web analytics

Ce să vizitezi în Roma când ai vizitat ce era de vizitat?

city-break la roma

Am tot fost în Italia – city-break la Roma, Catania, Veneția sau sejur la Florența. Dar Roma a fost cea mai vizitată și am scris despre vizite aici și aici. Am puricat-o pe toate părțile – și mai aproape de centru și mai departe, până la mare. Dar există o zonă pe care nu am accesat-o. Și, în plus, din Roma se pot face excursii de o zi. Unde? Voi mai scrie eu un articol în care îți voi povesti mai pe larg.

Acum îți zic unde am fost eu anul ăsta prin Roma. Apoi îți zic ce mai am în plan data viitoare când mai ajung în Roma. 🙂

Locuri vizitate în ultimul city-break la Roma

Vila Farnesina

Am mers pe jos de mi-au amorțit picioarele – desigur, se poate ajunge și mai ușor, dar am preferat să o iau pe firul apei, pentru a mă bucura de starea aceea de bine pe care ți-o dă întotdeauna Italia. Partea faină aici este că nu este coadă, iar pe pereți găsești fresce de-ale lui Rafael – de ex. Cupid și Psyche și Triumful Galateei. Dar întreaga vilă merită vizitată, pentru că este superbă.

Muzeul Bonaparte – Van Gogh

Atât de tare m-am bucurat când, pe drumul dinspre aeroport spre restaurantul din zona Trastevere, unde urma să cinez de ziua mea, am remarcat din autobuz un banner mare ce anunța expoziția Van Gogh.  Mi-am zis că nu trebuie ratată și nu am ratat-o.
Desigur, nu au fost doar opere ale lui Van Gogh, dar fiecare lucrare este deosebită și merită privită cu adevărat. Mă consider norocoasă, pentru că expoziția mai avea doar câteva zile în Roma, până se muta. Adică o săptămână mai târziu dacă ajungeam, nu mai era disponibilă. Și, în plus, a fost și o parte interactivă în expoziția asta. 🙂

Dar acest muzeu este interesant de vizitat și doar pentru el însuși. Conține o colecție impresionantă formată din mobilă, picturi și obiecte de artă care a aparținut cândva membrilor familiei Bonaparte. Iar la ieșire este o cafenea care chiar este simpatică. Și are cafea bună. Am pus 3 poze să îți dai seama despre ce vorbesc.

Basilica Papală San Paolo

Atât de mult mi-a plăcut! Liniște, arhitectură faină, arcade, tavanul arcuit, grădină faină. Ce să mai, eu aș zice că merită un ocol. 🙂

Trastevere – Chiesa de Santa Maria della Pace

În biserica asta găsești fresce de-ale lui Rafel, ușile sunt cele originale, din secolul 15, iar lână, este Chiostro del Bramante, o fostă mănăstire renascentistă, care acum este centru cultural. Tot aici găsești o cafenea foarte instagramabilă, numită Caffetteria del Chisotro.

 

Teatrul Marcello

În primul rând, acest teatru antic în aer liber este mai vechi decat faimosul Colloseum, este din secolul 13. Dar nu era doar o scenă pentru exprimări artistice. A fost și fortăreață, datorită amplasării înalte lângă râu. În apropiere poți vizita și Gura Adevărului, Circo Massimo și Dealul Palatin, cu toate frumusețile lui. Ah, să nu uit că tot în apropiere este și Grădina cu portocali, dar și gaura cheii prin care poți vedea Vaticanul, prin teritoriul Maltei. Despre ce vorbesc? Am scris AICI.

Lido di Ostia

Te duci in city break la Roma și faci și plajă. Plus că dai și de un local foarte fain – Agnes Bistrot: mâncare bună, muzică faină, ospătari drăguți și o atmosferă foarte faină, în general. Am stat la un hotel mic vizavi de apă, cu o terasă imensă, iar cafeaua și croissantele lor foarte bune! Mai ales cu așa priveliște în față.

Insula Tiberiana

Este o insulă mică-mică, dar tare faine cele 2 clădiri de pe ea. Prima este Bierica Santo Bartolomeo all’Isola, construită în anul 998, pe locul unui vechi templu. În Evul Mediu, bolnavii veneau aici să se îmbăieze în izvorul sfânt – a mai rămas o fântână, în interiorul bazilicii. A doua clădire este spitalul Fatebenefratelli (în traducere, Faceți bine, frațillor!), fondat în 1548 și care încă este funcțional. Insula aceasta a fost dedicată lui Esculap – zeul greco-roman al vindecării, care avea simbolul șarpelui încolăcit pe un băț. Clinicile și doctorii de azi încă mai practică meseria sub semnului lui Esculap.

Piazza del Campidoglio

Amplasată pe una dintre cele 7 coline ale Romei, piața a fost construită pe ruinele Tabulariumului (clădire de birouri – dacă ar fi să vorbim în termeni actuali). Michelangelo a fost chemat de Papa Paul al 3-lea să proiecteze piața și să o regândească, pentru a-i reda frumusețea antică. Este străjuită de 3 palate: Senatorio, dei Conservatori și Nuovo Palazzo. Care e cea mai bună variantă de a intra în piață? Prin Cordonata, pe scara proiectată de Michelangelo, ce este străjuită de 2 lei fioroși, iar la capătul de sus îi are pe Castor și Pollux, așteptând cuminți alături de caii lor. În mijlocul pieței Michelangelo a pregătit un spațiu special pentru statuia lui Marc Aureliu. Dar să nu uitați că statuia de aici este astăzi o copie, originalul afându-se în Muzeul Capitolini.

Parco degli Aquedotti:

Parcul ăsta este complet în afara radarelor turiștilor. Nu este aglomerat și nici nu trebuie să plătești bilet de intrare. Aceste apeducte au fost construite folosind arcuri suprapuse. Apa curgea într-o canelură în partea de sus, iar sistemul funcționa bazându-se pe forța gravitației. Unele dintre aceste apeducte rulau pe zeci de kilometri cu un grad de înclinare de numai 30 cm pentru fiecare kilometru de lungime. O tehnologie precisă, rămasă neîntrecută chiar și la 1000 de ani după declinul Imperiului Roman.

Poți ajunge aici cu metroul (Metrou Linia A – Direcția Anagnina) și coborî la stația Giulio Agricola. Apoi, mergi pe strada Viale Giulio Agricola. Una dintre intrările în parc se află la capătul străzii. Mai poți ajunge în parc și de la stația de metrou Cinecitta, Subaugusta sau Lucio Sestio.

Locuri salvate pentru următorul city-break la Roma

Poate nu o să vă vină să credeți, dar am fost deja de vreo 6 ori la Roma (cred) și tot mai am o groază de locuri pe care vreau să le văd. Deeeci, data viitoare când ajung singură sau cu maximum încă o persoană, am pe listă să văd urmatoarele:

  1. Galeria Borghese 
  2. Via Apia pe jos cu Catacombele
  3. San Stefano Rotondo 
  4. via Margutta
  5. Galeria Doria Pamphili
  6. Domus Aurea – Casa de aur a lui Nero
  7. Băile Caracalla
  8. Vila Medici
  9. Capela Contarelli – Caravaggio
  10. AICI VINE PROPUNEREA TA

Pe ultimul loc am păstrat un loc pentru propuneri din partea voastră. Poate știți de vreun loc extraordinar, de care eu nu am auzit încă. Scrie-mi pe Facebook, pe Instagram sau chiar aici, sub articol și spune-mi de recomandarea ta! 🙂

De ce am zis că atunci când ajung singură sau maximum cu o persoană? Pentru că știți și voi că atunci când sunt mai  multe persoane – mai ales dacă sunt diferite ca stil – trebuie să faci ce vor persoanele alea, nu doar ce vrei tu.

De aceea cred în continuare că mama mea este companionul perfect pentru călătorii. Oriunde ai duce-o, ei îi place. Nu are pretenții, nu are figuri. Se bucură de tot ce vede și vrea să vadă cât mai mult. Nu o interesează restaurante scumpe sau magazine cu haine – doar uneori, când mai iese la iveală fashionista din ea. În rest…drumul e de ea! 🙂

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu