinul tematic de acolo este plin de capcane pentru părinți, în care intră de bună voie și ies mai ușori. Mult mai ușori, pentru că nu poți să intri acolo și să nu cumperi ceva copilului din dotare. Nu se face așa ceva. 🙂
St. Dunstan – Nu cred că ar trebui să vă spun despre locul ăsta
Este un loc atât de liniștit, atât de izolat de nebunia de afară încât, parcă, mi-aș dori să rămână cât mai necunoscut. Oricum, nu cred că multă lume îl va înțelege și îi va vedea frumusețea întreagă. Nu știu cum arată în alte sezoane locul, dar toamna este ceva de vis, se vede și în pozele neprofesioniste făcute de mine.
Care e faza cu locul ăsta? A fost o biserică construită prin 1100 inițial. Apoi a ars în mare parte în Marele Incendiu din 1666. A tot fost reconstruită și regândită și s-a redeschis în 1821, dar a fost grav afectată în bombardamentele din 1941. În 1971, rămășițele bisericii au fost transformate în grădină publică și mai au loc din când în când aici slujbe în aer liber.
Catedrala St. Albans – găzduiește orga de la St. Dunstan
Aici i-a plăcut mult lui Vlad. Cum așa? Păi, în primul rând, a descoperit pietre de morminte foarte faine în jurul catedralei. Apoi, în vreme ce eu eram cucerită de înălțimea clădirii și de arcadele minunate, Vlad descoperea într-un dulap haine și props-uri pentru fotografii cu figuri bisericești și cavaleri medievali. Desigur că nu am rezistat tentației și am intrat în jocul lui și ne-am maimuțărit împreună. 😛
E de vizitat locul, este chiar frumoasă catedrala. În plus, în zonă poți găsi o arhitectură urbană deosebită, variată, dar atât de frumoasă!
Muzeul Roald Dahl – tărâm de poveste pentru copii
La câte cărți de Roald Dahl a citit Vlad, m-am gândit că nu am cum să fiu în zonă și să nu mă duc și până acolo! La început, Vlad nu a fost foarte impresionat, dar, în cele din urmă a găsit mai multe lucruri care l-au fascinat, mai ales un aparat care testa cunoștințele acumulate din cărțile scrise de Dahl. Desigur că am cumpărat și o carte pentru Vlad, una care i-a făcut cu ochiul. Restul le avea, pe majoritatea, iar cele pe care nu le avea nu prea l-au tentat titlurile.
Telecabina Emirates – recomand să mergeți noaptea
Nu auzisem de telecabina asta, dar am mare noroc cu prietenii mei, care s-au interesat pentru mine ce aș putea să mai fac în Londra. Am fost noaptea și am avut parte de priveliști foarte faine. Practic, traversezi râul Tamisa între Peninsula Greenwhich și Docurile Regale, cu niște priveliști foarte faine asupra Londrei de est. Călătoria are 1 km și te plimbi deasupra apei la 90 m înălțime. Nu foarte interesant dacă ai frică de înălțime. A se vedea poza cu mine și Vlad. Nu spun cui îi era frică de înălțime. 🙂
Biletul costă 4,5 euro sau 3,5 euro dacă ai Oyster Card. London Travel Card nu poate fi folosit pe Emirates Air Line. Biletul celor cu London Travel Card va costa 3,5 euro. Programul este mai jos și poți verifica și site-ul pentru mai multe informații.
Canary Wharf – are cel mai bun burger
Poate te așteptai să zic ceva de clădiri, că ce înalte sunt, cum zumzăie de viață zona asta, cât de frumos se vede noaptea. Da, toate astea. Daaar, am mâncat aici cel mai bun burger. La Shake Shack. Delicios. Plus cartofii care erau nu doar simpatici, dar și tare buni alături de sosurile lor. Eram la dietă, normal, ca orice femeie care (nu) se acceptă așa cum este. Dar nu m-am putut abține. am călcat strâmb. :))
Să revin la Canary Wharf. Aici am descoperit și celebra instalație luminoasă din perioada ultimelor alegeri din România: Mi-e dor de tine. A fost necesară o întreagă discuție cu Vlad ca să înțeleagă care e faza cu această instalație și de ce este scris în română în mijlocul Londrei. În fine, nu chiar în centru. Ideea e că nu a fost o idee rea deloc să ajungem în zonă. Măcar pentru burgerul acela! 😉
–
Cum spuneam la început, deși i-am zis city break în Londra, am avut doar o zi dedicată exclusiv Londrei. Ceea ce este foarte puțin. Și nu am reușit să văd decât extrem de puțin din ceea ce mi-aș fi dorit să văd în ziua aceea. Dar cu 4 copiii după noi…eu zic că am reușit să facem chiar foarte multe! Next time voi bifa și alte locuri mai puțin cunoscute, că de cele cunoscute deja știi, nu? :))
Photo credits: arhiva personală
2 Comentarii
Am fost la Londra de doua ori, dar jur ca nu am vizitat nimic din lista ta. Bine, Londra e uriasa, iar eu nu am fost in city break, dar ne-am plimbat destul…
Bine că se mai plimbă și alții prin Londra, ca să furăm idei de locuri faine de la ei. 😛
Next time să urmărești lista mea. 😉