web analytics

Ce faci când clienții nu îți plătesc facturile la timp, iar afacerea ta trebuie să își continue activitatea?

Lumea asta a business-ului este foarte complicată. Cum se zice, problema este spinoasă și prezintă multe provocări, fie că acestea vin din partea statului, fie că vin din partea partenerilor tăi de business.

Oricum ar fi, trebuie să fii mereu informat, să ai la îndemână soluții pentru orice situație neplăcută ar apărea, totul pentru ca activitatea ta să continue nestingherită și să te dezvolți continuu.

Rău-platnicii nu sunt puțini

Una dintre cele mai des întâlnite situații de business este cea a partenerilor sau clienților care nu plătesc la timp facturile sau, și mai rău, nu le mai plătesc deloc.

Cu siguranță ai pățit ca, după o investiție mai serioasă, să ai nevoie de bani în cont pentru activitățile tale zilnice de la firmă și să descoperi că ai o mulțime de facturi scadente care nu au fost plătite.

Începi să suni datornicii, dar te izbești de diverse răspunsuri, care mai de care mai creative, cum că fie nu le-au intrat nici lor banii de la alții în cont, fie că au făcut plata, dar sigur s-a întâmplat ceva la bancă. Unii chiar dau vina pe tine, că tu le-ai dat un cont greșit și că ei nu au putut face plata.

Și uite așa, te trezești că ai de făcut plăți urgente și nu ai bani în cont. Ce e de făcut?

Care este una dintre soluțiile cele mai potrivite?

Scontarea este una dintre metodele cele mai eficiente de a menține ritmul derulării tranzacțiilor afacerii tale. Tu ai bani pentru plățile urgente, iar facturile de la clienți urmează să le încasezi mai târziu. Prin scontare poți încasa în totalitate orice CEC și bilet la ordin primite de la clienți. Și uite așa, prin scontare bilet la ordin, ai obținut resursele financiare de care ai nevoie.

Ce este scontarea? Este o operațiune prin care instituția bancară preia o creanță care nu este scadentă, adaugă dobândă și comision, până aceasta se va stinge. Iar banca poate restitui documentul de încasare firmei care a solicitat scontarea.

Dar ca să reușești să obții această scontare, trebuie să fii bine pus la punct: să ai toate documentele la zi, să atașezi un istoric de încasări de la datornic și să prezinți un proiect prin care să explici pentru ce ai nevoie să încasezi mai rapid respectivele creanțe.

Scontare: cum te ajută, mai exact?

Atunci când apelezi la operațiuni de scontare, compania ta va beneficia de o serie de avantaje, deloc de ignorat!

De exemplu:

→ elimini riscurile

→ elimini datoriile din bilanț, iar prin încasarea aceasta rapidă, reușești să reduci costul administrării și recuperării datoriilor

→ îmbunătățești lichiditățile

→ dobândești rapiditate în desfășurarea tranzacțiilor

→ construiești reputația firmei tale ca fiind una puternică, capabilă să ofere termene de plată mai relaxate clienților săi.

Cu alte cuvinte, ai o mulțime de avantaje atunci când apelezi, atunci când e nevoie, la servicii de scontare. Așa că, atunci când îți faci planul de afaceri, ia în calcul ca soluție în caz de sughițuri financiare și scontarea.

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

2 Comentarii

  • Reply Razvan 22 martie 2020 at 2:39 am

    Foarte utile sfaturile

    • Reply Rahela 22 martie 2020 at 6:52 pm

      Mulțumesc, Răzvan! 🙂

    Scrie un comentariu