De când am apărut cu acest hashtag, am primit nenumărate întrebări referitoare la el. Am fost întrebată dacă acest cuvânt chiar există sau a fost inventat de mine. Am fost întrebată în ce limbă este, ce înseamnă, de ce spun că sunt rătutită? Dintre toți, o singură persoană a știut ce înseamnă cuvântul. Din păcate, am uitat cine e persoana respectivă. Dacă se recunoaște, să îmi dea un cot în coaste.
Prietenii apropiați știu că acest cuvânt este unul dintre cele care mă descriu cel mai bine. Înainte de a vă spune ce înseamnă și de ce susțin că sunt rătutită, vă voi spune unde am auzit prima dată acest cuvânt. Eram în vizită la Claudia, prietenă și fostă colegă (pe care o alint și care mă alintă ”mucca”). Stăteam de vorbă despre câte în lună și în stele, ca de obicei, când, deodată, Claudia mă întreabă: ”Ai auzit de cuvântul rătutit?” Rămând blocată. Nu zic nimic.
Claudia continuă. ”În ce limbă este?” I-am zis că îmi sună a italiană, dar că e ciudată terminația pentru italiană, din puținele lucruri pe care le-am prins eu în italiană. O întreb dacă e sigură că nu a inventat ea cuvântul. Zice că nu. Mă gândesc că o fi vreun regionalism. Trec peste lenea mare pe care o aveam, mă ridic, iau telefonul și deschid dicționarul român online. Tastez ”rătutit” și… stupoare. Cuvântul există în dicționar și e românesc. Facepalm.
Dar ce înseamnă cuvântul ăsta ”rătutit”? DEXONLINE spune că:
iar verbul este
Și uite așa am învățat eu un cuvânt nou. Pe lângă faptul că am învățat un cuvânt nou, acest cuvânt mai este și unul care mi se potrivește perfect! Deși etimologia cuvântului este necunoscută, iar proveniența mea este extrem de clară (Mulțumesc Rahela și Toader că ați insistat până am apărut) eu zic că acest cuvânt a fost creat pentru mine.
Și pentru că la scurtă vreme după această întâlnire cu Claudia m-am hotărât să reînvii blogul acesta, mi-am zis că merit un hashtag. Și ce hashtag mai bun să găsesc decât #SuntRătutită?? În următorul articol vă voi dovedi că am dreptate. Nu exist cuvânt care să mă descrie mai bine. :))
Sper că am reușit să răspund întrebărilor legate de originea hastagului pe care îl folosesc pe Facebook. Nu este inventat, nu este în altă limbă. Este românesc și puteți să îl folosiți dacă simțiți nevoia. 🙂 Dacă mai aveți și alte întrebări, scrieți-mi, sunați-mi, spuneți-mi față în față – depinde de situație.
PS Mulțumesc, Claudia!
Photo credits:
http://www.lovemytool.com/.a/6a00e008d95770883401bb0843d640970d-pi
0 Comentarii