web analytics

Ce poți vizita în Paris și prin împrejurimi

Deși ani de zile am tot ocolit Parisul, pentru că nu mă atrăgea deloc ideea de călători acolo. Prea mult marketing, prea multă lume, prea multă încărcătură fără rost din partea tuturor. Așa că, a durat foaaaarte mulți ani să ajung prima dată în Paris.

Cum am început să mă încălzesc față de Paris

Mai exact, a fost nevoie să se mute fratele meu în apropiere, ca să ajung și eu prima dată pentru câteva ore în acest oraș. Nu mi-a displăcut, dar nici nu mi-a plăcut. O singură străduță am agreat și, evident, Sena noaptea.

Începând de la a doua vizită, când am avut  mai mult timp de hălăduit, am început să descopăr farmecul micilor sate și orășelor din jurul Parisului. Iar aici, în fața castelelor, bisericilor vechi, catedralelor gotice și a cafenelelor cu farmec rural, am cedat. Îmi place și nordul Franței. 😀

Ce să vizitezi în Paris

Ca să nu mă lungesc, ca de obicei, cu sute de adjective și metafore, mă voi limita la a face o listă cu câteva comentarii la fiecare liniuță în parte. Cred că e mai eficient așa. Câștig timp și pentru tine. Dar să mă opresc, că iar deraiez. 🙂
Ah, le împart pe cele 3 vizite în 2 ani pe care le-am făcut în Franța, ca să vezi cum mi-a ieșit mie să le organizez. Bun. Să purcedem.

malul Senei unde sunt vânzătorii de cărți,

străduțele laterale, unde sunt restaurante, artă graffiti și cafenele multe.

Luvru – aici nu este nevoie de explicații de ce și cum, că nah, Luvru!

Pont des Arts – ăsta e podul ăla cu lacăte multe pe el, dar nu era niciunul când am ajuns eu pe acolo; le dăduseră jos că erau prea multe. Deci nu vă faceți gânduri că o să reziste iubirea voastră o veșnicie pentru că ați prins voi un lacăt acolo, pe care nu îl poate scoate nimeni. 🙂

Galeriile Laffeyette – mai ales de Crăciun. Vitrinele sunt superb decorate, iar în interior e ca într-un film american de Crăciun.

Muzeul Picasso – o groază de lucrări, inclusiv halatul lui, iar la parter erau și lucrări ale lui Rodin! (nu știu dacă este expoziție permanentă Rodin, dar merită văzută) În plus, erau expuse și câteva tablouri pictate de artiști de seamă: Gauguin, Cezanne, Renoir etc.

ATELIERUL BRÂNCUȘI – vedeți să nu pățiți ca mine, care am fost marți la muzeu, pentru că știam că lunea sunt închise, de obicei, muzeele. Dar surpriză! Atelierul Brâncuși este închis marțea. 🙁

Montmartre – întreaga zonă este foarte faină, dar plină de turiști, desigur. Nu ratați priveliștea de sus din catedrală, La Maison Rose, Expoziția Dali, Muzeul Montmartre, alte muzee minunate – că sunt destule în zona asta. Nu uitați de crepes.  😉

Disneyland – dacă mergi cu copiii, fă un efort. Eu am mers doar pentru că, altfel, se pierdea biletul și am zis că De ce nu? Dar gândește-te bine de acasă câți bani vrei să cheltuiești și nu te abate de la suma respectivă, că toate sunt foarte scumpe, iar copiii vor de toate. 🙂

Cam atât am vizitat prin Paris. Poate o să mai merg o dată, ca să le ofer ocazia celor care zic că Parisul este superb – să mă convingă că așa este. :))

Știu că le știți pe toate, dar hai să vă arăt câteva poze făcute de mine (sau mie).

