În primul rând, trebuie să vă mărturisesc ceva. Unele cheltuieli mi le-am notat de-a lungul călătoriei, ca să îmi fie mai ușor acum, când scriu articolul. Dar altele, nu. Am zis că nu poate fi atât de greu să te prinzi despre ce e vorba în bonul respectiv. Ei bine, proastă idee. Înainte de încep să scriu, am adunat toate bonurile din Budapesta și am notat fiecare ce este. Ei bine, la unele bonuri am fost nevoită să folosesc Google Translate, la altele adresa magazinului și uneori chiar și Google Street View ca să mă prind despre ce era vorba în nota de plată. Dar sunt mulțumită. Nu a rămas niciun bon pe dinafară. 😉
Bilete de avion și cazare
Pentru a reuși să alcătuiesc lista de care vorbeam aici, știam că următorul oraș pe care va trebui să îl vizitez este Budapesta. Așa că am căutat bilete de avion cât mai ieftine, pentru că știam că voi merge cu mama. Iar o călătorie cu mama înseamnă cheltuieli mai mari. Nu pentru că mamei îi place să cheltuiască. Deși este adevărat și asta. Dar mamei îi place să simtă călătoria în totalitatea ei. Asta înseamnă să cumperi haine, să cumperi mâncare, să cumperi prostioare, să cumperi chestii doar pentru că îți plac.
Eu prefer să mă axez pe vizitat, pe mâncare și pe câteva suveniruri. În rest, cât mai mult călătorit. Dar să revin la povestea mea. Am căutat bilete cât mai ieftine, ca să am destui bani să mă bucur cu mama de călătoria împreună. Și așa am găsit bilete pentru amândouă în noiembrie cu 213 lei. Nu de persoană. Pentru amândouă. Perfect! Cumpărat!
A urmat căutarea de cazări. Am 2-3 chestii la care nu renunț orice ar fi. Apartamentul trebuie să fie într-o zonă centrală sau cu acces facil la transportul în comun, trebuie să fie curat și trebuie să aibă un farmec aparte (sau măcar un colț al apartamentului să fie deosebit). În rest, bring it on! 🙂 Și așa am găsit pe Airbnb apartamentul în care am stat, care era cât se poate de central, era foarte curat, bine organizat și decorat și cele 2 chestii care mi-au plăcut mult la el au fost plăcile decorative din baia mea și intrarea cu spoturi înspre camera mea. Și a costat și doar 620 lei/3 nopți pentru amândouă.
Nu mai este disponibil pe Airbnb acest apartament, dar aceeași gazdă are un alt apartament cool tot în aceeași zonă (se poate vizualiza doar dacă ai cont pe Airbnb. Dacă nu ai cont, poți să îți faci dând click aici).
Ajungem la un total de 833 lei pentru amândouă, adică 417 lei avion+ cazare/persoană.
Transferuri și croaziere
Am avut ceva emoții în aeroport pentru că primele 2 variante de transfer spre oraș mi s-au părut foarte scumpe. Dar apoi am aflat de la un turist că autobuzele sunt cele mai ieftine și mai ok variante. Am căutat rapid un info point pentru turiști, unde mi s-a indicat locul de plecare al autobuzelor și de unde pot cumpăra biletele. Un bilet de la aeroportul Ferenc Liszt până la stația de metrou Deák Ferenc tér – unde trebuia să coborâm noi – a costat 900 forinți (13 lei), adică 3.600 forinți (26 lei) pentru mine și mama dus-întors aeroport-oraș.
Sunt 2 autobuze care fac legătura dintre oraș și aeroport. Numărul 100E pleacă de la aeroport spre oraș începând cu ora 5.00 și ultimul pleacă la ora 0.30. Stația de plecare de la aeroport este între cele 2 terminale, la nivelul cu sosirile, stația BKK. Capătul de linie din oraș este la Deák tér, de unde pleacă spre aeroport la fiecare 30 de minute începând cu ora 4.00 și până la ora 23.30.
Numărul 200E pleacă de la Terminalul 2 spre oraș începând cu ora 4.00 până la ora 23.00. Capătul de linie din oraș este stația de metrou Kőbánya-Kispest (M3), prin stația de tren Ferihegy. Ca să ajungi în centru, de la stația de metrou, poți lua metrou M3 în direcția Újpest Központ. Poți schimba magistralele (M1 și M2) la stația Deák Ferenc tér.
Croazierele le-am cumpărat online, cum am spus într-un articol anterior și ne-au costat 26 euro (120 lei) pe amândouă croaziera de zi și 16 euro (75 lei) pe amândouă croaziera de noapte. Biletul de autobuz până aproape de Podul Margareta a costat 350 forinți de persoană, adică 700 forinți (10 lei) amândouă.
Dacă adunăm toate sumele, ajungem la un total de 230 lei pentru amândouă, adică 115 lei transferuri + croazieră /persoană.
Cât am dat pe mâncare
Când călătorim, nici eu și nici mama nu considerăm mesele prea importante. Cea de dimineață nu o putem rata, amândouă suntem foarte prost dispuse dacă nu mâncăm. Așa că am făcut cumpărăturile la un supermarket din centru, de unde am cumpărat multe fructe, salată de fructe, avocado și pâine pentru 3 zile. Micul dejun pentru amândouă, pe 3 zile, ne-a costat 5.090 forinți.
Prânzul nu prea a existat pentru noi, fiind prea ocupate cu mersul și cu vizitatul. Dar cinele au fost foarte importante. Eram lihnite, obosite și fericite. Deci și mâncarea trebuia să se ridice la un nivel cât de cât satisfăcător. Cum am detaliat într-un articol anterior, într-una dintre seri am mâncat langoși la Târgul de Crăciun, cheltuind vreo 5000 forinți.
A doua seară, sâmbătă seara, ne-am făcut de cap. Am mâncat cina la Pizza King Premium, un local care s-a dovedit a fi mai mult decât părea a fi, unde am mâncat mult și bine cu 3.270 forinți. Desertul l-am savurat la New York Cafe, care se pare că este cea mai frumoasă cafenea din lume conform unor topuri existente online. Am cheltuit 13.110 forinți pe 2 prăjituri, 2 limonade și un latte macchiato.
Cina din cea de a treia seară, la Arany Hordo, nu a fost la un nivel foarte satisfăcător, dar având în vedere că ne era foarte foame și a fost primul restaurant de care am dat, am mâncat cât am putut de repede. Totul ne-a costat 6.180 forinți pe amândouă.
Am mai cumpărat o limonadă care a costat 49 forinți, 1 pahar de vin fiert care costa între 900 și 1,400 forinți și 2 flodni (o prăjitură ungareasco-evreiască absolut delicioasă) cu 990 forinți bucata.
Dacă adunăm toate cheltuielile cu mâncarea, ajungem la un total de 35.579 forinți (530 lei), adică 17.790 forinți/persoană/3 zile, ceea ce înseamnă că mâncarea ne-a costat 265 lei/persoană pentru toată excursia. Nu e rău, nu-i așa? 🙂
Intrări la obiectivele turistice
Am scris deja trei articole despre prima zi, despre a doua zi și despre a treia zi de mers pe jos prin Budapesta. Din păcate, nu am reușit să ajungem la toate obiectivele dorite – am ratat vizita în interiorul Sinagogii Dohany (a rămas pentru o următoare vizită), tot am reușit să vizităm pe interior câteva obiective. Intrarea la Biserica Sf. Ștefan est gratis, dar se obișnuiește să se ofere 1 euro donație. Intrarea la Grădina Castelului este gratis, dar la Muzeul de Istorie am plătit 30 lei eu și mama 15 lei. La Biserica sf. Matthias am plătit 23 lei eu și mama 15 lei. În rest, ce am vizitat, a fost gratis.
Pentru următoarea vizită în Budapesta am pus pe listă Sinagoga Dohany, Palatul Parlamentului pe interior, Piața acoperită, câteva pub-uri amenajate în locuri abandonate, băile termale, Insula Margareta, Casa Terorii și labirintul de sub Castelul Buda. Abia aștept! Mai ales partea cu labirintul. 😉
Ca idee, totalul cheltuielilor cu intrările la obiectivele turistice a fost de aproximativ 100 lei pentru amândouă, adică 50 lei / persoană.
Cumpărături diverse
Nu puteam să mergem într-un oraș în care nu am mai fost și să nu facem cumpărături, nu-i așa? Mai ales că am fost cu mama. În mod normal nu intru în magazine cu haine, dar de data asta am făcut o excepție pentru mama. Așa am ajuns să cumpăr o rochie de văduvă italiană cum spun eu cu 10.392 forinți (155 lei), o fustă creată de un designer local cu 6.000 forinți (94 lei) și mama și-a cumpărat cu reducere de 20% o pereche de pantaloni fancy cu 5.592 forinți (84 lei).
În plus, am luat suveniruri căciuli, mănuși, șaluri și magneți de 30 de euro (140 lei) și 3 ouă de ceramică pictate manual cu 8.000 forinți (120 lei).
În total am cheltuit pe chestii pe care nu trebuia neapărat să le cumpărăm 593 lei, adică 297 lei/persoană.
––
Dacă adunăm toate sumele, aș putea spune că am cheltuit în total 1.144 lei /persoană, bani din care aș fi putut economisi cel puțin 200 lei din banii de suveniruri (dar îmi place să ofer mici atenții). Dar a fost ultima călătorie pe anul trecut și ne-am spus să nu facem economie. Desigur, desertul la New York Cafe a contribuit destul de mult la cheltuieli. Însă cum pentru respectiva cafenea a fost vizita în Budapesta, e bine așa cum a fost excursia, scumpă sau nu. Noi ne-am bucurat de ea! 🙂
Photo credit: arhiva personală
0 Comentarii