web analytics

Casa mea va fi cum vreau eu sau nu va fi deloc

dunăre apă

Se spune că trecutul dă formă, modelează viitorul. Că tot ce am făcut a trasat calea pe care mergem acum sau urmează să pășim într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat. Extrapolând, am putea să aplicăm această teorie și domeniului imobiliar. Cu alte cuvinte, toate casele în care am stat și pe care le-am vizitat m-au ajutat să îmi formez o idee despre cum ar trebui să arate casa pe care doresc să mi-o fac de la zero.

Organizarea cu liste este magie pură

Ca și în cazul cumpărăturilor, numelor de copii și începuturilor de an, listele te ajută să te organizezi mai bine, să descoperi ceea ce îți dorești. Așa zic că este și în cazul caselor.

Am o listă cu caracteristicile casei pe care mi-o doresc. Unde trebuie să fie localizată, câte etaje trebuie să aibă, ce vedere să îi stea în fața ferestrelor și multe altele. Având în minte această listă, am căutat un birou de proiectare care să poată să îmi ofere proiecte de casă pe gustul meu.

După ceva căutări, un coleg de muncă mi i-a menționat pe cei de la AIA Proiect. Părinții lui își făcuseră proiect pentru casa de la munte cu ei și cei de la firma de proiectare au venit cu un concept ce depășea așteptările lor. Se pare că nu se ocupă doar de proiectarea de case, ci și de diverse servicii adiacente, de care clienții lor pot beneficia cu prioritate și la costuri avantajoase. Aș avea un consultant și un manager de proiect ai mei pe durata perioadei de proiectare și de construire a casei, iar proiectele lor primesc garantat autorizație de construire. Iar ceea ce este important pentru mine e că au experiență vastă în proiecte adaptabile amplasamentului.

Așa că i-am contactat. Am zis că nu am ce pierde. Între timp, m-am jucat într-un progrămel de proiectare și am realizat un mic proiect al casei dorite de mine, pentru a putea explica mai bine la întâlnire ce îmi doresc. La întâlnire am avut după mine toate listele cu dorințele mele pentru casă. Nu am reușit să adaug toate elementele dorite de mine, dar e un început bun pentru o necunoscătoare ca mine, nu?

Clienților le place să fie ascultați

Întâlnirea cu AIA Proiect a durat peste o oră. Când am intrat le-am spus foarte direct că această casă ori o vor proiecta cum îmi doresc eu, ori nu o mai fac deloc. Apoi le-am arătat și proiectul făcut de mine cu casa pe care mi-o doresc, ei mi-au adresat zeci de întrebări pentru a înțelege mai bine dorințele, mi-au ascultat entuziasmul când povesteam energic despre casă. Mai jos vă voi povesti pe scurt cam ce am vrut eu de la ei și de la casa mea.

Casa mea va fi într-o zonă de munte, iar în fața casei se va desfășura un lac imens, curat, de munte, în care se oglindește zăpada unui vârf de munte… și din care sar păstrăvi. Voi avea un mic ponton și acolo va fi un mic iacht al meu.

În spatele casei va fi drumul de acces pentru mașină, cea de a doua modalitate de acces. Casa va fi cu un singur etaj, cu șemineu în livingul de la parter, la etaj vor mai fi 2 dormitoare, pe lângă cel de la parter, iar la subsolul casei va fi beciul/”crama”/cămara.

Eficientizarea este foarte importantă pentru mine

Pe exteriorul etajului, pe partea din lemn, vor fi montate panouri solare și panouri fotovoltaice pentru scăderea cheltuielilor cu căldura și curentul electric. Cu excepția casei scării, casa va fi făcută din lemn, ceea ce ar însemna că va fi o casă călduroasă. Desigur, casa ar fi dotată cu sistem BMS de control pentru a limita intervențiile mele în asigurarea parametrilor optimi ai ventilației și climatizării în principal, pentru a scădea consumul electric și a mă degreva de partea de sanitare, de udarea plantelor din sera casei, de iluminat și de electrocasnice.

Parterul va fi împărțit în 3 zone: dormitorul de oaspeți, livingul cu șemineul și bucătăria în partea superioară, plus o toaletă, evident. Etajul ar însemna 2 dormitoare, un birou, o toaletă și o terasă mare. Și asta ar fi tot. Nu am nevoie de prea multe lucruri, dar mi-aș dori mobilă dintr-un material cu proprietăți de thermal healing. Totul s-ar repara cu un fier de călcat.

Pentru că această casă este la munte, unde este frig, pardoseala casei aș vrea să fie realizată din agregate de baritină ce acumulează căldura și apoi o eliberează treptat. Pentru mine, casa viitorului este o casă care ar avea un consum energetic pozitiv, adică nu doar că nu te-ar costa bani, dar ar crea energie mai multă decât aș avea nevoie eu și al înmagazina-o și aș folosi-o pentru iluminarea drumului de la șoseaua principală până la casa mea.

Pentru că îmi place eficientizarea la maximum, aș opta pentru o stație de reciclare a deșeurilor. O parte din acestea ar fi arse, astfel transformându-se în energie. O parte ar fi reutilizate pentru crearea de produse, iar altele ar fi folosite pe post de compost. Ca un fel de parafrazare a lui Antoine Laurent Lavoisier: Nimic nu se pierde, totul se transformă!

AIA Proiect a livrat peste așteptări!

Nu, nu vă voi arăta rezultatul pentru că nu este cazul. Dar pe cât credeam eu că sunt eficientă și că, oricum, nimeni nu mă va înțelege și nu va înțelege modul meu de a gândi, ei bine, m-am înșelat. Echipa lor chiar știe să asculte și să livreze ceea ce dorești și chiar mai mult. Aștept cu nerăbdare să trec la faza următoare a lucrurilor. Mă bazez pe cei de la AIA Proiect să realizeze o construcție exact cum îmi doresc.

Iar toată această energie pe care o înmagazinez, aș putea-o vinde, poate chiar juriului Superblog, astfel având și un mic profit de pe urma casei mele! Vlad ar avea la dispoziție o casă pasivă foarte activă!

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu