web analytics

City Break la Budapesta – Primele impresii

Budapest

Știți deja că pentru mine călătoriile sunt ca aerul. Anul acesta mi-am propus să încep să bifez o listă care conține 10 elemente. Nu vă spun încă despre ce este vorba. Până în acest moment am bifat de pe listă doar 2 elemente. Anul acesta voi bifa, sper, cel puțin 2 elemente de pe lista respectivă. Unul dintre elemente se află în Budapesta. În momentul în care am adăugat elementul pe listă, am căutat rapid cazare și avion. Le-am găsit la prețuri excelente. O să vă povestesc într-un articol separat despre cheltuielile făcute în acest city break la Budapesta.

De ce un oraș al luminilor?

Tot ce e posibil să fi fost și din cauza faptului că am fost în preajma sărbătorilor de iarnă și în centru deja au apărut decorațiunile tematice. Dar am un sentiment foarte clar cum că nu a fost doar asta. Am început acest city break la Budapesta pe zi, deci nu a fost vorba nici despre primul impact.

Am mers muuuulți kilometri în fiecare zi și, cum ziua este destul de scurtă și nici nu am vrut să mă trezesc prea devreme să încep colindatul orașului, marea majoritatea a timpului petrecut în Budapesta a fost pe întuneric. Vorba vine pe întuneric. Pentru că orașul ăsta știe să își pună în evidență clădirile. Toate clădirile faine. De pe toate străzile pe care am ajuns eu.

Ca să nu mai vorbesc de piețele ce forfoteau de oameni veniți la Târgul de Crăciun. Și totul părea a fi bine gândit. Nicio lumină nu mi-a părut prea mult, prea puțin sau nelalocul ei. Ceea ce este un lucru extraordinar; înseamnă că se folosesc de un specialist în lighting. Ce bine sună…

Apoi să nu uit de croaziera de noapte pe Dunăre. Nu cred că mi-a plăcut vreun oraș atât de mult noaptea. De-a lungul fluviului toate clădirile erau bine luminate, să scoată în evidență fiecare detaliu, fiecare turn sau decorațiune. Iar piesa de rezistență a fost, desigur, Palatul Parlamentului, secondat de Castelul Buda. De fapt, croaziera de noapte am făcut-o special pentru o fotografie cu Palatul Parlamentului. 🙂

 

Clădiri extraordinar de frumoase

Dacă îmi urmărește cineva contul de Instagram, poate observa cu ușurință că îmi plac clădirile vechi, clădirile care spun o poveste, clădirile care ascund între pereții lor sentimentul unei alte lumi, dintr-o altă viață. Și în acest city break la Budapesta puteam să nu observ cât de mult clădiri vechi și frumoase sunt. Doar rătăcind pe străzi, fără hartă în mână, alături de mama, bazându-mă doar pe instinctul de supraviețuire, simțul de orientare și pe mirosul fin, am descoperit zeci și zeci de clădiri pe care nu am putut să nu le fotografiez. Una după alta.

Colțurile de stradă mă atrăgeau ca un magnet, pentru că însemnau clădiri cu decorațiuni speciale, care merită cel puțin un cadru în camera mea foto. M-a surprins plăcut cât de multe clădiri renovate am remarcat. Nu m-am putut abține să nu fac o comparație cu Bucureștiul. Noi am ieșit în pierdere. Cu mult!

Recunosc că dintre cele 2 maluri ale Budapestei, mi-a plăcut mai mult Pest decât Buda. Mai multe clădiri pe sufletul meu, mai multe străzi micuțe pe care să te pierzi, plus că beneficiezi și de o rețea mult mai largă de stații de metrou în Pest.

 

Ajută să știi o altă limbă străină

Știu fix 5 cuvinte în ungurește. Nu știu deloc să citesc ungurește. Partea proastă este că acolo unde conta mai mult, indicatoarele erau doar în ungurește. Descoperi o piață mică, ceva interesant în mijloc. Oare ce să fie? Să vedem ce scrie pe indicator. Hmmm… Nu scrie nimic inteligibil pentru mine. Mergi mai departe. Te derutezi puțin pentru că ești în pădure și, tot făcând fotografii, nu mai știi exact încotro să mergi. Vezi un indicator. Te îndrepți spre el să vezi care e direcția bună. Succes să înțelegi ce scrie acolo.

Mi se pare chiar ciudat că nu au toate indicatoarele turistice și în engleză. Fiind un oraș atât de vizitat, te-ai aștepta să fie mai friendly cu turiștii. Dar noroc cu faptul că unguri de toate vârstele știau engleză. Chiar și bătrânii. Și m-am orientat cu ajutorul lor. De apreciat acest lucru. A ajutat și că știam ceva germană, destul cât să înțeleg ce îmi explicau o doamnă și soțul ei. Apoi a mai ajutat și că știu cât de cât spaniolă, pentru că o bunică și nepotul ei m-au îndreptat în direcția dorită din vârful dealului. :))

__________________

Pentru moment cam atât la modul general despre Budapesta. Ah, să nu uit să menționez capacele de canalizare. Cel puțin în zona de centru erau absolut minunate! Mi-ar plăcea să avem și noi modele frumoase prin centru. Să dăm o față frumoasă unei chestii care, prin definiție, nu te duce cu gândul la ceva neapărat frumos. 🙂

 

În următoarele articole voi scrie mai detaliat despre această excursie, inclusiv despre locurile unde poți mânca în Budapesta și la ce costuri să te aștepți când mergi într-un city break la Budapesta. Sunt sigură că mama mea nu va uita prea repede excursia asta. Poate și din cauza numărului mare de kilometri parcurși zilnic. Dar cu siguranță cele 1000 de fotografii făcute cu telefonul, cele câteva sute făcute cu camera foto și cele 50 de video-uri o vor ajuta să nu uite. 😉

Photo credits: imaginile fac parte din colecția mea privată

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

1 Comentariu

  • Reply Budapesta - Târgul de Crăciun și Biserica Sf. Ștefan - Rahela Petrescu 15 ianuarie 2018 at 8:51 am

    […] scris deja despre primele impresii din Budapesta, dar acum hai să simțim mai aproape pulsul orașului (începând cu Târgul De Crăciun). Fiind […]

  • Scrie un comentariu