Dai check-in din pat, în timp ce te usuci pe păr. Se panichează lumea: Tu ai ajuns deja? Chill, people. Nu am ajuns. Doar voiam să aflu pe cine trebuie să caut atunci când ajung la Radisson Blu la Content Creators Conference. Până să ajung, mai am de deglazurat mașina cu ciocanul de șnițele. Wink Wink. 😉
Iei cafeaua rapid și intri în plină conferință. Afli din prima că ONLINE-ul va fi mereu complicat. Dar că poate fi și simplu. Apoi, Bogdan Nițu, General Manager GMP Group/Webstyler, îți aduce aminte de nervii pe care i-ai avut online pe reacția de neînțeles a oamenilor la campania împotriva invidiei. Dar afli care este procentul invidiei la români și te liniștești.
“Invidia este a doua trăsătură negativă a românilor. 80% dintre români declară că sunt invidioși în situații profesionale, mai ales pe câștigul mai mare al colegilor”. Bogdan Nițu
Apoi urmează partea pentru care, de fapt, am venit. Ce se va întâmpla în online în 2019. Întreruptă, desigur, de câteva fotografii pe care le-am făcut pe hol, cu ajutorul partenerilor evenimentului.
Trenduri în online în 2019
Se pare că 89% dintre companiile mari înregistrate în 1955 nu mai există, spune Jose Borralho, CEO Consumer Choice Europe. Ce business-uri vor continua să existe și peste 10 ani? Cei care renunță la clasificarea generațiilor, care urmăresc creșterea digitalizării, cei care urmăresc dorințele și deciziile de cumpărare ale consumatorilor.
Hai să vedem ce trenduri vor schimba fața consumerismului anul ăsta.
- Wishlisturile
- Se face un switch de la virtual la real și invers – platformele de realitate virtuală vor fi foarte prezente în anii următori
- Completeness
- Cumpărătorul va trece de la cumpărăturile în magazine mari cumpărături în magazine mici
- Se va evidenția o lipsă a apartenenței a lucrurilor mici – sharing de diverse chestii – de exemplu, mai mulți care merg împreună cu aceeași mașină
- Se fac cumpărături worldwide, nu doar de pe online-ul local
- Internet of things va fi din ce în ce mai prezent
- eHealth – există și acum într-o mică măsură, dar se va dezvolta
- Gamification – deja a acaparat o mare parte din online
- Privacy – vom fi din ce în ce mai exigenți la plăți online, la ce informații oferim online
- Eficientizarea utilizării timpului – dacă îmi oferi un produs care mă ajută să salvez timp, voi fi clientul tău
- Easy – se vor căuta chestii care să ne facă viața mai ușoară
- Ethics – suntem mai preocupați de transparența companiilor și a societății în general
- Consumatorii sunt micro influenceri
- B2me – personalizarea produsului pentru mine
Instagram și Instaconținut
Ruxandra Babici a insistat pe ideea că brandul trebuie să fie prezent acolo unde sunt și utilizatorii lui. 33% dintre utilizatorii de Intagram deschid aplicația de cel puțin 2 ori pe zi. Prin urmare, brandul trebuie să fie prezent și pe Instagram.
Mulți oameni înseamnă mesaje generice. Costul intervine pentru că Instagramul favorizează conținutul care prinde commenturi și reacții în scurtă vreme de la postare. Prin urmare, trebuie să lăsăm targeturile și strategiile și să revenim la primul pas – să descoperim cine e omul care ne va deveni client și care ne va recomanda.
Se schimbă paradigma: cumpărătorul nu mai vine la noi pentru că suntem singurul, ci pentru că ne știe, ne place și pentru că are încredere în noi. Atenția utilizatorului se cumpără prin conținut valoros, care îl oprește pe utilizator din scroll, care îl determină pe utilizator să trimită și altora ce ai scris tu.
Deci ai de răspuns la 2 întrebări importante:
Cine este clientul?
Care sunt beneficiile pe care trebuie să i le ofer ca creator de conținut, ca să rămână pe canalul meu?
Cele 5 trenduri în 2019
„Dacă în ianuarie 2018, numărul utilizatorilor de Instagram din România a fost estimat la 1,5 milioane, pentru 2019 se vorbește de 4 milioane utilizatori. Din totalul numărului de utilizatorilor, 33% deschid aplicația de două ori pe zi” Ruxandra Babici, Consultant Digital Marketing.
Ruxandra ne-a făcut o listă cu cele 5 trenduri de anul acesta, în viziunea ei:
1. SEO – domeniul meu are un cuvânt relevant? Folosește-l în descriere. Alt text – pentru cei nevăzători
2. Photo recognition – Instagram încearcă să sugereze utilizatorilor un conținut care ar putea să îl intereseze pe utilizator. În urma unei verificări scurte, se concluzionează că Instagram recunoaște poze clare, din care se poate distinge ce e acolo.
3. Tagging – 30 hashtaguri, 20 taguri și un geotag – folosește-le pe toate (aici e o discuție largă în contradictoriu)
4. Advertising – conținut nativ, targetat și folosește call to action
5. Social Selling – trebuie să fie autentic, vulnerabil prin influenceri, creatori de conținut, clienți, angajați, lideri
Recomandări – răspunde următoarelor întrebări:
- Avatar – cine e omul care trebuie să mă urmărească?
- Content – ce conținut l-ar ajuta?
- Conversie – cum pot converti?
Instagram TIP of the year
„Autenticitatea? Să fii uman!” Laura Nedelschi,
Laura Nedelschi spune că 2019 este anul lipsei filtrelor, raw, total și complet, AUTENTICITATE. Dar ce înseamnă să fii autentic? Să fii uman.
Ce fac oamenii normali pe Instagram? Ce înseamnă să fii uman? :)) E ok să te prostești puțin, să te iei la mișto, mai ales în conținutul efemer, de pe Instastory.
Să dăm like paginilor și oamenilor obișnuiți. Urmărește toate postările la care ai dat like (inimioară). DE ce ai făcut asta? Vezi care e imaginea de ansamblu. În felul acesta ai o vedere de ansamblu asupra oamenilor care vă înconjoară. Acolo poți găsi hint-uri despre un ton pe care îl poți aborda. Restrictiv, lejer etc
Uită-te ce postări plac prietenilor tăi, la ce au comentat, să simți nivelul comunității din treaba asta. Nu te comporta ca un flămând de like-uri. Adaugă maxim 5#, cele mai relevante pentru tine ca business.
Nu predica. Spune o poveste. Exprimă o opinie, în ciuda restricțiilor legal, implicațiilor politice, religioase etc. Îndreptă-te către ceva pozitiv, declară iubire pentru ceva.
Acceptă că ești om și poți greși. Pledează pentru greșeală, pentru că din ea înveți. Contează ce faci după ce ai greșit, nu că ai greșit. Cum ți-o asumi, cum repari, cum mergi mai departe.
Câteva idei de la Alex Gâlmeanu și Ana Morodan
„Un fotograf bun este acela care decriptează viața mai bine” Alex Gâlmeanu, Fotograf
Fotograful bun, astăzi, nu este cel care e bun la tehnologie, ci unul care decriptează viața. Un filozof bun. Acel om care poate extrage o esență din ceea ce se întâmplă în jurul lui și o livrează cu o formă de mesaj.
Instagramul este tot ceea ce înseamnă fotografie astăzi.
Viața unui fotograf în lumea Instagram este ciudată.
Cum te remarci din amalgamul din feed ul tău? Cum ești tu diferit de cei pe care îi urmărești?
În 2019 nu mai merge cu ne facem că facem. Anul ăsta trebuie expertiză și trebuie să ne diferențiem.
Gata? Ai prins ideea despre ce se întâmplă anul ăsta în online? Ce plan de atac ai? Cum vrei să devii sau să te menții relevant? Ai vreo recomandare de la tine? Scri-o în comentarii la acest articol.
Sursă foto: pagina oficială de Facebook a Biz și Amelie Photobooth
0 Comentarii