Ce să vizitezi în jurul Parisului

  • Castelul Chantilly – da, acel Chantilly din Crema de Chantilly și de la dantela cu același nume. Aici găsești arhitectură superbă, interioare extravagante, artă din plin și un muzeu al cailor. Ah! Asigură-te că privești înainte când ajungi la castel. Că se vede tare fain. Și că dai o tură pe jos peste tot. Iar dacă nimerești o zi cu soare… LOVE!
  • Orășelul Provins – aici am ajuns și mi-am spus că poate nordul Franței nu este chiar atât de rău. E un orășel medieval, al târgurilor, cu ziduri fortificate, cu clădiri de influență clar germanică. Mai găsești o catedrală la intrarea căreia este menționată Ioana d’Arc, care ar fi oprit acolo cu Regele Charles al 7-lea în 1429. Eu zic că merită să o vizitezi, pe lângă Turnul lui Cezar. Provins mai face parte și din UNESCO Heritage. Deci este un MUST!
  • Castelul Fontainebleu – dacă extravaganța și opulența își căutau o casă, au găsit-o cu siguranță aici. La 55 de km de Paris. Renașterea pe aici a intrat în Franța. De aici a plecat Napoleon în exil. Aici a stat Mona Lisa, înainte să ajungă la Versailles și apoi la Luvru. Sunt mai multe muzee în castel, dar îl voi menționa doar pe cel dedicat lui Napoleon, cu piese din anii 1804-1815.
  • Castelul Vaux-le-Vicomte – a apărut în multe filme. (Uite aici o listă de pe IMDB) Este la doar 55 km de Paris și nu trebuie ratat, mai ales dacă ești în zonă în perioada Crăciunului. Dar dacă vrei să vezi grădinile în splendoarea lor, atunci mai bine vizitezi vara. Acest castel se consideră a fi modelul după care a fost construit Versailles. Iar partea cea mai interesantă este că toate decorațiunile, mobilierul, bucătăria, s-au păstrat intacte! Tot aici puteți vizita o mică expoziție de calești și trăsuri. Ca să te conving să îl vizitezi, îți spun doar că regele s-a înfuriat pe Fouquet, cel care a comisionat castelul și l-a trimis la închisoare. De ce? De invidie, că al lui castel era mai frumos decât al regelui!
  • Catedrala Notre Dame din Reims – în fața ei am rămas fără cuvinte. Știam că aici se încoronau regii, dar nu mi-am închipuit măreția arhitecturală gotică ce s-a ridicat în fața mea. Are peste 2300 de statuete și este parte a UNESCO Heritage. Nu o ratați. Este … minunată.
  • Castelul Vincennes – este fostă reședință regală. Biserica gotică din curtea interioară (o superbitate arhitecturală) a fost începută în 1379 și a fost terminată în 1551. A durat ceva. Dar nah, istoria s-a tot întâmplat între timp. Apoi s-a transformat în închisoare, iar printre deținuții faimoși au fost Diderot, Mirabeau și infamul Marchiz de Sade. Dar o să găsești în castel o listă cu toți deținuții importanți. 🙂 Trebuie să menționez și orașul, care este tare cochet, cu magazine prețioase și cafenele fancy. Mi se pare un oraș pentru clasa superioară, cel puțin așa mi-a dat impresia. Dar tare mi-a plăcut.
  • Château de Guermantes – castelul ăsta a apărut în diverse filme. Uite aici o listă de pe IMDB. Este transformat în restaurant și nu poți intra oricum. Se pare că trebuie rezervare. Iar eu nu aveam, că nu știam că trebuie să am, pentru că nu mă interesasem de dinainte.

Hai să vedem acum și nitșe fotografii din toate locurile astea pe care le-am menționat.

 

Am mai oprit prin Torcy, Bussy Saint-Martin și alte câteva sătuce simpatice, doar așa, pentru că îmi plăcea aerul lor. Vă recomand să mergeți cu mașina (închiriată, dacă e cazul), pentru a vă putea bucura de tot ce găsiți în cale.

Nu susțin că este o listă exhaustivă cu tot ce poți vizita în și pe lângă Paris. Dar este o listă cu ce am vizitat eu și mi-a plăcut. Poate voi mai actualiza lista aceasta, dar până atunci aceasta este varianta mea de Paris. 🙂

 

 

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu